Entrevista a Salva Gutiérrez: “És emocionant avançar contra un paradigma preestablert”

Entrevista a Salva Gutiérrez: “És emocionant avançar contra un paradigma preestablert”

Salva_MJN

Salva Gutiérrez, CEO-CFO, Co-Fundador i Director Financer de MJN Neuroserveis

És economista i ADE de formació, gestor d’inversions i d’equity, amb més de 25 anys d’experiència en gestió de patrimonis familiars o Family Office. Al 2012, conjuntament amb el David Blánquez i el Xavier Raurich, van fundar MJN Neuroserveis després d’alguns cafès entre amics. “El David ens va explicar el cas de seva filla, que té epilèpsia i que a més és farmacorresistent, com un 30% dels afectats. Aleshores nosaltres no sabíem gaire de l’epilèpsia ni de la “motxilla” que suposa. Ell, com a enginyer, tenia algunes idees per a millorar la qualitat de vida de la seva filla”.

MJN Neuroserveis desenvolupa dispositius portables o wearables per millorar la seguretat i la independència de persones amb epilèpsia. Segons el Salva, “MJN ha nascut per evitar els accidents que pot provocar una crisi epilèptica”. Ara, amb un equip de sis persones i després d’una exitosa ronda de finançament en la qual han aconseguit aixecar 750.000 €, preveu un 2018 decisiu amb un assaig clínic i l’inici de la comercialització de les primeres unitats.

 

Com va començar tot? Per què vas voler ser emprenedor?

Porto un bon grapat d’anys treballant com a emprenedor en un mon completament diferent. MJN, però, no és una start-up universitària, sinó que som el resultat de la reunió d’uns amics. Ens vam conèixer a través de l’AMPA del cole de les nostres filles. Un dia vam quedar per fer un cafè amb el CEO-CTO, el David Blánquez, i un altre enginyer amic seu, el Xavier Raurich, i ens vam anar engrescant entre tots, a partir d’un projecte molt personal.

Quin impacte social té l’epilèpsia?

Es una malaltia molt complexa i amb una base social. El seu desconeixement causa pors, rebuig i estigma social. A més, l’epilèpsia és més freqüent del que ens pensem. Històricament es parla d’un 0,8-1 % de la població, però ara a Espanya tenim un 1,8-2 % de prevalença i a EEUU es diu que una de cada 26 persones tindrà epilèpsia al llarg de la seva vida, el que implica un 3,8 %.

Fins ara, es pensava que l’epilèpsia apareixia en la infantesa, però ara estan apareixent epilèpsies sobrevingudes de persones adultes. S’ha vist que pots desenvolupar-la a partir de malalties greus del sistema nerviós: càncer, traumatismes, accidents, infeccions… Abans la gent es moria d’aquestes malalties, però ara amb els avenços de la medicina aconsegueixen salvar la vida, tot i que de vegades pot quedar l’epilèpsia com a seqüela.

Breument, en què consisteix la vostra tecnologia i quins avantatges suposa respecte a altres solucions existents?

Actualment no hi ha cap solució portàtil al mercat que permeti avisar de les crisis i fer un seguiment de l’epilèpsia. El nostre sistema, el SERAS, es basa en la monitorització en temps real de l’electroencefalograma (EEG) per tal de predir amb precisió els atacs epilèptics uns minuts abans i poder actuar per la seguretat d’aquestes persones. Això és possible gràcies a un algoritme d’intel·ligència artificial (IA) que és capaç d’aprendre de cada usuari de manera personalitzada. SERAS alerta a l’usuari quan es preveu una convulsió i està connectat a una aplicació mòbil que notifica la crisi a familiars, cuidadors o al sistema de salut. D’altra banda, també permet ajudar als neuròlegs per fer seguiment dels pacients i dels tractaments prescrits.

El cervell es el gran oblidat dels wearables, però hem trobat que el nostre desenvolupament podria tenir un major recorregut, amb aplicacions en ictus, trastorns del son o d’altres.

Quines han estat les decisions més importants que heu pres fins ara?

La nostra primera gran decisió va ser que ens volíem constituir com a una empresa amb recursos per dedicar-los a I+D. A més, mai hem deixat d’anar a qualsevol lloc on ens han convidat, no hem deixat escapar cap oportunitat per presentar-nos a convocatòries de projectes i concursos d’arreu del món. Estem sempre en moviment, fins i tot quan encara estàvem molt verds. Mai saps on et pot sorgir una gran col·laboració, un soci estratègic. No hem tingut por a preguntar i a aprendre, quedant-nos sempre la part positiva de les crítiques per ajudar-nos a agafar empenta per tirar endavant el nostre objectiu. D’aquí també es deriva que s’han de buscar els aliats adients quan els necessites, per exemple en temes de propietat intel·lectual, és molt important trobar els professionals que entenen el teu projecte i et poden ajudar a dibuixar la millor estratègia per la teva invenció.

Quin és el millor consell que t’han donat?

Si tens una idea pròpia i en la que creus, no la deixis escapar. Sempre s’ha d’escoltar i aprendre de tot i de tots, però aquest nucli de la idea s’ha de tirar endavant. Afegir totes les aportacions ha de sumar, et pot fer pivotar per millorar aquesta idea, però no et pot fer defallir.

Epilèpsia vol dir “atac per sorpresa”. Durant molt de temps, la comunitat mèdica considerava que precisament, per definició, aquests atacs no es podien predir més enllà de les parets de l’hospital, on actualment es poden monitoritzar amb un vídeo-electroencefalograma. Nosaltres estem intentant demostrar que és possible anar més enllà d’aquest paradigma preestablert, i a més amb un dispositiu portàtil. D’entrada no ens creien, però desprès ens vam trobar que genera molt d’interès tant per part de les associacions de pacients com de la comunitat mèdica.

I ara què? Quines fites us heu marcat assolir a curt termini?

Volem seguir treballant conjuntament amb les associacions de pacients i tenim un projecte a les aules per donar a conèixer la realitat de l’epilèpsia a la societat.

D’altra banda, fa uns mesos vam finalitzar una important ronda de finançament, amb l’ajuda del nostre inversor de referència, Ship2B, i afegint una campanya de crowdfunding amb Capital Cell, tot i el complicat moment polític en què ens trobàvem. Buscàvem petits ambaixadors de la nostra tecnologia, que ara son socis de MJN. Això, conjuntament amb el fet de guanyar el premi D-LAB de la Fundació Mobile World Capital, va fer possible que la nostra propera fita sigui sens dubte finalitzar l’assaig clínic que estem realitzant actualment en col·laboració amb la clínica Corachan, on també hi participen la universitat de Girona, MAT Salut y la GSMA. A més, estem treballant per tal d’aconseguir el marcatge CE.

El nostre objectiu és iniciar un pla de preventes abans de l’estiu, per tal de testar l’equip en condicions reals amb un centenar de persones. Volem arribar a mercat a la segona meitat d’enguany. Per tant, estem posant tots els nostres esforços per tal que al 2018 ja trobem l’equip al carrer.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*