Blogs

Los Ecosistemas y el Antropoceno: Cómo las redes tróficas buscan formas de resistir a los ataques humanos

Escrit per: elenaalter   Data: 26.01.2023   A: Article, Blogs, Treball

Científicos han descubierto que la forma en que se organizan las redes tróficas en los ecosistemas se ve influida por impactos externos, especialmente los que proceden del principal perturbador: el ser humano. En su charla ‘La naturaleza no existe’, el controvertido filósofo Slavoj Žižek afirma lo siguiente: “nos encontramos en el umbral de una nueva era, la llaman Antropoceno, […]

Llegir més  

Investigadores del IBEC crean biorrobots con tejido muscular vivo generado a partir de la impresión en 3D

Escrit per: kawtarben   Data: 26.01.2023   A: Article, Blogs, Treball

Investigadores del IBEC crean biorrobots con tejido muscular vivo generado a partir de la impresión en 3D El IBEC (Instituto de Bioingeniería de Catalunya) es un centro de investigación cuyo objetivo es realizar investigación interdisciplinar a nivel internacional con el fin de contribuir a la mejora de la salud y la calidad de vida a […]

Llegir més  

Imatge il·lustrativa de Varietat de melons

L’evolució del meló

Escrit per: eulaliamassana   Data: 23.01.2023   A: Article, Blogs, Transferència, Treball

Un estudi internacional explica com el procés de domesticació del meló va canviar les característiques d’aquest fruit. Els melons d’ara son resultat de tres domesticacions independents: una a l’Àfrica i dues a l’Índia. La recerca aporta eines per a la millora genètica del meló, una fruita molt consumida que, com tantes altres, caldrà adaptar al canvi climàtic.

Llegir més  

Los neandertales utilizaban las garras de águila como ornamentos

Escrit per: aniolclara   Data: 23.01.2023   A: Article, Blogs, Narratiu, Treball

Una nueva investigación en la cova Foradada de Calafell amplía los límites conocidos de este comportamiento simbólico en los neandertales. ¿Te has preguntado alguna vez cómo los neandertales se relacionaban con el mundo natural que los rodeaba? ¿Qué simbolismos y rituales podrían haber tenido en su vida cotidiana? Un equipo de investigadores ha encontrado una […]

Llegir més  

AL·LÈRGIA

Escrit per: laiagispert   Data: 07.04.2022   A: Article, Blogs, Treball

El sistema immunitari no és perfecte i pot ser que detecti substàncies inòcues per l’organisme com a perilloses, l’al·lèrgen, generant al·lèrgia.

Llegir més  

Entrevista Xavi García Capdevila

Xavi García Capdevila.

Escrit per: Rafa López Martín   Data: 07.04.2022   A: Blogs, Entrevista, Transferència, Treball

Doctor en tecnología de materiales, química e ingeniería de materiales.
“No soy un científico al uso, de los que la gente cree que tiene que ser un químico. Sí que lo soy de formación, pero soy un ingeniero encerrado en el cuerpo de un químico. Me gusta desarrollar, no vivo de las reacciones químicas, mi especialidad son los materiales y su aplicación a procesos industriales.”

Llegir més  

Amnèsia infantil: què vaig fer al meu primer aniversari?

Escrit per: marcelvives   Data: 20.03.2022   A: Article, Blogs, Treball

Si ens posem a mirar fotografies de quan començàvem a caminar o del nostre primer aniversari, el més probable és que no ens en recordem de res. A aquest forat negre en la memòria de la infància se l’ha anomenat amnèsia infantil.

Llegir més  

Estudiar Física a Catalunya

Escrit per: paucosta   Data: 20.03.2022   A: Article, Blogs, Treball

Article on s’expliquen els diferents graus universitaris de Física a Catalunya i la nota necessària a les PAU per a accedir-hi.

Llegir més  

Satèl·lit a l'espai sobre la Terra

Don’t Look Up i la revisió per parells

Escrit per: rosermarquez   Data: 19.03.2022   A: Blogs, Treball

O perquè ha passat per alt uns dels moments claus de la pel·lícula Don’t Look Up i el seu significat: el projecte científic destinat a salvar a la Terra en l’últim minut, no estava revisat per parells… I què? Atenció SPOILER! La presidenta d’Estats Units, els presentadors de televisió i l’audiència escolten el professor Randall Mindy, interpretat per Leonardo Dicaprio, queixar-se […]

Llegir més  

La llúdriga-lluna de Castellar de n'Hug. Il·lustració d'aquarel·les

La Llúdriga-lluna

Escrit per: patriciacanut   Data: 17.03.2022   A: Article, Blogs, Treball

La Llúdriga-lluna viu a les fonts del Llobregat, a Castellar de n’Hug, té la pell impermeable i vol ser un mamífer errant, una d’aquelles llúdrigues que viatja riu avall a descobrir i explorar.
La vols acompanyar?

Llegir més