Secretariat: Xarxes socials

Twitter i Instagram

Aquest divendres 21 d’octubre hem assistit a la primera sessió presencial del postgrau. La sessió a càrrec de Míriam Cañas Cabello, cap de comunicació digital de l’Hospital del Mar, tractava sobre xarxes socials, concretament Twitter i Instagram.

Actualment, gairebé el 50% de la població mundial fa servir alguna xarxa social i, per tant és important que la comunicació i divulgació científica s’adapti a aquest món. Durant les primeres passes d’internet, les plataformes digitals com les Webs i els blogs dominaven el contingut de comunicació científica, però durant els últims anys les xarxes socials han pres protagonisme gràcies a la facilitat de crear comunitats virtuals al voltant d’una marca o d’un contingut.

En aquesta sessió hem analitzat els elements que conformen una comunitat virtual en les xarxes socials, com per exemple:
– L’objectiu aglutinant que uneix a la comunitat, la necessitat de crear una identitat de grup.
– La recompensa de reconeixement que reben els membres a canvi de la seva participació.
– El compromís dels membres a aportar positivament a la comunitat…

Un pas molt important abans d’iniciar un projecte en una d’aquestes xarxes socials és definir el públic objectiu, ja sigui pel seu gènere, grup d’edat, procèdencia, creences, hàbits, necessitats, interessos, poder adquisitiu… També hem discutit com s’han de tractar els perfils nocius que poden interactuar amb el nostre contingut, i com conviure amb ells. 

En aquesta primera sessió hem parlat de Twitter i Instagram, dues plataformes enfocades a un tipus de contingut i interaccions molt diferents. Hem parlat de com funcionen, els seus punts forts i també els seus punts febles. Hem fet una pinzellada en com funcionen els algoritmes que fan funcionar aquestes xarxes socials i hem parlat dels nous canvis que tant Twitter com Instagram estan implementant últimament.

Activitat:

Un cop donada la teoria ens vam posar a jugar amb les aplicacions per mòbil d’aquestes xarxes per conèixer les diferents opcions que tenen per penjar contingut. Durant la pròxima setmana els alumnes del postgrau haurem de portar els comptes de Twitter i Instagram de @Scicomm_Uvic en grups, per tal de presentar la nostra promoció.
Això ens servirà d’entrenament per a una activitat individual que es farà en el futur, on cadascú de nosaltres haurà de portar els comptes de @Scicomm_Uvic durant una setmana.

Continuarà:

D’aquí a dues setmanes ens tornarem a trobar presencialment per a la segona part d’aquesta sessió on parlarem de Facebook i LinkedIn i d’altres casos concrets de divulgadors en aquestes plataformes.

Compartir