LA CIÈNCIA EN ELS LLIBRES. Amb Toni Pou

LA CIÈNCIA EN ELS LLIBRES. Amb Toni Pou

I TU? ETS DE CIÈNCIES O DE LLETRES? 

Si busques com fer-te ric escrivint un llibre, no cal que segueixis llegint.
El Toni Pou ens espera amb una pila de llibres sobre la taula, preparat per transmetre’ns la seva experiència. És llicenciat en Física amb estudis de teoria literària. Actualment es dedica al periodisme científic i la divulgació de la ciència. Fundador i codirector d’Eduscopi .

Fa 10 anys va viatjar a l’Àrtic, a bord d’un vaixell científic, l’Amundsen. Va cobrir l’expedició i va participar en les investigacions que es realitzaven. Fruit d’aquella vivència va escriure el llibre On el dia dorm amb els ulls oberts (Empúries/Anagrama).
Ens narra el llarg procés de treball, les hores d’intensa feina durant més d’un any, la incertesa de no saber si l’obra arribaria a ser publicada, les dificultats per aconseguir editar el llibre i la gran satisfacció personal d’aconseguir-ho. On el dia dorm amb els ulls oberts va ser premiat amb el Premi Godó de Periodisme d’Investigació i Reporterisme i posteriorment amb el Premi Prisma al millor llibre de divulgació científica a Espanya. El fet de publicar el llibre li va obrir moltes portes i va facilitar que fos seleccionat Comissari de l’exposició l’Àrtic es trenca de l’Obra Social “La Caixa”.
Transmet dedicació i passió, que junt amb la constància i grans dosis de motivació són els ingredients imprescindibles per elaborar un llibre. Ens dóna un consell transcendental: «comença a escriure. Acaba el que comences».

El benefici econòmic de publicar un llibre és baix, però els guanys poden ser molts.


Primer la història, després la ciència.
Per divulgar ciència hem d’aconseguir explicar històries. Les històries atrapen, generen empatia i ens posen en context. Si no captem l’atenció de l’oient no aconseguirem transmetre res. Ho posem en pràctica. Amb quatre frases escollides a l’atzar hem de crear una història. La teoria sembla fàcil però elaborar una història és força complex!
La classe avança i descobrim els passos a seguir per escriure un llibre. La imatge d’una escriptora, redactant d’inici a fi una gran obra literària se’m trenca. Ara la veig preparant resums, índexs, desglossant escenes; elaborant fitxes de tots i cada un dels personatges. Darrere un llibre hi ha planificació, estructura i feina, molta feina.
Per sort, tenim diferents maneres d’enfrontar-nos a la divulgació de la ciència. L’humor, la implicació personal de l’autor, les aplicacions pràctiques de la ciència i fins i tot donar a conèixer la bellesa i simplicitat de la ciència…diferents tècniques però un mateix objectiu: fer la ciència més propera.
Amb el vídeo Beauty, de The Feynman series copsem de què parlem quan ens referim a la bellesa de la ciència.

Aquí el teniu complet: https://www.youtube.com/watch?v=3z_eeiBFj3k

Qui diu que la ciència és avorrida?
La ciència ha estat un recurs per a molts autors. Ha servit per donar versemblança als textos o com a eina per aconseguir els objectius dels protagonistes. Com en el cas de Breaking bad. Si si, la sèrie. Les sèries estan de moda i tot i que presenten un format molt diferent al dels llibres, hi ha qui les considera les novel·les del segle XXI.

Discutim sobre la presència de la ciència en les sèries i advertim el seu ús com a tècnica narrativa en ficció. Qui m’havia de dir que acabaríem parlant de Black mirror o de Fargo! Quanta ciència s’amaga en cada capítol! He de remirar uns quants episodis. (Si en voleu saber més, esteu de sort, podeu llegir l’article Ciència en sèrie , del mateix Toni Pou, publicat a la revista Mètode: https://metode.cat/revistesmetode/article/ciencia-en-serie.html).
A fora és fosc però ens queda temps i energia per un últim repte. Partim de quatre titulars. Serem capaços de desenvolupar-los usant la ciència com a tècnica narrativa? Un cop més ens trenquem el cap i traiem la pols a la imaginació. Aconseguim aplicar el coneixement científic, aportant valor afegit i un nou punt de vista a la notícia.

Així doncs, deixem de preguntar allò de: tu ets de ciències o de lletres? A la vida real, com en els llibres, tot està més relacionat del que ens pensem.
Se’ns gira feina!

foto_pxhere

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*