AL·LÈRGIA

Immunitat imperfecta

Esternut, símptoma de l’al·lèrgia. Imatge extreta del Canva.

El sistema immunitari és l’encarregat de reconèixer cossos estranys (virus, bacteris) i defensar-nos d’aquests. Però a vegades reacciona davant de substàncies innòcues, AL·LÈRGENS, produint una reacció exagerada de defensa coneguda com a AL·LÈRGIA. 

Un AL·LERGEN pot ser una substància que s’inhala (àcars, pol·len, pèls d’animals), que s’ingereix (aliments, medicaments), que travessa (verí d’insectes) o entra en contacte amb la nostra pell.

MECANISME

Mecanisme causant de l’al·lèrgia. Creació feta per Laia Gispert mitjançant Biorender.

Tot comença amb un primer contacte, sense símptomes al·lèrgics, en el que es produeix una resposta de sensibilització. El sistema immunitari detecta l’AL·LERGEN i desencadena l’alliberació d’anticossos de tipus immunoglobulina E. Els anticossos reconeixen substàncies estranyes, perilloses i alerten al sistema immunitari perquè les elimini. Les immunoglobulines E són anticossos amb memòria. D’aquesta manera, quan hi ha una segona exposició amb l’AL·LERGEN , fàcilment en reconeixen les característiques.

Al segon contacte, quan les immunoglobulines E s’uneixen als mastòcits (cèl·lules del sistema immunitari), els mastòcits alliberen substàncies causants dels típics símptomes de l’al·lèrgia. La substància més important que desprenen els mastòcits és la histamina.

Finalment la histamina es la causant de la secreció nasal, els esternuts, la tos, el llagrimeig ocular, la picor, la vermellor a la pell i la inflamació de les mucoses. Això és degut a que el mastòcit té com a principal objectiu eliminar l’AL·LERGEN de manera ràpida.

GRAVETAT

La gravetat de les al·lèrgies varia en funció de les persones. Un cop la persona està sensibilitzada, inclús una exposició molt limitada de l’AL·LERGEN pot desencadenar una resposta més greu.

Si la resposta al·lèrgica que genera el nostre cos s’estén per tot l’organisme, pot produir una anafilaxi. L’anafilaxi és una situació d’emergència mèdica greu que pot aparèixer pocs minuts després d’entrar en contacte amb l’AL·LERGEN . Es dificulta la respiració, disminueixen les pulsacions i la pressió arterial, apareixen vòmits, es pot perdre el coneixement i inclús pot produir la mort.

Les persones que tenen alta probabilitat de patir anafilaxis solen portar sempre un injectable amb adrenalina. L’adrenalina augmenta la freqüència cardíaca i la pressió arterial, evitant que es perdi el coneixement i dilatant les vies respiratòries ajudant a respirar.

FACTORS DE RISC

La probabilitat de desenvolupar AL·LÈRGIA depèn de factors genètics i ambientals.

Hi ha gens que predisposen a patir al·lèrgies. Si hi ha antecedents familiars d’AL·LÈRGIA,  hi ha un alt risc de ser al·lèrgic. Els nens i les persones amb asma (malaltia crònica que dificulta la respiració degut a la inflamació de les vies respiratòries), formen part de la població amb alt risc de patir AL·LÈRGIA.

A nivell ambiental, si s’eviten els AL·LÈRGENS, disminueix la possibilitat de tenir símptomes.

TRACTAMENT

Les al·lèrgies no tenen cura i s’aconsella evitar els factors desencadenants. Hi ha tractaments que n’alleugen els símptomes.

Possibles tractaments. Imatge extreta del Canvas.

Es poden utilitzar antihistamínics, en forma de comprimits, aerosols, injeccions i cremes. Els antihistamínics bloquegen l’acció de la histamina, responsable de molts dels símptomes de l’AL·LÈRGIA.

També hi ha tècniques d’immunoteràpia específica per AL·LÈRGENS , les conegudes vacunes contra l’AL·LÈRGIA. És un tractament a llarg termini, entre tres i cinc anys, per a persones que no poden evitar el contacte amb l’AL·LERGEN (pol·len, pols, picades d’insecte). Consisteix en exposar a la persona a petites quantitats creixents de l’AL·LERGEN mitjançant una injecció a la pell. D’aquesta manera es produeix una dessensibilització a l’AL·LERGEN . L’eficàcia d’aquest tractament depèn de la persona. Hi ha persones que després d’anys d’haver-se anat vacunant, ja no presenten símptomes d’AL·LÈRGIA al suspendre el tractament. Altres en canvi, necessiten vacunar-se freqüentment per controlar el malestar degut als AL·LÈRGENS . 

PER ENTENDRE-HO MILLOR

Aquest vídeo explica de manera clara i entenedora què és l’al·lergia, per si li voleu fer una ullada.

Vídeo fet per la Hiperactina.

WEBGRAFIA

Alergias – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2020, 4 agosto). Mayo Clinic. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497

Allergic reactions. (2022, 21 marzo). MedlinePlus. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://medlineplus.gov/ency/article/000005.htm

Allergies. (2020, 23 abril). NCBI. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447112/

Asma. (s. f.). MedlinePlus. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000141.htm

Calvielli; Yamada; Pietrobon; Notomi, A. C. F. S. A. J. M. (2018, 27 agosto). Role of Histamine in Modulating the Immune Response and Inflammation. NIH. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6129797/#:%7E:text=Histamine%20Stimulates%20Inflammation%20Inflammatory%20mediators%20are%20molecules%20produced,and%20tissue%20changes%20and%20possessing%20high%20chemoattractant%20activity

Henochowicz, S. I. (2020, 2 febrero). Liberación de histamina. MedlinePlus. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/19333.htm

Immune response. (s. f.). MedlinePlus. https://medlineplus.gov/ency/article/000821.htm

Inyección de epinefrina: MedlinePlus medicinas. (2018, 15 noviembre). MedlinePlus. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a603002-es.html

Justiz; Vashisht; Zito, A. R. P. M. (2021, 15 noviembre). Immediate Hypersensitivity Reactions. NCBI. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513315/

Muñoz Cano, R. M. (2019, 24 julio). Alergia | ¿Qué es la Alergia? | PortalClínic. Clínic Barcelona. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://www.clinicbarcelona.org/asistencia/enfermedades/alergia

Vacunas contra la alergia – Mayo Clinic. (s. f.). Mayo Clinic. Recuperado 3 de abril de 2022, de https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/allergy-shots/about/pac-20392876

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *