Article

AL·LÈRGIA

Escrit per: laiagispert   Data: 07.04.2022   A: Article, Blogs, Treball

El sistema immunitari no és perfecte i pot ser que detecti substàncies inòcues per l’organisme com a perilloses, l’al·lèrgen, generant al·lèrgia.

Llegir més  

Amnèsia infantil: què vaig fer al meu primer aniversari?

Escrit per: marcelvives   Data: 20.03.2022   A: Article, Blogs, Treball

Si ens posem a mirar fotografies de quan començàvem a caminar o del nostre primer aniversari, el més probable és que no ens en recordem de res. A aquest forat negre en la memòria de la infància se l’ha anomenat amnèsia infantil.

Llegir més  

Estudiar Física a Catalunya

Escrit per: paucosta   Data: 20.03.2022   A: Article, Blogs, Treball

Article on s’expliquen els diferents graus universitaris de Física a Catalunya i la nota necessària a les PAU per a accedir-hi.

Llegir més  

La llúdriga-lluna de Castellar de n'Hug. Il·lustració d'aquarel·les

La Llúdriga-lluna

Escrit per: patriciacanut   Data: 17.03.2022   A: Article, Blogs, Treball

La Llúdriga-lluna viu a les fonts del Llobregat, a Castellar de n’Hug, té la pell impermeable i vol ser un mamífer errant, una d’aquelles llúdrigues que viatja riu avall a descobrir i explorar.
La vols acompanyar?

Llegir més  

De Jacques Cousteau a Enric Sala

Escrit per: barbaraguardiola   Data: 13.03.2022   A: Article, Blogs

Exploradors i conservadors de la vida marina. Conscients de les meravelles que aporta l’oceà i la importància de protegir-lo. Presentem breument l’obra de Jacques Cousteau a Enric Sala. Quan era petita vaig tenir la sort de viure en pobles envoltats de natura. Recordo, a més, que la meva àvia sempre deia que ‘si hagués nascut […]

Llegir més  

La foto i el fotó

Escrit per: sergibonet   Data: 28.02.2022   A: Article, Blogs, Treball

L’enlairament Prepara’t, que surts. Com que surto? Doncs això, que estàs a punt de marxar per no tornar. No t’entenc. Marxar on? Si jo sempre he estat aquí, ben calentó. Cert. Però mai t’has preguntat com seria visitar algun d’aquests planetes que giren al voltant nostre? Sí, hi penso tot sovint, però els veig tan […]

Llegir més  

Els huracans del futur

Escrit per: martaterrado   Data: 23.02.2022   A: Article

Entendre els huracans o ciclons tropicals del futur és clau per poder-los predir i alertar a la població amb suficient antelació per preparar-se. Degut als efectes devastadors que poden tenir, és important poder predir els huracans que hi haurà en el futur. Això permet poder avisar a la població amb suficient antelació per preparar-se. Els […]

Llegir més  

Estratègies de pol-linització

Per què les plantes van enganyar als insectes?

Escrit per: Rafa López Martín   Data: 10.02.2022   A: Article, Blogs, Treball

Els que teniu una certa edat com jo i vau fer l’EGB, segurament quan evoqueu aquells anys i penseu en l’educació sexual, us vindrà al cap l’explicació de l’abelleta i la flor.
Però, perquè els insectes col·laboren amb les plantes?

Llegir més  

Com es cura un cor trencat

Escrit per: rosermarquez   Data: 18.01.2022   A: Article, Treball

Treball d’article: Un estudi revela que la regeneració del cor del peix zebra es possible gràcies a les cèl·lules de dos nuclis.

Llegir més  

Intel·ligència artificial per afinar els tractaments de càncer

Escrit per: martaforn   Data: 09.12.2021   A: Article, Treball

Un nou algoritme prediu quins pacients de càncer poden beneficiar-se de la immunoteràpia Fa poc més de 20 anys que els científics van publicar el primer esborrany del genoma humà, on es desxifraven els gens del nostre ADN. Aquesta gran fita va ser la llavor de la revolució genòmica que estem vivint actualment. Ara es pot seqüenciar el […]

Llegir més