Transferència amb Jesús Purroy

Transferència amb Jesús Purroy

Divendres 13 de gener vam gaudir d’una nova i interessant sessió al Curs d’Especialització en Comunicació Científica a càrrec de Jesús Purroy.

jesus_purroy

Llicenciat i doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. Des del 2007 va formar part de l’equip directiu del Parc Científic de Barcelona durant 7 anys. Expert en la transferència de tecnologia des de l’àmbit de la recerca al teixit empresarial, el 2012 va participar en la creació d’Enemce Pharma, una companyia farmacèutica virtual. També és cofundador de Barcelona Innovation Partners, una consultoria dedicada a facilitar la creació d’ecosistemes d’innnovació i solucions basades en la tecnologia en l’àmbit de les ciències de la vida. És també assessor d’Inveniam Group i és mentor d’emprenedors socials a Ship2B. És autor de diversos llibres de divulgació científica, entre els quals destaquen Tot el que cal saber per saber-ho tot i Homeopatia sense embuts, i col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació.

 

Bé, entrant en matèria aquí teniu el detall del que en Jesús Purroy ens va venir a explicar.

LA COMUNICACIÓ CIENTÍFICA EN UN ENTORN EMPRESARIAL

 1. TRANSFERÈNCIA

En la comunicació científica i dins l’entorn empresarial als dos extrems hi ha professionals (el nivell d’exigència és un altre) amb uns objectius i finalitats molt concrets i definits.

Transferir: què transferim en el context ciència-empresa? CONEIXEMENT O TECNOLOGIA (patentada o protegida).

Científic——->idea——–>paper——–>oficina de transferència——->patentar abans de publicar?

La persona de l’oficina de transferència ha de buscar empreses on vendre la patent i fer aquesta transferència.  Aquesta comunicació pot tenir 2 orígens:

 • que el PDI tingui un coneixement o tecnologia i es va a presentar a una empresa (PUSH). Un percentatge altíssim dels centres de recerca  i universitats es fa una comunicació PUSH. Ex. Apple (ningú volia un ipot fins que no va sortir l’ipot).
 • que hi hagi una necessitat a una empresa que va al centre de recerca o la universitat i demanda a les unitats de transferència si allà el poden ajudar (PULL).

El paper de les àrees de comunicació és assegurar el missatge, el comunicador pot ajudar ala persona de transferència de coneixement a facilitar la comunicació entre centre de recerca/universitat i empresa.

Abans d’intentar patentar o transferir una tecnologia s’han de fer dues coses:

 • POC (prova de concepte prova de concepte): hem fet una recerca, l’hem publicat i hi ha tesis doctorals sobre ella, admetent que la part científica és correctíssima a la societat/mercat no té perquè funcionar (anàlisis de biomarcadors, com es converteix en una prova que serveixi) La prova de concepte validar-ho en condicions més semblants a la realitat (a laboratori funcionen cosses que en hospitals, consultes mèdiques no.  TRL (Technology readiness level).  Les àrees de comunicació respecte a les TRL tendeixen a publicar titulars massa espectaculars sobre les recerques/tecnologies i es creen unes expectatives a vegades massa prometedores, i s’han de contextualitzar més. La prova de concepte moltes vegades es confon amb el paper per part dels investigadors.  A l’empresa no l’interessen les dades de laboratori sinó les proves fetes amb animals/persones.  A l’investigador no li interessa fer POC sinó publicar papers, s’ha de patentar abans de publicar i fer la POC encara que el procés sigui més llarg, sobretot en el cap de la salut i les ciències mèdiques. Els papers són una part de les POC.  Les POC és un altre tipus de ciència (ciència bàsica=paper contra ciència aplicada=POC).  El pas del paper a la POC, a menys que el paper sigui molt complert s’ha de valoritzar. A vegades hi ha convocatòries per fer les POC (Valuni, Valtec), Spherium es dedica a buscar tecnologies patentades i amb inversions molt petites portar-les a fer una POC perquè es pugui vendre (valorització tecnològica).  Abans de patentar s’ha de fer un estudi de patentabilitat amb advocats.  Un paquet mínim de patents val uns 15.000 € (1a sol·licitud). El problema arriba quan la patent l’has d’introduir als països (fases nacionals) al cap de 18 mesos d’haver-la introduït l’has de traduir a cada idioma (traduccions jurades/legals), llavors els costos pugen a 50.000 € (quants més països intentis entrar la patent més car).
 • POM (prova de concepte prova de mercat). Quan fas la patent tens 18 mesos per vendre la patent o cedir-la pex a Spherium, perquè als 18 mesos has de continuar pagant (les patents duren 20 anys).  La patent és una exclusió, ningú pot fer aquest producte en el territori on està patentat.  Quan passen els 18 mesos l’has de renovar i hauràs de pagar uns costos d’una patent que tens parada, que no et dona cap benefici per cobrir despeses. Per tant, quan les patents són de domini públic s’han d’agilitzar els tràmits per vendre-la o entrar-la als països perquè sinó no es pot repatentar.

