Juanjo Duelo: “El nostre mercat és el món i comencem a ser un referent internacional”

El pacient congressista

Afectat per fortes migranyes durant molts anys, Juanjo Duelo, que es dedicava al món de les finances, va decidir començar conèixer de primera mà les darreres recerques sobre aquest símptoma que l’acompanyava des de ben petit. Es va aficionar a assistir a congressos mèdics que abordaven el tema de la migranya i va comparar la informació que rebia amb la que li aportaven les proves a les què s’auto sotmetia com a pacient a casa. Va començar a controlar la seva dieta i va veure que entre l’alimentació i la migranya hi havia algun tipus de reacció. Decidit a buscar una solució al seu problema i al de milions de persones, va buscar investigadors que avalessin la seva hipòtesi. Dotze anys després de muntar la seva empresa, DR Healthcare compta amb més de 80 patents i és un referent sobre l’estudi de l’enzim DAO.


Què va impulsar la creació, fa dotze anys, d’DR Healthcare?

Vam néixer com una start-up de la Universitat de Barcelona, sempre lligats al departament de Nutrició i vam buscar al món de l’acadèmia si hi havia algun equip de recerca amb interès en el nostre projecte.  Volíem buscar algun fonament científic que trobés la relació entre alimentació i migranya, ja que fins llavors no hi teníem cap explicació fisiològica o química que expliqués aquesta relació.

En què es basava la vostra recerca?

Investigàvem sobre histamina, que és una molècula clau en el nostre organisme perquè regula moltes funcions. El problema és que la mateixa molècula també es forma a la majoria d’aliments de la dieta quotidiana, i la que consumim amb els aliments no té una funció fisiològica com la que tenim al cos. Això fa que quan arriba a l’intestí sigui degradada, metabolitzada i eliminada i no s’absorbeix. En aquest context apareix un enzim clau en la metabolització de la histamina, que es diu diaminoxidasa (DAO). Hi ha persones que per un motiu, principalment genètic, no poden degradar la histamina que ingereix amb els aliments i, en no metabolitzar-se, es va absorbint a través de l’epiteli intestinal, passa al torrent sanguini i es va acumulant a la sang. Hi ha individus que acumulen la histamina a la sang més acceleradament que altres i n’hi ha que presenten símptomes abans que altres. Però mai es vincula a l’alimentació perquè la relació entre que ingereixes l’aliment i el símptoma no es produeix de forma immediata.

L’any 2010 vam publicar el primer estudi que evidenciava que més del 90% dels pacients de migranya tenien una deficiència genètica de l’enzim diaminoxidasa.

 

Ha estat una línia de recerca molt productiva

El camp de la migranya és en el què hem generat més evidència científica, que és el nostre principal interès. Ens movem en el camp de la nutrició mèdica, que és abordar malalties a través de la nutrició, i necessitem evidència científica abans de buscar l’evidència clínica. Després de publicar molts estudis sobre migranya i cefalees, ara ens centrem molt en la fibromiàlgia o el TDAH.

Quina és la solució que l’empresa ofereix als afectats per migranya o els símptomes associats al dèficit de DAO?

Des d’un punt de vista clínic, les persones que tenen deficiència de DAO, la seva via terapèutica és doble: d’una banda dietètica, controlant la ingesta d’histamina i altres amines secundàries. I, en funció del nivell d’activitat DAO, una altra via és, almenys en una primera etapa, restituir, substituir o complementar la DAO. I és on treballem amb la d’origen animal, vegetal o biotecnològica. Parlem de malalties molt prevalents (migranya, TDAH, fibromiàlgia…) Nosaltres les tractem coma símptomes

En aquests dotze anys de vida, cap a on ha evolucionat DR Healthcare?

Ara hem abandonat el focus principal de la migranya i orientem la nostra recerca al DAO i el seu paper com a biomarcador.

I heu decidit sortir de Barcelona i buscar aliances també amb la Universitat Rovira i Virgili a través d’un nou centre d’R+D+i a Tarragona

Exacte. La relació amb la UB és molt satisfactòria, però ara també ens hem vist atrets pel dinamisme de la URV i pensem que es complementen bé. I davant la necessitat de creixement de la companyia, vam veure que havíem d’impulsar un centre ambiciós amb proves pilot amb aquest enzim, sempre amb la premissa clara de que no volíem sortir de Catalunya. Som una empresa innovadora que comença a ser un referent internacional i creiem que la relació amb la URV és una bona opció. Amb la Fundació URV volem impulsar conjuntament projectes de recerca amb altres àrees o departaments de la Universitat, sempre vinculats a la DAO. Per això qui lidera aquest projecte és en Jaume Bori, llicenciat en biotecnologia per la URV. Ell dirigeix el centre d’R+D+i i treballa per convertir-lo en un centre de referència des d’on impulsarem diversos projectes. Amb els anys ens hem convertit en una companyia singular, ja que som els únics especialitats en DAO i el seu dèficit principal i símptomes associats.

Hem generat més de 80 patents, totes amb l’enzim DAO, i som la única companyia que té aquest actiu.

 

Quines funcions assumeix el centre de Tarragona?

Volem complementar la recerca iniciada a la UB sobre DAO d’origen vegetal, i també de DAO reconverant. I els objectius més immediats són començar a buscar connectivitats dins del campus i en l’àmbit de la Universitat per tal de trobar sinergies i impulsar projectes amb altres àrees. De moment, la previsió és dedicar un 70% de l’activitat a la recerca i un 20% a la producció de l’enzim.

Quin és el vostre mercat?

El nostre mercat és el món. Hem generat més de 80 patents, totes amb l’enzim DAO, i som la única companyia que té aquest actiu.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.