Mesurar i millorar la consciència de pacients en coma

Es mesura per primera vegada l’estat de consciència, distingint entre pacients en coma conscients i inconscients.

El coma sempre ha estat una condició que evoca incertesa. No tan sols per si algun dia la persona tornarà a obrir els ulls, sinó també pel dubte de si és conscient d’allò que l’envolta, de les històries que li expliquen els familiars que l’acompanyen.

Els resultats del projecte europeu LUMINOUS, format per set universitats, han mostrat per primera vegada que és possible mesurar si els pacients en coma es troben en un estat conscient o inconscient i que, fins i tot, es podria millorar el seu estat de consciència.

Mitjançant una tècnica que permet enregistrar l’activitat cerebral, un grup de recerca de la Universitat de Milà ha pogut classificar en conscients i inconscients 150 individus que es trobaven en diferents estats de consciència (vigília, son, amb anestèsia, en estat de mínima consciència i vegetatiu), aconseguint una precisió del 95%. La realitat, però, és més complexa, i caldrà anar més enllà d’aquests dos nivells de classificació.

“Mesurar els nivells de consciència és molt important per definir el tractament adequat per a cada pacient.”

Aureli Soria-Frisch, director de Neurociència de Starlab

“Els éssers humans tenim diferents nivells de consciència. El proper repte serà poder-los caracteritzar correctament per poder definir així el tractament adequat a cada pacient”, explica Aureli Soria-Frisch, director de Neurociència de Starlab, la empresa coordinadora del projecte. De fet, els resultats d’un segon estudi dins el projecte han donat esperances per a un futur tractament dels trastorns relacionats amb la consciència.

Un grup de la Universitat de Liege (Bèlgica) ha aconseguit millorar la consciència de 6 de 46 pacients en estat de mínima consciència i en estat vegetatiu persistent. Ho han aconseguit amb un mètode que permet estimular l’activitat cerebral a través d’un casc d’elèctrodes. La millora s’ha evidenciat en la capacitat dels pacients per reconèixer objectes, seguir-los amb els ulls i donar respostes a certs estímuls.

Les 7 Universitats que desenvolupen el projecte uneixen esforços per avançar en la comprensió de la consciència humana, objectiu que comparteixen amb l’empresa Starlab, impulsora del projecte i capdavantera en neurociència aplicada.

Combinant diferents disciplines com l’estimulació elèctrica cerebral o la intel·ligència artificial, aquest projecte té com a objectiu desenvolupar noves tècniques i teràpies per diagnosticar i tractar malalties relacionades amb la consciència.

En un futur, aquestes tecnologies innovadores podrien tenir moltes més aplicacions. Des de mesurar la consciència fetal dins de l’úter de la mare, fins a alterar els nivells de consciència per aconseguir un estat de son lluït o d’anestèsia amb una reducció dels efectes secundaris.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *