Enric Queralt: “El que és imprescindible per a crear una spin-off és el treballar de manera pluridisciplinària, el fer equip. Perquè ningú sap fer-ho tot.”

Bluephage, és una empresa de biotecnologia llançada com a spin-off l’any 2016 des de la Universitat de Barcelona. L’empresa treballa en l’àmbit de la detecció de bacteriòfags, uns virus indicadors que contribueixen al control de la qualitat microbiològica de l’aigua, aliments i de biosòlids. El producte que han creat prové d’una tecnologia desenvolupada per el grup d’investigació de Microbiologia d’aigües relacionada amb la salut (MARS) de la Universitat de Barcelona. Bluephage disposa d’un sistema patentat que permet detectar virus que causen malalties greus transmeses per l’aigua. Els kits que han desenvolupat permeten avaluar la qualitat microbiològica de l’aigua de manera ràpida (en unes hores), fàcil i acurada.

Bluephage
Equip de Bluephage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avui parlem amb Enric Queralt, conseller delegat de la spin-off Bluephage.

El producte que heu desenvolupat es basa en una tecnologia desenvolupada pel grup d’investigació de Microbiologia d’aigües relacionada amb la salut (MARS) de la Universitat de Barcelona. Quina és la tècnica innovadora de Bluephage?

Bluephage té llicenciada una patent consistent en un bacteri que a través de la biotecnologia permet analitzar en un temps molt petit sobre la presència i quantitat d’un determinat tipus de virus que té l’aigua.

Quan us vau adonar que disposàveu de resultats traslladables a una idea de negoci?

De fet jo vaig entrar en el projecte precisament per ajudar a la Universitat a portar la patent al mercat. La universitat és molt bona generant coneixement i fins i tot creant patents, es a dir que des de la mateixa Universitat es veia que aquell producte tenia un sentit comercial. El fet d’incorporar-me en aquest projecte empresarial precisament va ser per donar suport des de fora de la Universitat ja que jo tinc un perfil empresarial i no científic.

I, com va néixer la spin-off BluePhage?

La spin-off va néixer el 2016 una vegada teniem redactat un primer pla de negoci. La vam constituir 3 catedràtics de microbiologia, la Universitat i jo mateix.

Quin és el perfil de l’equip que integra el projecte?

L’equip està format a més dels socis fundadors per una persona doctorada en microbiologia que dona suport en el desenvolupament i una altra persona doctorada especialitzada en el mercat internacional que dirigeix les ventes i el màrqueting.

Quins van ser els primers obstacles o dificultats amb els que us vau trobar, alhora de fer la transferència de la recerca a l’empresa?

Els primers obstacles és posar-se tothom d’acord. Els primers passos són importants perquè assentem les bases del projecte empresarial i a la vegada serveix perquè ens coneguem tots mútuament. Després, una vegada constituïts el repte era aconseguir finançament privat ja que el projecte requeria un desenvolupament abans de poder sortir al mercat.

Suposo que un dels reptes inicials és sempre el finançament. Quina ha estat la vostra experiència?

La nostra experiència és que finançament n’hi ha però que cal picar pedra per aconseguir-lo. En primer lloc cal saber quines són les teves necessitats i quin és l’inversor que s’adapta a tu ja que per cada estadi d’inversió i segons la magnitud hi ha un tipus d’inversor o altre.

Hi ha moltes maneres d’entrar en contacte amb inversors de diferent dimensió. En el cas de Barcelona, hi ha tot un seguit d’esdeveniments que permeten relacionar projectes empresarials amb inversors. Tot i així després cal un treball de tenir tots els documents preparats perquè un inversor vol informació concreta i compacta que quan te la demana li has d’enviar

Inicialment és bo treballar amb cercles propers els FFF (family, friends and fools) ja que quan escalem el projecte i anem a buscar fons d’inversió més professionals ens preguntaran si la gent que més ens coneix ha invertit en el projecte. Per tant, no és tan la quantitat sinó la confiança que et dona la gent més propera i que pots generar envers a tercers.

He pogut llegir que a finals del mes d’octubre vau aconseguir una segona ronda de finançament, que suposo aquest fet per vosaltres?

A l’octubre de 2018 vam aconseguir 700.000 euros en la segona ronda. També hem aconseguit més recentment un ajut Torres Quevedo per la incorporació d’un post doc en plantilla de BLUEPHAGE i un NEOTEC per al desenvolupament dels diferents productes que estem dissenyant. Amb això hauríem de poder sobreviure fins el 2020.

En quina fase/etapa us trobeu actualment?

Estem acabant el desenvolupament i començant la comercialització de productes.

Segons la vostra opinió, quina diferència hi ha entre un investigador i un científic que decideix fer transferència de tecnologia i crear una spin-off?

Des del meu punt de vista és bo que hi hagi investigadors i científics amb ànim de transferència. El que és imprescindible per a crear una spin-off és el treballar de manera pluridisciplinària, el fer equip. Perquè ningú sap fer-ho tot.

El repte de la Universitat és compaginar aquelles parts del coneixement que mai donaran fruits al mercat i la investigació transferible a la societat. Ni tota la Universitat ha de ser ciència fonamental ni es pot basar únicament en ciència aplicada.

 La qualitat investigadora es mesura principalment amb publicacions. Com és això per la docència, com s’avalua?

Des del meu punt de vista les publicacions estan sobrevalorades. Actualment n’hi ha massa. Hi hauria d’haver altres indicadors que mesurin els investigadors i científics. La Universitat pateix d’endogàmia. Per exemple, no es valora que els professors hagin treballar a l’empresa privada i aleshores tenim uns professors que no han sortir mai del món educatiu. Aquest tema si que s’hauria de revertir.

 I en canvi, en un cas de transferència, què s’avalua? Quins factors s’analitzen per detectar si estàs anant cap a bon camí?

En una spin-off hi ha tres aspectes claus que es valoren en la fase inicial d’una spin-off: l’equip, el finançament i que aquell producte / servei sigui transferible. Quan expliques als potencials clients el que un té entre mans són ells, és el dir, el mercat, qui acaba definint com vol aquest producte o servei. És molt important en aquesta fase escoltar-lo i adaptar-se perquè quan es tregui al mercat aquest compleixi amb els requisits de format, qualitat, certificacions, validacions. Tots aquests elements no formen part de la patent o de la invenció i en canvi són tan o més importants de cara a que el producte / servei sigui transferible.

Com creus que hauria de ser el model de transferència de coneixement entre universitats i empreses?

La interacció entre Universitat i empresa és cada vegada més notable. Destacaria el paper dels clústers com a peça clau per a la innovació de les empreses.

Quines són les vostres perspectives de futur més properes? I d’aquí 10 anys?

La perspectiva més propera és començar a vendre i veure com respon el nostre producte en el mercat. Necessitem anar trobant distribuïdors interessats en el nostre producte.

Quin consell donaríeu a alguna persona que esta pensant en crear una empresa?

Que la idea no ho és tot i que pensi també en tenir un equip darrera. Si té aquestes dues coses li serà més fàcil aconseguir finançament i, per tant, tenir les tres potes per emprendre.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.