Ivan Messegué: “És molt important fer les coses bé, i tenir bons resultats, però també saber-los explicar”.

Parlem amb l’Ivan Messegué, cap de l’equip d’I+D de l’empresa Saint-Gobain Weber, sobre la seva experiència en el món de la investigació i la transferència en una empresa líder en el sector dels morters, paviments i aïllants.

A què us dediqueu a Saint-Gobain Weber?

Es tracta d’una empresa molt gran, que està present en diferents països i que treballa sobretot en el camp dels materials, especialment en materials per la construcció. Té vàries branques: morters cimentosos, vidre, canonades, materials per a l’aïllament de façanes, additius per al formigó i plaques de cartró-guix.

I l’equip d’I+D quina funció té dins l’empresa?

Bàsicament, ens dediquem a investigar noves matèries primeres, desenvolupar o afegir noves capacitats als materials existents i veure quines innovacions en el terreny dels materials que tractem podem desenvolupar per tal que acabin arribant als nostres clients.

Quin tipus de recerca hi feu?

Al nostre laboratori fem recerca aplicada, innovació de producte en podríem dir. L’objectiu és sempre aplicar els descobriments a un producte existent, per millorar-lo, o desenvolupar-ne un de nou.

La investigació més fonamental es fa des de França, on tenim un Institut de Recerca punter, amb molt més equipament i recursos.

Com és el perfil de l’equip investigador, té un origen formatiu molt concret?

L’equip està format per diferents perfils: geòlegs, enginyers químics, químics, enginyers de materials i també tenim estudiants d’aquest perfils que fan pràctiques tan curriculars com extra curriculars.

Obrers nivellant el paviment del carrer
Utilització de paviments per diferents superfícies. Font: Pixabay

Com ha estat la teva experiència en el camp de la investigació per arribar a coordinar un equip de I+D?

Vaig estudiar la llicenciatura de química a la UAB i posteriorment vaig treballar un any en una empresa farmacèutica. Fa quinze anys vaig entrar a l’empresa actual fent de tècnic investigador i ara en fa tres que soc cap de l’equip d’innovació i desenvolupament.

Quan vas estudiar, quin futur t’imaginaves, pensaves a seguir investigant?

No, no tenia pensat res en concret, l’única cosa que tenia força clara és que no volia fer investigació acadèmica directa, no em veia fent el doctorat. Volia seguir investigant, però fora del terreny acadèmic. De fet, quan vaig estudiar la carrera, no ens van mostrar gens la part d’investigació lligada a una empresa o equip de I+D.

“Quan vaig estudiar la carrera, no ens van mostrar gens la part d’investigació lligada a una empresa o equip de I+D.”

Quina és la importància de l’equip d’I+D, en una empresa tan gran i amb tants departaments?

Nosaltres ens encarreguem de millorar els productes ja existents, buscar noves aplicacions a aquests i trobar nous components o productes que permetin realitzar les necessitats que hi ha en el sector. Per tant, el més important és poder fer aquesta investigació i saber-la explicar a direcció i  altres departaments, per tal que entenguin i coneguin què poden extreure d’aquesta nova recerca. I alhora, entendre i comprendre quines són les necessitats que tenen els altres departaments de l’evolució dels productes. Per així, poder teixir un pla d’acció a l’equip, que permeti planificar els assajos i estudis dels materials.

Així doncs és important poder comunicar bé els resultats obtinguts i la planificació dels estudis?

És molt important, de fet és crucial, ja que aquesta comunicació reciproca entre el nostre i els altres equips permet donar valor a la investigació que fem i alhora entendre les necessitats dels altres departaments per poder planificar l’estratègia.

Quines creus que són les habilitats que ha de tenir algú que es dedica a la transferència en un equip d’I+D com el vostre?

La principal, per mi, és l’adaptació del discurs. És molt important fer les coses bé, i tenir bons resultats, però també saber-los explicar. En la investigació no sempre tot surt bé. De fet, molt poques vegades aconsegueixes l’objectiu. És per això que crec que poder explicar aquest procés és d’una gran importància. L’habilitat de fer un discurs planer, comprensible per a tothom, és imprescindible.

Quin impacte té la vostra investigació, en els productes finals que arriben als clients i consumidors?

L’impacte és directe, ja que fem investigació molt aplicada. La majoria de desenvolupaments de producte que fem venen de visites als clients. Vull dir, que gràcies a les seves demandes, idees, ens fem una idea de les seves necessitats.

Un clar exemple podria ser la facilitat d’aplicació que tenen els paviments industrials actualment. Al llarg de la història els paviments llisos s’havien de treballar per tal que quedessin bé. Això implicava treballar arran de terra, amb la incomoditat que comporta. L’evolució d’aquests productes va en la línia que siguin autonivellants, com l’aigua. S’aboquen a terra i ells sols agafen el nivell, sense gaire necessitat d’esforç arriben a quedar molt llisos. Per tant, l’impacte en aquest cas és d’aplicació, millorant el confort durant la feina.

Tu que vas començar com a tècnic investigador en el teu propi equip fa més de quinze anys i ara ets el cap de l’equip, has notat canvis en el projecte?

Sí i tant. A part dels canvis personals que jo he experimentat, aprenent i entenen les necessitats tant tècniques com personals de tots els altres companys. He notat que la necessitat de tenir un equip com el nostre en una empresa, ha anat creixent amb els anys i que els altres departaments també ho han integrat i entès així. Tot i això, les diferents crisis d’aquest darrers últims 10-12 anys han fet que el nombre de persones que formaven aquests equips s’hagi reduït significativament. Ha crescut la importància dins l’estructura, però les persones i inversions s’han anat escurçant i ajustant molt en tots els sectors empresarials. Podríem dir que ara “fem més amb menys“.

Quines creus que són les claus de futur o punts on s’haurà de fer èmfasi en el futur en el vostre cas?

La clau del futur és seguir invertint en investigació, ja que és l’única manera d’aconseguir nous productes innovadors i que millorin la vida de la gent. Malauradament, les empreses cada vegada hi inverteixen menys. És per això que volia destacar la seva importància.

Compartir