L’Univers Youtube, amb Javier Santaolalla i José J Priego

L’Univers Youtube, amb Javier Santaolalla i José J Priego

A la sessió prèvia a setmana santa, tenim el plaer de comptar amb dos dels youtubers divulgadors de ciència més importants del país: en Javier Santaolalla (Doctor en física i comunicador científic) i en José J. Priego (Divulgador de ciència, expert en màrqueting i comunicació digital).

DIVULGAR CIÈNCIA A YOUTUBE

En Javier Santaolalla inicia la sessió. Comencem amb una ronda de presentacions i quan ens pregunta, tot i que tots en som usuaris, ningú té un canal a Youtube. En Javier ens explica com ell, un físic immers al món de la recerca, un dia es troba fundant la companyia Big Van i descobreix YouTube, una eina ideal per a comunicar ciència a un públic diferent.

Per què divulgar a Youtube?

Youtube es un canal flexible, molt dinàmic i ‘a la carta‘. Es un canal que arriba fàcilment a un públic al qual és més difícil d’arribar mitjançant un blog. Per altra banda, en ser més directe, fa que el científic quedi més humanitzat. Youtube ofereix un volum de públic molt més ampli que la resta dels canals, i de fet, des de ja fa uns anys, s’està menjant d’altres formats més tradicionals com la televisió. El principal avantatge: llibertat de creació. Fer un programa de televisió costa molt perquè hi ha tota una sèrie de jerarquies i estructures que cal superar. En canvi, a Youtube no t’ha de contractar ningú, tu ets el director, el productor, el guionista i el càmera. A més a més, la inversió inicial és zero. En Javier ens convida a obrir les nostres ments, i poc a poc ens va convencent per a que ens obrim el nostre primer canal de divulgació científica a Youtube!

Com triomfar a Youtube?

Primer de tot hem de pensar per a qui divulguem. És convenient fer un estudi de mercat i mirar altres canals per a veure’n el funcionament i inspirar-se. Ens adonem ràpid de que a Youtube no hi ha límits i que funciona ser proper i constant. És més important mostrar uns continguts de qualitat  que no pas que les entrades siguin tècnicament bones. Molt important la reacció del públic: escolta’l, aprèn del seu feed-back i respon. Estar al dia es imprescindible, l’actualitat proporciona moltes eines! Per últim, en Javier ens recomana cooperar amb altres youtubers, com una manera d’ajudar-nos. I es que a Espanya ara mateix no hi ha competència, sinó un interès comú per fer més visible la divulgació.

Passes per a fer un vídeo

Tenim una idea o un concepte a divulgar, uns continguts definits. Hem de fer que els continguts siguin d’interès per al públic i això requereix creativitat. Per exemple, podem explicar la refracció de la llum a través de l’arc iris. A partir d’aquí, primer de tot elaborem un guió. Tot mostrant-nos un exemple, veiem que els vídeos solen ser curts (entre 3 i 8 ‘), contenen sentit del humor i per a que funcionin, és convenient que siguin dinàmics. El dinamisme es pot trobar incorporant música de fons i introduint estímuls diferents continuadament: un canvi de plànol, un efecte de so o una imatge. De fet, es diu que per a retenir a l’audiència ha de passar alguna cosa cada 3 segons. Alerta, només comptem amb el 5% del començament del vídeo per a que l’espectador decideixi veure’l sencer (‘de ganxo’).

Prèviament a la gravació, en Javier ens recomana escalfar cos i veu. De sobte, apartem cadires, fem una rotllana i sense adonar-nos compte, ens trobem a una classe de teatre fent exercicis d’escalfament. Des de moure per torns una part del cos, a caminar aleatòriament per l’aula nomenant cadascú a la seva primer objectes de cuina, després objectes de qualsevol tipus i naturalesa… amb diferents exercicis ens divertim i ens anem treien la vergonya, anem sentint com el cos es va escalfant. Com a darrer exercici juguem a ‘Frozen’: una persona (la Núria) es situa enmig del cercle i es comença a moure aleatòriament fins que en Javier diu ‘frozen!’ i allà es queda congelada en una postura. El següent de nosaltres, mirant aquella postura ha de crear una improvisació, i la Núria li ha de seguir. Ens anem animant, se’ns ha tret del tot la vergonya i entenem perfectament el sentit de aquesta pràctica prèvia a una posada en escena.

Classe Comunicació científica Marta Vives UVic

La producció d’un vídeo inclou gravació i edició. Després de captar l’atenció i exposar els continguts, es conclou d’alguna manera i normalment donant resposta al ‘ganxo’ inicial. Finalment s’acostuma a aprofitar per demanar subscripció, compartir a les xarxes socials i en definitiva, promocionar aquella entrada.

MARKETING DIGITAL A YOUTUBE

Per a en  José J. Priego (o JJ, com ell mateix es diu) si una imatge val més que mil paraules, un vídeo en val infinites i això explica la actual creixent demanda  de contingut audiovisual. Es preveu que Youtube arribi al 80% del transit visual, superant aTwitter o Instagram i situant-se com un buscador comparable a Google.   Youtube es el mitjà amb el que es fàcil arribar a tot arreu.

Divulgadors científics a Youtube 

Ser un bon youtuber implica feina tot i que avui el youtuber carrega cert estigma de persona poc treballadora o inculta. Amb Youtube s’ha vist un salt generacional. Hi ha youtubers que son persones famosíssimes per a la gent de 20 anys que en canvi, la generació dels 35 desconeix. Al grup, clarament pertanyem a aquesta segona tanda i li donem la raó. En JJ ens mostra els divulgadors científics de parla hispana més importants del moment que, si voleu conèixer millor, podeu veure al vídeo del final d’aquesta entrada.

