Investigadors catalans descobreixen el mecanisme de regeneració del cor del peix zebra

La troballa podria obrir vies terapèutiques si s’aconseguís traslladar a humans que han patit infart

 

Per Núria Peláez

 

Com queda el cor després d’una lesió com un infart de miocardi? Si ets una persona, el teu cor no serà capaç de regenerar les cèl·lules danyades. Però si fossis un peix zebra -un peix del sud-est asiàtic molt utilitzat en recerca per les seves similituds genètiques amb els humans-, el teu cor es regeneraria per complet, fins i tot si t’amputessin una cinquena part del ventricle. Com? Fins ara, el mecanisme que explicava aquesta capacitat de regeneració cardíaca del peix zebra era un misteri, però científics catalans acaben de desvelar la resposta.

Un equip d’investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) en col·laboració amb el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMR[B]), ha descobert que el secret resideix en l’epicardi, la capa de cèl·lules que recobreix el cor i, mitjançant senyals bioquímiques, dona ordres a la resta de cèl·lules sobre què han de fer en cada moment. Els investigadors han observat que, després d’una lesió, les cèl·lules de l’epicardi es divideixen i mouen per recobrir-la, i durant aquest procés dupliquen el material genètic i es converteixen en cèl·lules amb dos nuclis, i no amb un com és habitual en la majoria de teixits. En un article publicat a la revista Nature Materials els investigadors, dirigits pel físic i enginyer Xavier Trepat, detallen el mecanisme d’origen biomecànic que explica tot aquest procés (veure requadre adjunt).

“La multinucleació és un fenomen ben conegut en càncer, perquè és una causa d’inestabilitat genòmica: les cèl·lules canceroses perden el control de les proteïnes que sintetitzen i es comporten patològicament. En el cas del cor peix zebra, la multinucleació és fisiològica i no sembla causar cap problema”, destaca Marina Uroz, investigadora de l’IBEC que ha participat en el projecte.

Aquesta troballa porta ara els investigadors a estudiar quin paper tenen les cèl·lules amb dos nuclis, com les del peix zebra, durant la regeneració del cor i altres òrgans. En cas que aquest mecanisme d’acció es pogués traslladar a humans, obriria noves àrees de recerca per explorar vies terapèutiques per a pacients de malalties com infart de miocardi, entre d’altres.

 

(DESPIECE)

El secret dels anells

Després d’una lesió cardíaca, les cèl·lules de l’epicardi del peix zebra passen a tenir dos nuclis, i no un com és habitual. Quan això passa, la majoria de cèl·lules animals formen al seu equador un anell que es va contraient i va dividint la cèl·lula mare en dues cèl·lules filles. En canvi, l’estudi de l’IBEC mostra que això no passa en les cèl·lules del cor del peix zebra, on l’anell s’adhereix a les fibres del seu entorn impedint que es contragui i impedint, per tant, que les dues cèl·lules filles arribin a separar-se.

 

(DESTACATS)

Científics de l’IBEC i el CMR[B] descriuen a Nature Materials un procés fins ara desconegut

El secret rau en l’epicardi del peix, on les cèl·lules passen a tenir dos nuclis

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *