De Jacques Cousteau a Enric Sala

Exploradors i conservadors de la vida marina. Conscients de les meravelles que aporta l’oceà i la importància de protegir-lo. Presentem breument l’obra de Jacques Cousteau a Enric Sala.

Quan era petita vaig tenir la sort de viure en pobles envoltats de natura. Recordo, a més, que la meva àvia sempre deia que ‘si hagués nascut home haguera sigut mariner’. Tot plegat ensenyarà a estimar i valorar el medi que m’envoltava, incloent-hi la mar.

Durant aquesta època teníem la sort de gaudir dels documentals que feien d’en Jacques Cousteau en família i amb un entrepà a les mans. Aquest oceanògraf ens mostrava, de forma propera, la multitud de meravelles que es trobaven sota la superfície del mar. Allà podíem veure què hi havia més enllà de la nostra platja d’Altea.

L’estudi de l’oceà segons Jacques Cousteau

Jacques Cousteau, sobre el seu vaixell Calypso, ens feia una mena de classe de ciència. Ens mostrava quins organismes habitaven en diferents zones dels oceans i la relació que hi havia entre ells i el medi en què vivien. Gràcies a aquests documentals podíem viatjar arreu dels “cinc oceans” sense necessitat de moure’ns del sofà.

A hores d’ara, el llegat que ens va deixar aquest explorador és molt valuós, ja que aquesta documentació ens permet comparar com eren els oceans quan ell els estudiava amb el que trobem avui en dia.

Coneixes a Jacques Cousteau? Breu història d’aquest famós explorador

En les darreres dècades, l’activitat humana ha provocat que els ecosistemes marins, i els d’arreu del món, es troben altament impactats i, molts d’ells, prop de la desaparició. Com que hem colonitzat pràcticament cada punt del nostre planeta hem alterat tot el medi per assolir les nostres necessitats i aconseguir les nostres finalitats com a espècie.

La protecció de la vida salvatje per Enric Sala

Una mica cansat de veure que estava passant i sent conscient del que succeïa, el català Enric Sala va deixar la seva còmoda professió de professor i acadèmic i marxà com activista per defensar els oceans. La seva missió, actualment, és restaurar i conservar els ecosistemes marins, i la seva vida salvatge, creant valuoses àrees marines protegides. Amb aquesta finalitat, va crear i dissenyar el Projecte ‘Pristine Seas’ (que traduït al català seria ‘mars pristins’) de la mà de National Geographic.

Però, per entendre millor aquest projecte ens convindria saber què és aquesta paraulota ‘pristí’. Es considera que un ecosistema pristí és aquell que no es troba alterat per l’activitat humana i, llavors, es troba com es creu que seria abans de l’aparició de l’espècie humana.

Enric Sala i el seu treball en Pristine Seas

Aquest projecte és el resultat de combinar l’exploració marina, la investigació i els mitjans de comunicació per aconseguir la protecció de la vida salvatge. Així doncs, un cop explora la zona es reuneix amb els líders governamentals de les diferents nacions per fer que s’adonen del valor que tenen dins de la seva regió. A més els ensenya que poden obtenir grans beneficis econòmics, no només amb la pesca, perquè a partir de la creació d’àrees marines protegides poden atreure turisme, entre d’altres, el de busseig.

En aquests moments aquest explorador de la vida marina i resident de National Geographic ha aconseguit crear 25 de les reserves marines més grans del planeta que ocupen una superfície d’uns 6.5 milions de metres quadrats, el que equival al territori que ocupa l’Índia. I la seva missió continua… com també la meva passió pel món submarí.

De Jacques Cousteau a Enric Sala
Exploradors i conservadors de la vida marina. De Jacques Cousteau a Enric Sala
Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *