Altres formats, una infinitat de recursos per comunicar

Divendres 3 de juny, 16:00h de la tarda, i la calor, que ja comença a intensificar-se,  fa que els primers alumnes arribem acalorats a la sala del ESERP.

Avui en Salva Ferré ens fa la sessió “Altres formats”del postgrau de comunicació científica de la UVic. Una sessió on mostrar tots aquells recursos que no estan organitzats en cap sessió anterior, un calaix de sastre d’eines, repositoris, resums digitals, aplicacions, etc.

“Tota la tarda per endavant i un univers infinit per descobrir.”

Galàxies infinites de recursos per a descobrir (Font: Pixabay)

Comencem la tarda amb un repte: en grups de tres escollim un tema d’actualitat que volem divulgar. Durant tota la tarda anirem utilitzant estones per a imaginar i desenvolupar idees per a comunicar els diferents temes, utilitzant els recursos que anem veient a la sessió.

Ens endinsem doncs en la immensitat de recursos!

· Web-llibres

Pàgines web creades per a ser llegides com a llibres, amb capítols dedicats a cada tema

· Webciplèdies i Webreries

  • Llibreries: Repositoris extensos de llibres, articles, vídeos, de tots els formats possibles i imaginables.
  • Enciclopèdies: Enciclopèdies virtuals en format web, que ocuparien volums i prestatges d’armaris en format físic.

· Dades

Diferents formats  amb la capacitat de mostrar infinitat de dades (algunes en directe) ordenades d’una forma més amable i que ens permeten jugar amb elles.

Hi trobem repositoris de sons en format radio, en formats mapa, dades de qualitat de l’aire a nivell mundial, a nivell local, històriques, etc..

· Interacció:

Gamificacions en digital de tots els temes possibles, per a fer més entenedora la informació o posar a la persona en el centre de l’acció per a que pugui entendre la complexitat del tema.

Hi podem trobar visites a museus i exposicions, experiments i jocs de situació entre molts d’altres.

· Creativitat guiada

Tot un seguit de recursos digitals que ens permeten posar a prova la creativitat  i tenir un registre per a poder agafar i revisar idees. En son un exemple les pluges d’idees, les notes escrites, parlades, les tècniques de paraules a l’atzar.

· Simuladors i videojocs

Utilitzant el vehicle de la simulació i els videojocs es poden realitzar i posar en pràctica teories o conceptes més abstractes, que per espai, materials o temps no es pot fer en format físic.

Navegant per una infinitat de recursos (Font: Pixabay)

· Jocs de taula

Infinitat de jocs físics, amb diversitats de taulers, cartes, personatges, objectes, etc que ajuden a treballar i descobrir qualsevol tema d’una forma divertida i amena.

· Laboratoris virtuals

Una manera d’educar, experimentar i fer arribar la ciència, reduint els costos de materials i espai, al mateix temps que fer de complement previ a l’ utilització pràctica d’un laboratori físic.

El Salva fa èmfasi en aquest aspecte remarcant que: “No és un dels camps més explorats. Obriria una perspectiva molt interessant i útil en el camp de l’educació i la recerca.”

· APPS

Una immensitat de recursos disposats en petits programes descarregables per a multitud de plataformes.

· Còmics

A través dels còmics també es pot divulgar la ciència d’una forma gràfica. Podem trobar còmics clàssics, en format paper, biogràfics, de ficció, d’humor  i també poden ser animats en vídeo.

· Galeries d’objectes 3D

Multitud de pàgines web on es poden descarregar el fitxers dels models 3D per a poder imprimir en qualsevol impressora 3D i utilitzar com a recurs per explicar conceptes científics.

· Realitat augmentada i realitat virtual

Mitjançant programes, mòbils o tauletes, es poden observar digitalment imatges difícils de capturar. Son dos recursos molt importants en el camp mèdic i educatiu.

Hem vist una ínfima part d’aquest univers infinit de possibilitats (Font: Pexels)

Arriba l’hora d’acabar la classe. 21:00h, primers vespres de juny, encara clareja i ens adonem que tot i que hem descobert moltes eines i bancs de recursos, tan sols hem vist una ínfima part d’aquest univers infinit de possibilitats.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.