L’amenaça de la vespa asiàtica troba una inestimable aliat amb l’aligot vesper

La biodiversitat del nostre entorn, la producció de mel i la salut pública es veuen amenaçats per la vespa asiàtica. Un equip de recerca de l’IBE troba en l’aligot vesper un aliat en la lluita contra la invasió.

La biodiversitat és un dels béns més preuats de la natura fruit de milers d’anys d’interaccions entre animals, plantes, fongs i microorganismes que conviuen en un equilibri biològic. Cadascuna de les espècies que formen un ecosistema aporta una funció vital sense la qual aquest equilibri es trencaria. Aquest equilibri però, es veu amenaçat per diferents factors, principalment per l’acció humana, com pot ser la contaminació, destrucció de l’hàbitat… i entre aquest factors destaquen les espècies invasores com la vespa asiàtica que exerceix una predació brutal d’invertebrats autòctons. Per altra banda els apicultors pateixen pèrdues econòmiques importants i es queixen d’una falta d’iniciativa, coordinació i formació de les autoritats competents. A més, la vespa asiàtica representa un risc sobre la salut pública i una percepció d’inseguretat pública davant la presència propera de vespers. 

En aquest context un equip de recerca de l’IBE ha descobert gràcies a tècniques genètiques avançades que l’aligot vesper és un depredador natural de la vespa asiàtica, espècie invasora que amenaça el nostre entorn més proper.  

Les espècies invasores amenacen l’economia local

Fa relativament pocs  anys que les espècies invasores són notícia. A ningú se li escapa la problemàtica amb el cargol zebra d’origen asiàtic; i el cargol poma, d’origen sud-americà, al delta de l’Ebre; i altres casos com la vespa asiàtica per l’apicultura.

Les respostes de les administracions locals a aquesta situació son molt variades. Els ajuntaments de municipis petits no disposen de mitjans per assumir actuacions en relació a aquest problema.

Apicultors de Catalunya

La vespa asiàtica ‘vespa velutina’, tot i alimentar-se de líquids dolços (nectar, mel…) i també de fruita madura, és en el moment d’alimentar les seves larves quan es torna un problema pel nostre entorn, sobretot per l’apicultura. La seva principal presa és l’abella (35-60 % de les preses) i provoca no només la reducció de la població d’abelles, sinó també fa que les abelles es sentin amenaçades i no surtin del seu rusc a recol·lectar, reduint d’aquesta manera la producció de mel. Tot això ocasiona pèrdues milionaries als apicultors que no troben resposta en l’administració. 

L’aligot vesper com a part de la solució

Un equip de recerca de l’IBE, Institut de Recerca Evolutiva, ha emprat la genètica per demostrar per primer cop que l’aligot vesper, un rapinyaire autòcton i comú a Europa, és capaç de depredar els nius actius de vespa asiàtica. En el transcurs d’un estudi que entre 2011 i 2018 va recollir les restes d’aliments que l’aligot vesper subministrava  als seus polls, l’equip d’investigadors va trobar restes de cel·les de rusc molt grans, per tal d’esbrinar-ne l’origen van fer servir tècniques d’anàlisi genètic per concloure que l’origen d’aquestes cel·les eren vespers de vespa asiàtica.

Aquestes conclusions van ser rebudes amb optimisme en la lluita contra la vespa asiàtica, ja que l’aligot vesper “És un rapinyaire ben adaptat a depredar sobre els nius de vespes, amb les plomes imbricades com les escates d’un peix per evitar les picades, el bec amb la forma perfecta per extreure amb velocitat les larves dels vespers, i amb una habilitat extrema per localitzar tant els nius de vespes construïts sota terra com els de superfície”, explica F. X. Macià, expert en rapinyaires. A més, cal destacar que les característiques de la vespa asiàtica són positives per l’aligot: les colònies de vespa contenen larves en l’època de màxim requeriment d’aliment de l’aligot i els ruscs es disposen a les parts més altes dels arbres cosa que és beneficiós per a l’aligot ja que quan ataca altres nius que són a terra queda exposat als seus depredadors.

La gestió és complexa i ha de ser global

Enric Badosa membre del ICO

Per altra banda ens preguntem fins a quin punt l’aligot pot contribuir en la lluita contra la vespa asiàtica i si aquesta nova font d’alimentació pot fer augmentar la població d’aligot vesper a la zona. El professor Enric Badosa membre de l’ICO, Institut Català d’Ornitologia, ens explica que hi ha hagut un augment de la població d’aligot vesper però que “En cap cas s’ha relacionant amb l’aparició de la vespa asiàtica, de moment, doncs tampoc fa gaire que s’ha descobert que aquest depredava sobre la vespa (…) S’haurà de deixar passar un temps per veure si ha estat afavorit l’aligot per l’augment de la vespa”.  Cal destacar també que, tot i la protecció d’aquesta au per la llei catalana, estatal i europea “s’hauria d’incidir en la gestió de l’hàbitat, sobretot en no molestar durant l’època de nidificació (treballs forestals, tràfic rodat, batudes de caça, accés a la gent, etc.) i afavorir boscos madurs amb arbres grans per a bastir-hi el niu. Tot i això, al ser una espècie migradora transahariana gran part de la seva mortalitat es produeix durant la migració i les zones d’hivernada i és per aquest motiu que la gestió és complexa i ha de ser global” assegura Enric Badosa.

El temps ens dirà on ens portarà aquesta nova relació entre espècies,i si l’aligot vesper ens pot ajudar a posar fre a la invasió i limitar la irrupció de la vespa velutina al nostre entorn.

Artícle referenciat: Macià, F. X., Menchetti, M., Corbella, C., Grajera, J. & Vila, R. (2019) Exploitation of the invasive Asian Hornet Vespa velutina by the European Honey Buzzard Pernis apivorus. Bird Study (accepted)
https://doi.org/10.1080/00063657.2019.1660304

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.