Secretariat: D’excursió al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Secretariat: D’excursió al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

‘Treballem per a tothom’, Anna Omedes.

El grup de #SciCommUVIC vam anar d’excursió el divendres 4 de maig al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Per alguns de nosaltres era la primera vegada en visitar aquest espai, per d’altres, una nova oportunitat per redescobrir del món de les Ciències Naturals.

20180504_museu_ciencies_naturals (20) 20180504_museu_ciencies_naturals (21)

La directora del centre, l’Anna Omedes, ens va donar la benvinguda i ens va permetre visitar l’exposició temporal Oceans, l’últim territori salvatge, abans d’entrar en la visita. Un recorregut audiovisual pel fons marí a partir d’ una selecció de les 480 hores d’imatges inèdites del documental Oceans, el major testimoni que s’ha filmat mai sobre els fons marins. Es pot visitar fins el 14 de setembre.

20180504_museu_ciencies_naturals (22)20180504_museu_ciencies_naturals (24)

Per conèixer les característiques del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la seva directora ens va dividir l’explicació en diferents seccions.

20180504_museu_ciencies_naturals (25) 20180504_museu_ciencies_naturals (26)

 • Què és el museu de Ciències Naturals de Barcelona? Història, missió, visió i pla estratègic.

La història del Museu de Ciències Naturals de Barcelona és una història complicada de centres que es creen i es descreen i que acaba el 2012 amb l’actual situació.

A mode de resum, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) és una institució amb una  llarga trajectòria. La seva història es remunta a la fi del segle XIX i parteix del llegat de les col·leccions del naturalista Francesc Martorell i Peña a la ciutat, que constitueixen la base del que va ser el primer museu públic de Barcelona. L’any 2000, els Museus de Zoologia i de Geologia es van unificar sota el nom de Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella. L’any 2008 va continuar el procés de reunificació amb la integració del Jardí Botànic. També es va establir una relació estable de treball amb l’Institut Botànic en l’àrea de programes públics i administració. L’any 2011 es va obrir la nova seu a la zona del Fòrum: el Museu Blau (actualment Museu de Ciències Naturals de Barcelona).

Per conèixer la seva missió, visió, valors i Pla Estratègic 2013-2017 (que actualment està en revisió), podeu consultar el seu web.

Algunes dades interessants que ens va explicar l’Anna són:

 • Plantilla de 59 persones actualment (esperen poder arribar a 65)
 • Fins a 100 persones contractades externament
 • Pressupost de 8.298.545€
 • Diversitat de col·leccions: llavors, teixits, planta viva, zoologia…
 • 4 seus: jardí botànic, el laboratori, el Museu Martorell i la seu a l’espai del fòrum amb 9.000 metres quadrats.

20180504_museu_ciencies_naturals (1) 20180504_museu_ciencies_naturals (5)(1)

 • Les tres potes del museu: patrimoni, educació i exposicions.

El museu compta amb tres sector d’activitats: el patrimoni de col·leccions, formar i informar i evidentment les col·leccions, de les quals només estan exposades unes 4.000 dels 4 milions que es tenen.

 • Reflexions sobre la marca i el naming del museu.

El resum és la situació no és dramàtica, però és caòtica. Davant la complexitat de centres i marques, el museu va treballar amb una empresa externa per crear la marca i naming actual. El nom escollit por potenciar és NAT. El següent pas és evolucionar el distintiu, fins ara negra, cap al color verd.

 20180504_museu_ciencies_naturals (9)20180504_museu_ciencies_naturals (8)  20180504_museu_ciencies_naturals (10)

 • Funció social del museu: accessibilitat, equitat, proximitat.

El museu treballa en la seva funció social en les tres branques.

 • Accessibilitat: indicacions treballades amb lectura fàcil, també amb nens autistes…
 • Equitat: treballs amb persones en risc d’exclusió.
 • Proximitat: programes de museus ambulant, la nit al museu, el Consell de Nens
 • Exemples d’activitats a les xarxes: comunicació, patrimoni i participació (exemple: el nom de la balena).

Com a exemples d’activitats a les xarxes, la directora ens va parlar del projecte de ciència ciutadana ‘Bioblitzbcn’, així com d’altres activitats pels ciutadans com el Museu Quiz o les campanyes de comunicació ‘Planta’t al botànic’.  Així com del gran èxit amb el concurs per posar-li nom a la balena. Brava va ser el nom escollit després de més de 5.800 vots i fins i tot hackers.

 • Accions en col·laboració:conveni de col·laboració amb entitats locals i d’àmbit europeu per promoure la biodiversitat salvatge a les ciutats i el seu coneixement.

Com a accions en col·laboració vam conèixer les col·laboracions amb Ecsite i a nivell europeu.

 • Projectes d’inversió a les seus del Museu 

També vam tenir l’oportunitat de conèixer futures exposicions.

 • ‘Som Natura’, una exposició interactiva sobre primats de l’octubre 2019 a abril 2020.
 • ‘ Abelles. La vida en joc’, a l’abril 2019.

I la futura coberta verda amb més de 14.000 metres quadrats o la remodelació dels edificis històrics del Parc de la Ciutadella.

20180504_museu_ciencies_naturals (12)

Després de l’explicació teòrica, vam tenir l’oportunitat de visitar l’exposició permanent «Planeta Vida», que compta amb 3.500 metres quadrats i que es va muntar en un temps rècord de 3 anys. Vam fer una visita ràpida recorrent la biografia de la terra, el registre fòssil, les plantes, els fongs, les illes…

Després de veure vitrines, taules i altres expositors, ens vam dividir per grups per treballar  fons els diferents espais i analitzar:

 • L’estètica
 • L’ordre i l’estructura del discurs
 • Els recursos utilitzats
 • L’accessibilitat

La posada en comú va permetre un debat obert i enriquidor sobre aspectes possibles a millor i d’altres opcions. Totes les opinions van ser benvingudes.

Per acabar, aquesta cita de Jorge Wagensberg.

20180504_museu_ciencies_naturals (6)

(Aprofito per agrair a l’Ofelia Diaz que em canvies el dia del secretariat, a ella li tocava fer-lo avui i sé que li feia especial il·lusió. Moltes gràcies!)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*