L’article periodístic

Els antics grecs ja analitzaven els fets en les seves classes de retòrica i es veu que van ser els precursors de les famoses cinc W en periodisme: What?, Who? Where?, When? Why?

What? Què? En aquest cas, els fets van ser l’explicació dels articles periodístics, història, tipus, parts i exemples.

Who? Qui? L’autor material dels fets és el Toni Pou, físic, periodista científic, col.laborador del diari Ara, codirector del postgrau, cofundador de l’empresa Eduscopi…

Toni Pou (autor material dels fets)

Where? Quan? El passat divendres, 19 de novembre de 2021. Entre les 16 i les 21 h.

When? On? A una aula d’Eserp situada al carrer Girona 24 de Barcelona.

Why? Per què? Pel fet que un grup d’estudiants del postgrau en Comunicació Científica volen formar-se en aquest camp del coneixement.

Com va començar tot, aquella tarda de divendres?

Amb un preàmbul:

Estem en una època de canvis en la que el periodisme igual que altres disciplines experimenta una crisi. La gent està sotmesa a un bombardeig constant d’informació, la major part via digital. Els diaris cada cop sobreviuen més fidelitzant les seves notícies cap a un grup de subscriptors.

Ja ho diu Alan Rusbridger, director de The Guardian: ” A Internet només sobreviu el més barat o el més bo”.

A partir d’aquí, ja vam entrar en matèria:

El Toni primer ens va parlar de la tipologia dels articles:

Segons el fons:

Podem trobar el periodisme clàssic d’investigació com l’orwellià, buscar temes rellevants, poc accessibles al públic. Aquí hem de parlar amb la gent, preguntar i intentar extreure la màxima informació de manera veraç.

Sempre que puguem hem de contrastar aquesta informació amb fonts fidedignes, en el nostre cas amb els autors dels estudis o amb col.legues del sector. Hem de beure dels articles científics originals.

Aquí vam parlar una mica sobre la reticència d’un sector del món periodístic a la divulgació científica. Aquesta en un principi és més fàcil, ja que pots consultar Internet.

Segons la forma:

Aquí trobem el periodisme narratiu, popularitzat per autors americans als anys 60. Els perodistes fan servir recursos literaris aplicats al periodisme.

Actualment aquest gènere està representat per Martín Caparrós, Leila Guerriero i Juan Villoro entre d’altres. Per cert, ens va fer dues recomanacions:

Per altra banda, el periodisme de dades mostra la informació mitjançant imatges i gràfics. Més recentment ens trobem amb el periodisme multimèdia amb continguts interactius, el periodisme de sensors que intenta obtenir dades per desvelar conèixements tècnics al públic i el famós gamificat que permet jugar al públic per obtenir la informació.

Gèneres

A continuació ens va fer un esment dels principals:

 • Notícia: ja esmentada, constituïda per fets i fonts
 • Crònica: explicació detallada d’un fet ocorregut en una zona concreta
 • Reportatge: documentar un fet concret amb molta interacció amb la gent
 • Entrevista: preguntar i transcriure
 • Perfil: retrat d’un personatge
No tot aquella tarda, van ser notícies!

Estructura d’un article:

Aquí comença la part més aplicable de la classe. Important remarcar que a l’article periodístic, no hem de donar la nostra opinió.

 1. Titular: Ha de ser curt, en format de frase atractiva, rigorós, ha d’explicar el contingut i sobretot encuriosir al lector
 2. Entradeta: Text curt que destaqui l’interès de l’article
 3. Introducció: Ha de ser curta, intensa, interessant i divertida. Ha de convidar al lector a continuar llegint. El cap de setmana es concedeix la llicència més creativa o narrativa.
 4. Cos de l’article: S’ha de fer amb paràgrafs curts (les frases no han de ser curtes, es poden barrejar). Hem de ser capaços de mantenir la tensió mitjançant un fil argumentat correctament.
 5. Conclusió: És necessària i pot ser de molts tipus: reflexiva, sobre el futur, amb humor, enganxar amb la introducció…

A part d’aquestes parts, trobem altres aspectes a destacar:

 • Declaracions: És important posar cites textuals, ja que donen credibilitat i proporcionen informació exclusiva i valuosa
 • Destacats: Buscar dues frases rellevants que sintetitzin l’article i actuïn com a reclam pel lector
 • Imatges: Són molt rellevants. Poden provenir de diferents fonts: proporcionades pels investigadors, fotògrafs dels mitjans a on es publica l’article o agències de fotografia.

Arribem al final de la sessió. Abans de marxar el Toni ens va mostrar dos articles. El primer parlava sobre pops i la seva capacitat de detectar substàncies poc solubles a l’aigua mitjançant uns quimioreceptors dels tentacles. El segon ens parlava de la Lluna, recentment han descobert més quantitat d’aigua de la que es pensava amb relació al volum de sòl. Sobre aquestes dues peces havíem de fer un titular, una entradeta, una introducció i uns destacats.

La propera setmana continuarem…

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *