Mª Jesús Delgado: “Aprendre contínuament és una de les coses que més m’agraden de la meva feina”

La María Jesús Delgado és periodista de la Unitat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i una de les responsables del UABDivulga, publicació digital de divulgació científica de la Universitat. Amb ella parlem de la missió d’aquesta publicació i com es fa comunicació científica des del gabinet institucional d’una de les principals universitats del país.

Comencem per l’UABDivulga, amb quin objectiu es va crear?

L’UABDivulga és un espai per a la divulgació de la ciència que es fa a la Universitat, per fer aquesta ciència més accessible i transparent a la societat. És una porta oberta a a tot el seu personal de recerca interessat en donar a conèixer les seves investigacions i projectes, i alhora una font d’informació per les persones interessades en ciència els diferents àmbits de coneixement que s’hi tracten. Cada més reben el nostre butlletí 3.000 suscriptors.

Quin és el públic objectiu de la publicació?

El nostre públic és variat. En general són persones adultes amb un nivell d’estudis mig/ alt. Hi ha professionals de mitjans de comunicació, personal de recerca, professorat d’Educació Secundària i de Batxillerat i persones interessades en els avenços científics i en la transferència de coneixement.la divulgació en general. Sabem també que hi ha estudiants de Batxillerat que el consulten per documentar-se per fer els seus treballs

Sabem també que hi ha estudiants de Batxillerat que el consulten per documentar-se per fer els seus treballs

Quan es va crear aquest projecte?

UABDivulga es va crear l’any 2003; jo m’hi vaig incorporar tres anys més tard.

Quantes persones formeu part de l’equip?

Actualment som dos tècnics de comunicació, l’Octavi López i jo, però la nostra dedicació no és exclusiva a UABDivulga, ja que també fem la difusió externa de la recerca de la Universitat a través de notes de premsa i altres tasques pròpies d’un gabinet de premsa institucional.

A més cada any comptem amb el suport inestimable d’una persona que està cursant el màster en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat i que fa les seves pràctiques amb nosaltres.

La UAB té quasi 3000 investigadors propis que publiquen uns 5.000 articles a l’any (dades del 2019), com es gestiona, tria i ordena aquesta quantitat d’informació?

La sistemàtica de treball és diversa. Hi ha una doble direcció de comunicació: de nosaltres cap al personal de recerca i d’aquest cap a nosaltres. També les revistes científiques ens alerten de futures publicacions amb participació de personal de recerca de la Universitat. I per a UABDivulga fem un buidatge periòdic de bases de dades de revistes indexades.
A partir d’aquí es fa una consideració de quin format i sortida pot tenir cada informació. Pot passar que un tema que a priori apuntava a una nota de premsa sigui finalment un article per a UABDivulga i a l’inrevès.

A diferència de les notes de premsa els articles de UABdivulga són escrits pels mateixos científics.

Sí, a partir d’unes pautes d’extensió i format que els facilitem. Des de l’equip intentem respectar al màxim el seu text, però editem el titular i l’entradeta. A sota de cada article sempre hi ha les dades de contacte del científic i les referències relacionades amb el seu article.

Repeteixen?

Moltes vegades sí, ens contacten directament quan volen comunicar els seus treballs i projectes. Al llarg dels anys s’ha creat una xarxa de col·laboradors que supera el miler de persones. A més, UABDivulga compta amb referència ISSN, dipòsit legal i Dipòsit Digital de Documents (ddd.uab.cat) de tots els continguts, que poden referenciar, un aspecte important de constància pública de la difusió de la seva recerca a l’hora de participar en les convocatòries de projectes estatals i europees.

La selecció de temes és únicament entre els científics que treballen a la Universitat o està oberta a la seva àrea d’influència

Descripció visual de l'Esfera UAB

A més del personal de recerca dels departaments, instituts i centres de recerca propis; també pot participar el de  centres adscrits i/ o participats per la Universitat. Precisament un dels objectius d’UABDivulga ha estat contribuir a crear una xarxa de divulgadors de la Universitat i del seu entorn d’instituts, hospitals i centres de recerca vinculats, que formen part de l’Esfera UAB.

A part dels articles UABDivulga publica material audiovisual

Sí, tenim dos formats: els NEO, en què. expliquem investigacions o avanços en la recerca de la UAB. I els 3Q, que són entrevistes a expertes i experts de prestigi que participen en un congrés, reunió, conferència, acte institucional, etc. Organitzada des de la Universitat. . Busquem posar en valor el talent que l’Autònoma atrau.

Busquem donar en valor al talent que l’Autònoma atrau.

Abans has comentat que alguns temes que et proposes per Nota de Premsa acaben a l’UABDivulga. Quina diferència hi ha?

Les notes de premsa que gestionem des de l’equip de comunicació de la UAB tracten recerques que per la seva novetat i impacte poden tenir interès periodístic i que, usualment tot i que no sempre, es publiquen en revistes d’un alt factor d’impacte.

És important per això parlar amb els científics involucrats, perquè et serveix per entendre fins a quin punt la informació és realment innovadora i interessant per al públic general.

Amb UABDivulga donem visibilitat a la recerca i la innovació que habitualment no té sortida als mitjans de comunicació, però que igualment es mereix ser donada a conèixer a través d’un espai públic i accessible a tothom. .

Què és millor de la teva feina?

Estar contínuament aprenent de la mà de persones que són molt bones en el seu àmbit de coneixement. Considero que és un dels aspectes que més ens atrau als periodistes que fem ciència. És apassionant.

I el més complicat?

En la comunicació de la ciència cal ser molt curós i precís amb el que difons. I mantenir aquesta rigorositat amb un to divulgatiu, davant la pressió, moltes vegades auto-imposada, perquè la informació tingui ressò mediàtic, tot i que per a mi és imprescindible, no sempre resulta fàcil.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *