Virus catalogats per a una millor teràpia contra el VIH

Virus catalogats per a una millor teràpia contra el VIH

Mitjançant un sistema semblant al dels codis de barres dels productes, els investigadors podran identificar els virus latents del VIH amagats a les cèl·lules dels pacients infectats.

Quan el virus del VIH infecta una persona, el seu genoma s’integra en el de la cèl·lula hoste per tal de replicar-se i seguir infectant noves cèl·lules. Actualment, les teràpies antiretrovirals que s’apliquen en el tractament del VIH suprimeixen les replicacions del virus fins a nivells indetectables a la sang. No obstant, algunes cèl·lules infectades no responen a aquest tractament ja que una part del virus s’inactiva, quedant latent, i evitant així que el sistema immunitari o els fàrmacs el detectin. D’aquesta manera, continuen sent una amenaça pels pacients ja que en qualsevol moment poden despertar i reiniciar el cicle d’infecció espontàniament.

imatge

Moltes teràpies i medicaments disponibles avui dia intenten reactivar el VIH latent per tal que els virus siguin detectables pels antiretrovirals i els eliminin. Malauradament, cap dels medicaments ha demostrat tenir una eficàcia del 100% en la cura dels pacients infectats. Això és degut a que l’ADN del virus es troba silenciat en el genoma humà per la cromatina pròpia de l’hoste, que alhora que embolica i condensa l’ADN per formar els cromosomes, “amaga” el genoma del virus.

Un equip d’investigadors dirigit per Guillaume Filion, cap del grup d’Arquitectura del Genoma al CRG, ha desenvolupat una tecnologia anomenada B-HIVE (Barcoded HIV ensembles), que els ha permès rastrejar l’expressió de fragments de VIH inserits al genoma humà i mesurar els seus nivells d’expressió.

L’estratègia consisteix en inserir “codis de barres”, és a dir, fragments coneguts d’ADN en el genoma del VIH recombinant i utilitzar-los per identificar i relacionar cada virus a títol individual amb la seva localització cromosòmica.

«Hem estat capaços de mesurar els seus nivells d’expressió i demostrar que la resposta del VIH a les teràpies de reactivació depèn en part del lloc d’integració en el genoma. Per primera vegada, es demostra amb un exemple pràctic la rellevància del context de la cromatina en la lluita contra el VIH”, afirma l’investigador.

Gràcies a aquesta nova tecnologia, s’ha demostrat que els diferents fàrmacs per a la reactivació del VIH són força selectius ja que actuen en diferents llocs del cromosoma. Amb aquests coneixements i tècnica a l’abast, es pot buscar el millor cocktail” de medicaments per poder reactivar tots els virus latents i destruir-los així més fàcilment.

BHIVE TEAM

Aquesta nova aportació de Filion en la que han col·laborat Heng-Chang Chen, investigador del CRG i autor principal de l’estudi, i Andreas Meyerhans, co-autor del treball i professor d’investigació ICREA en VIH a la UPF impulsarà la investigació per la cura del VIH i ajudarà en la comprensió de l’estat de latència del virus.

Tot i que aquesta investigació publicada a la revista Nature Structural and Molecular Biology dóna renovades esperances en la cura del VIH, caldrà esperar per veure aquests resultats en els pacients.

Fonts d’informació:

– Chen HC et al. “Position effects influence HIV latency reversal”, Nature Structural and Molecular Biology, November 21 2016.DOI: 10.1038/nsmb.3328
– Una nueva herramienta para encontrar el VIH latente mejorará las estrategias actuales de tratamiento contra el sida. 

Peus de foto:

  • B-HIVE Draw => Representació artística del projecte B-HIVE d’identificació dels virus VIH latents en el genoma humà i caracterització de la seva expressió gènica. Autor: Heng-Chang Chen
  • BHIVE TEAM => BHIVE Team_EduardZorita_AndreasMeyerhans_GuillaumeFilion_HengChangChen_JavierPMartinez.

Imatges cedides per Guillaume Filion Team Group.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*