David Calle: Professor que a Unicoos  ensenya matemàtiques i ciències, un canal amb 770.000 subscriptors i 3.350.400 visualitzacions en el darrer mes! David Calle ha estat nominat entre els 10 finalistes del Global Teacher Prize 2017

Aldo Bartra: Comunicador social y creador dels canals El Robot de Platón i El Robot de Colón, acumula 773.000 subscriptors i ha rebut 3.588.000 visualitzacions en el darrer mes.

Martí Montferreu: Estudiant de geologia amb els canals CdeCiencia i Cogitare, amb  510.000 subscriptors.

José Luis Crespo: Físico y divulgador, creador del canal QuantumFracture, amb 270.000 subscriptors i 1.350.000 visualitzacions en el darrer mes.

Javier Santaolalla: Ui, aquest ens sona! Amb els seus dos canals sobre física Date un Voltio i Date un Vlog té ja  200.000 subscriptors.

Jose J Priego: I aquest també! Amb Ciencias de la Ciencia i Historias de la Historia té  63.000 subscriptors.

Aspectes tècnics i Posicionament d’un canal

Per tenir un canal de Youtube tan sols cal tenir un compte a Gmail. És recomanable fer-se una icona i pensar en el disseny tot definint una aparença coherent. Per això Youtube ens dona moltes eines, no cal ser creatiu professional.

Per altra banda, és clau es investigar l’audiència del teu canal i analitzar el que fan els altres. Per fer seguiment del canal, en JJ ens recomana diverses eines:

Social Blade – Una eina que segueix les estadístiques dels usuaris de YouTube, Twitch, Instagram i Twitter. Aquí, podem veure subscriptors i el que guanya qualsevol youtuber al mes, però alerta, no ens en fiem, es una mitja del que podria guanyar però no s’apropa ni de bon tros a la realitat, després veurem com funciona.

VidIQ – Ideal per analitzar elements que ajuden en el posicionament com per exemple l’ús de paraules clau. Google també disposa del seu Planificador de paraules clau, una altre eina específica per això. Es tracta de tenir present les paraules relacionades amb el nostre contingut que poden beneficiar-nos, sense enganyar. Fer servir paraules de temes a-temporals assegura que es pugui visualitzar durant més temps. Es poden anar modificant.

Google Trends – Amb aquesta eina veiem de què s’està parlant a Google a la nostra ciutat. Això ens pot servir per preveure què interessa a la nostra audiència.

Mercat Youtube

Segons la Teoria del «Long Tail», internet i l’entorn digital ha produït un canvi en les regles del mercat. Abans, amb els canals de difusió tradicionals (televisió, ràdio) només s’anunciaven algunes marques, de manera que tothom comprava el mateix (mercat de masses). Així per exemple, Amazone es va situar com la primera llibreria online. Ara, amb internet i les xarxes socials, tenim moltíssimes possibilitats, de manera que son moltes les marques que es consumeixen (nínxol de mercats). Aquesta tendència, queda representada en nivell estadístic com una baixa amplitud dels consumidors que disminueix al llarg del temps dibuixant una llarga cua.

Ara mateix ens trobem en un bon moment per a entrar en el mercat espanyol. Ara ser youtuber és una inversió, i durant els primers 4-5 anys de moment es difícil guanyar diners però es possible que en un futur sigui així. A més a més, un canal a youtube aporta altres coses, per exemple es un bon portfoli que obre camins professionals i oportunitats laborals.

A Google i a Youtube el que es té en compte son les visualitzacions pero també la retenció, els comentaris, les subscripcions que es creen després de veure un vídeo, els»shares» i «likes». Es per això que hem de mirar de:

Crear títols suggeridors i ‘SEO friendly‘: És molt comú l’ús de ‘com…’ ‘errors…’ ‘consells…’ i escriure una petita descripció del que es veu al vídeo. En JJ ens comenta que per la seva experiència i percepció, creu que als científics ens costa fer titulars amb ganxo, que som puristes i a vegades això no ens ajuda. Ens anima a obrir-nos i relaxar-nos amb el rigor a l’hora d’escriure els titulars.

A més a més és important tenir presents les paraules clau adients, que a Google estan en ocult; Crear la nostra pròpia miniatura. Sempre compartir a diverses plataformes; Crear llistes de reproducció per tal d’enllaçar una entrada amb un altre.

Obtenir ingressos a Youtube

Ja per acabar, si tenim una quantitat important de subscriptors, i per obtenir ingressos a Youtube, tenim la opció d’unir-nos a un programa de partners a Youtube  que fara que haguem d’associar el canal a un compte d’AdSense per tal de poder rebre els pagaments. Aquests pagaments depenen també del país en el que es fa el vídeo: als EE.UU. es paguen entre 6-10€ per cada 1000 reproduccions, mentre que a Espanya se’n paguen entre 1-3€. Parlem de CPM o Cost Per cada Mil reproduccions. Així, per guanyar diners, el que és important no son els subscriptors sino les reproduccions, els clicks del canal.

Per acabar us deixo amb l’acte «Marketing i divulgació científica a Youtube» que que tenir lloc els passat 16 i 17 de Febrer al CosmoCaixa, organitzat Contenidos Click i Euncet Business School (UPC). Dir-vos que en breu, començareu a veure nous canals, i molts impulsats per dones youtubers d’aquest curs!

 

 

(La imatge de l’encapçalament d’aquesta entrada és original d’un blog de Fernando Mateos)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*