La prova de marcat és molt més fàcil i econòmica que la prova de concepte.

 

 1. PITCH (model bussines canvass)

modelo-canvas-1024x603

En Jesús ens recomana que quan tenim la patent hauríem de fer un canvas per saber a qui li vendrem, si tenim mercat.

En Jesús ens ha recomenat el llibre de Dan Roan Show and Tell, sobre estratègies d’expressió.  Li farem una ullada.  També ens comenta que l’aplicació industrial de la recerca no fa que publiquis en revistes més potents o millor indexades.

dan roan

Qualsevol presentació va dins de 4 fils argumentals, l’informe (reunió, project review) l’explicació (la persona que t’escolta), el pitch (entrevista de feina, presentació) i el drama.

hqdefault

El pitch hauria de contenir les següents parts:

the-pitch

 • The windup: a quick summary of where we are today
 • The hurdle: introduction of a problem we are all facing
 • The vision: glimpse of a way over the problem
 • The options: two ways to reach the vision – a boring one and an inspiring one
 • The close: why the inspiring option is really the only option
 • The fine print: using excitement of the audience, we cover the details of how it can happen
 • The hook: end with an added benefit

El teu pitch sempre al final té un percentatge de millora dins del problema general.

A partir d’aquí hem seguit amb un exercici pràctic on en grups hem hagut de presentar en dos minuts un coneixement o tecnologia a en Jesús, que es feia passar per una empresa o inversor.  A partir d’aquesta pràctica hem après que:

 • Hem de tenir una bona proposta de valor (comparativa de % respecte als altres o dir que no hi ha cap igual com el nostre producte).
 • T’has de fer conèixer dient el teu nom i dir d’on vens. Demanar quan pots trucar-lo o concertar una reunió. Màxim una setmana missatge de seguiment.  Intercanviar targetes de visita. Enviar un missatge d’agraïment per atendre’t.
 • Dir què volem. Volem vendre la patent o volem calers per fer els estudis clínics amb persones?…
 • etc…

Per rematar la sessió de divendres, ens va visitar en Toni Mateos, i la seva història d’emprenedoria i transferència ens va fascinar.

TONI MATEOS

toni mateosCreador d’una start up, el so als cines.  Toni Mateos, un dels protagonistes d’un dels casos d’èxit més sonats de la transferència del nostre entorn. Arran d’una recerca sobre acústica a la UPF, el grup d’en Toni va muntar un sistema d’àudio en 3D que va ser adquirit per dolby i que és el que es fa servir a la majoria de cinemes actualment.  Barcelona Media ara BECAT: al 2006.

Al principi Dolby els hi ha dir que no volia llicenciar la seva patent. Van crear l’start up IMM Sound i al 2012 van començar els contactes i Dolby s’hi va penjar.

Van vendre la seva tecnologia de so tant a productores cinematogràfiques com a cinemes.

Notícia 1

Notícia 2

 

Us deixo un vídeo per aquells que no vàreu poder assistir a la sessió veieu part del que ens va explicar.

I fins aquí el resum de la sessió de divendres, són sempre 5 hores que ens passen volant.

Fins la propera.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*