LA COMUNICACIÓ INSTITUCIONAL AMB DANIEL ARBÓS

LA COMUNICACIÓ INSTITUCIONAL AMB DANIEL ARBÓS

Daniel Arbós, comunicador científic

Aquest curs, a #SciCommUVIC hem pogut gaudir de dues classes sobre comunicació institucional de mà de Daniel Arbós (@Daniel_Arbos). Biòleg polifacètic, treballa com a Director de l’Oficina de Comunicació de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), vinculat a l’Hospital Clínic de Barcelona. A més, li agrada participar com a periodista científic en programes de ràdio i televisió i ha publicat dos llibres de divulgació científica i dues novel·les.

«Pa ciència, la nostra», «Amb l’aigua al coll» i «14 maneres de destruir la humanitat», llibres escrits per Daniel Arbós (@Daniel_Arbos).

Aquest curs s’ha hagut d’adaptar a la «nova normalitat», així que ens vam haver de conformar amb una lliçó virtual sobre comunicació institucional. En Daniel Arbós ens va explicar la seva tasca com a comunicador dins de l’IDIBAPS, així com les principals dificultats que s’hi ha trobat.

Què fa l’Oficina de Comunicació?

La primera sessió va començar parlant sobre les funcions del gabinet de comunicació d’un centre de recerca científica. Aquestes són molt variades i poden ser diferents segons els objectius i les prioritats del centre en qüestió. Però el què ens va assegurar és que treballar-hi mai és avorrit ni monòton.

Funcions de l’Oficina de Comunicació.

El gabinet de comunicació s’encarrega de la comunicació amb els treballadors del centre, afavorint el seu sentiment de pertinença a la institució, així com amb l’entorn científic i la ciutadania en general. A més, assumeix tasques de divulgació, orientades a promoure la cultura científica i conscienciar sobre la importància de la recerca científica en la ciutadania, i s’encarrega de les relacions amb els mitjans de comunicació i les relacions públiques en general. Finalment, no cal oblidar la importància de la implantació d’una imatge corporativa o la coordinació amb oficines de comunicació d’altres centres o l’administració.

L’oficina de comunicació és, per tant, un servei cap a la institució i els seus treballadors, i vetlla per un intercanvi fluid d’informació entre la institució, els investigadors i la resta de la societat.

Comunicació institucional a l’IDIBAPS

La segona part de la classe la va dedicar a explicar el cas concret de l’IDIBAPS, on hi porta treballant quatre anys, i el pla de comunicació que segueix. Perquè el més important és marcar-se uns objectius concrets, que permetin prioritzar els recursos, de vegades escassos. La seva exposició va ser molt amena i didàctica, i venia farcida de molts exemples concrets que ens van permetre fer un tast de la multitud de tasques que aglutina el Departament de Comunicació, així com els reptes que poden sorgir.

Concretament, la seva tasca dins d’aquesta institució s’ha dirigit a millorar la comunicació interna i el sentiment de col·lectiu, amb accions concretes com l’elaboració d’una guia de benvinguda, l’organització de trobades i activitats comuns laborals i no laborals, la transmissió d’informació mitjançant un butlletí intern o l’ús de cartells i panells informatius en espai comuns, entre d’altres. L’objectiu és crear una cultura de comunicació i establir circuits per fer arribar la informació, per tal de fer partícips als membres de la institució.

Respecte a la comunicació externa, la seva feina s’ha enfocat a esdevenir una marca de prestigi nacional i internacional i un referent en biomedicina de cara a la premsa. En aquest sentit, a banda de concentrar investigadors de primer nivell al centre, és necessari saber transmetre la recerca que s’hi fa, mitjançant campanyes informatives.

Finalment, no s’ha d’oblidar la importància d’enfortir la difusió i divulgació, a fi de que la ciutadania conegui la institució i en valori la seva feina, a més de convertir-se en un referent per explicar la ciència. En aquest sentit, s’organitzen xerrades, exposicions, portes obertes, cursos per estudiants, es participa en fires o s’organitzen activitats participatives. Un dels reptes és la captació d’investigadors i la seva formació en l’àmbit de la divulgació, moltes vegades relegada per manca de temps.

Algunes de les activitats organitzades per l’Oficina de Comunicació de l’IDIBAPS.

De la teoria a la pràctica

La primera sessió va estar plena d’exemples, extrets de la seva experiència com a cap de l’Oficina de Comunicació de l’IDIBAPS. Però, a més, al final de la classe vam passar a la pràctica amb un cas real: l’elaboració d’un vídeo per promoure la carrera científica entre les dones. Aquest exercici ens va servir per posar de manifest la complexitat i el grau de detallisme necessaris durant el procés de creació i elaboració d’una acció comunicativa concreta.

La segona sessió va ser totalment pràctica i basada en casos reals que s’ha trobat treballant a l’IDIBAPS. Després d’explicar un exemple, sobre la difusió d’un article científic publicat a la revista científica Science per part d’un grup de recerca de l’IDIBAPS, vam poder practicar amb l’organització de diferents activitats de difusió. Aquest exercici el vam posar en pràctica treballant en grups i cada un es va centrar en la planificació d’un d’aquests events: la visita d’un premi Nobel al centre, un concurs de fotografia pels treballadors, el disseny d’un fulletó per donar a conèixer un grup de recerca i una rifa de productes de famosos a RAC1 en benefici de la recerca científica. Dos dels conceptes que va remarcar van ser que «és tan important fer quan s’ha de fer, com no fer quan no s’ha de fer» i que si es volen fer les coses bé, «el més important és el temps per organitzar-les i els diners (i de vegades no tenim ni una cosa ni l’altra!)».

Així doncs, en Daniel Arbós ens va presentar l’ofici de Comunicador en una institució de recerca i va aconseguir transmetre’ns magníficament la seva importància, així com l’enorme complexitat d’aquesta feina, il·lustrant les sessions amb exemples extrets directament de la seva experiència laboral a l’IDIBAPS.

Daniel Arbós el passat 16 d’octubre al Curs d’Especialització/Postgrau en Comunicació Científica que organitzen la UVIC i Eduscopi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*