La impressió 3D com font de creació de robots amb teixit muscular viu

Els avenços tecnològics i científics actuals permeten a investigadors de l’IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya) crear robots híbrids desenvolupats a partir de teixits biològics obtinguts amb bioimpressió 3D.

Havies pensat mai que una impressora 3D pot crear, a més de respiradors o pantalles de protecció per la Covid-19, teixits cel·lulars? Gaire bé el mateix tipus de tecnologia que s’empra per obtenir qualsevol tipus d’objecte és el que s’està utilitzant per obtenir aquests teixits. El grup d’investigadors l’IBEC, encapçalat per Samuel Sánchez,  ha aconseguit crear robots híbrids que combinen material sintètic amb teixit muscular viu generat a partir de la bioimpressió 3D.

La integració dels sistemes biològics podria dotar els robots de capacitats adquirides com la biodetecció en temps real, l’autoorganització, l’adaptabilitat o l’autocuració.

La integració de sistemes biològics en dispositius robòtics podria dotar de capacitats adquirides els sistemes naturals i augmentar el seu rendiment

Aquests robots biohíbrids o bioactuadors tenen les següents característiques: són tous, res a veure amb el que majoritàriament ens imaginem quan sentim parlar de robots, tenen una mida mil·limètrica i fan servir teixit biològic. Aquesta última característica pot oferir uns avantatges que no ho poden fer aquells que estan formats només per material sintètic.

El més important per aquests investigadors és estudiar si aquest teixit, elaborat amb fibres multinucleades, necessàries per al funcionament muscular i altament alineades formant miotubs, és capaç de generar força i quin és el seu grau d’adaptabilitat. A més, s’estudia l’evolució de la força dels bioactuadors quan se’ls sotmet a protocols d’entrenament a llarg termini, i si es pot modular a diferents requeriments. D’altra banda també es té informació de l’expressió genètica dinàmica del bioactuador.

El que s’ha vist fins ara és que són funcionals i sensibles i que les forces que generen es poden modular en funció de les diferents necessitats ja que es possible entrenar-los com músculs reals.

La bioimpressió 3D és una eina potent, ràpida i rendible per a la fabricació de bio-robots tous dissenyats a mida

“La robòtica amb dispositius tous d’inspiració biològica és una disciplina que pot ajudar a superar les limitacions dels sistemes robòtics convencionals com ara la flexibilitat, la capacitat de reacció o l’adaptabilitat”, opina l’investigador Samuel Sánchez. Així mateix aquests robots tous “poden ser útils com a plataforma de testeig de fàrmacs per entendre com afecten les contraccions del múscul, la qual cosa podria ser molt interessant per al futur de la indústria farmacèutica”, afegeix Rafael Mestre, estudiant de doctorat.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *