Posant la Intel·ligència Artificial al Servei de la Societat

Posant la Intel·ligència Artificial al Servei de la Societat

En Guillem Garcia va estudiar Física, en acabar la carrera, molt aviat va entrar en contacte amb el món de la Intel·ligència Artificial. Després d’haver treballat en diferents empreses en el que s’anomenava Decicion Suport System i més endavant en els camps del Machine Learning i Processament del Llenguatge Natural, va engegar una spin-off que no va funcionar. Això no el va fer desistir, amb el mateix equip, fa dos anys, van aconseguir tirar endavant l’empresa «Insikt Intelligence» que es dedica a analitzar continguts en xarxes socials i al Data Science.

 

Com vas començar a tenir la idea per a crear una empresa?

S’ha de dir que l’empresa no va ser una idea només meva, som dos socis fundadors i l’altra persona té un perfil de màrqueting. Això va fer que l’empresa ja comencés no només com a idea científica, sinó amb una idea clara de desenvolupar un producte per a vendre.

 

Així, vau partir de la idea científica o més de la idea de cobrir una necessitat social?

Ja des de bon principi, va ser més per a cobrir una necessitat social.

 

I l’activitat principal de l’empresa, quina és?

Utilitzem els coneixements de Processament del Llenguatge Natural i el Machine Learning principalment per a analitzar continguts a les xarxes socials, amb l’objectiu de detectar continguts de radicalització relacionats amb el terrorisme. En aquest àmbit estem participant en diversos projectes finançats per la Comissió Europea.

També tenim una part de serveis de data science, però actualment aquesta és una part menor que l’anterior.


 

               Analitzant, recollint, visualitzant, les dades importants a les xarxes socials, es pot donar servei per a detectar frau fiscal, combatre el terrorisme, l’assetjament a les xarxes o detectar crim online.

 


 

Quina va ser la dificultat més gran el primer any?

El més difícil al principi és aconseguir el finançament per a començar. Però un cop tens el finançament, també és molt difícil trobar el personal amb els perfils adequats. En una empresa amb un nivell d’especialització tan gran, la dificultat de trobar personal adequat és un dels grans problemes i no només el primer any.

 

Però vosaltres us n’heu sortit bé, quants treballadors sou ara?

Actualment som 10 treballadors en total, amb majoria important de dones, cosa que no passa sovint en el món de la tecnologia.

 

I tots teniu formació científica?

No, també hi ha personal amb perfil de vendes i màrqueting, i també amb experiència en gestió de projectes. Amb perfils científics som 4, 3 d’elles dones, després hi ha tres programadors, dels quals una és una dona, la resta són dones que porten les vendes i gestió de projectes.

 

Al llarg d’aquests dos anys, de quins resultats et sents més satisfet?

D’haver aconseguit utilitzar un conjunt de metodologies (de NLP i Machine Learning bàsicament) que coneixia molt bé, per millorar l’anàlisi de les xarxes socials en relació a la detecció de missatges de radicalització.

 

Creus que com a empresa amb base científica, feu servei a la societat utilitzant la ciència, o feu recerca científica per a aplicar-la posteriorment?

En el nostre cas fem servei a la societat utilitzant la ciència. Tota la recerca que fem està enfocada a millorar el producte que estem desenvolupant, que al final repercutirà en un servei a la societat.

 

Creus que seria necessari que hi hagués més empreses amb base científica? per a esdevenir una millor societat, per exemple?

Segur que sí, sobretot si s’aplica com a servei a la societat. Moltes vegades la recerca que es fa a les Universitats, que són les que haurien de tenir aquest paper, no acaba repercutint prou en la societat.

 

Com compagines la vida personal amb la feina? t’ha sigut fàcil o difícil?

En aquests moments la meva vida personal està bastant condicionada per la feina. Suposo que li passa a tots els emprenedors al principi. L’horari laboral simplement no existeix, en qualsevol moment pot sorgir alguna cosa en la que treballar. Per sort, la família ajuda en forma de comprensió per no estar tant per a ells per culpa de la feina.

 

A l’empresa quins recursos feu servir per a ser més respectuosos amb el medi ambient? i per a mantenir la integritat científica, en qüestions ètiques per exemple?

Tenim un conjunt de regulacions i recomanacions en relació al tema del medi ambient. També en quant a normes ètiques en la feina i amb la resta de companys.


 

» Els científics solem sobreestimar la importància de la ciència i la tecnologia»

 


 

Per acabar, si ara fessis una xerrada amb joves investigadors emprenedors, quina recomanació els donaries?

Sobretot, que busquin socis per a començar que no siguin científics. Els científics solem sobreestimar la importància de la ciència i tecnologia, molts creuen que un producte bo es ven sol. És important no subestimar la resta com el màrqueting i les vendes.

I també que la gent del nucli de l’empresa sigui de confiança. és molt important no només que siguin bons tècnicament sinó també que hi hagi una confiança absoluta en el terreny personal.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*