RECURS EDUCATIU: MENGEM BÉ?

RECURS EDUCATIU: MENGEM BÉ?

PROVES GRÀFIQUES i ETIQUETATGE D’ALIMENTS.

Explicació

Destinat a 2on ESO, aquest recurs s’inclou dins l’apartat 1.4 Hàbits de vida saludable sub-apt: La nutrició humana.

Després d’explicar àmpliament els Nutrients dels aliments, la Dieta i els quatre Aparells involucrats en els processos de la Nutrició Humana. També fent esment a les malalties relacionades i a principals pautes per mantenir-se saludable, ens proposem evidenciar la importància que el fet de MENJAR BÉ té en la nostra Salut general.

Relacionar els resultats mèdics amb possibles trastorns deguts a una alimentació insuficient, desequilibrada o excessiva…i suggerir canvis d’hàbits alimentaris en base a aquests resultats pot ser molt sensibilitzador de la importància de practicar una dieta saludable.

Posar sobre la taula el fet que sovint la indústria alimentaria no ens facilita la informació de la composició  amb claredat, dificulta una bona elecció dels aliments reals front els productes processats. La tecnologia( App MY REAL FOOD i YUKA i la Web SIN AZUCAR.ORG) i un potent gir social cap a una vida més saludable estan marcant un canvi que han d’entendre i interioritzar.

ACTIVITAT 1:PROVES GRÀFIQUES : QUINES PISTES ENS DONEN DE LA DIETA?

Per captar el seu interès repartirem variades proves mèdiques mínimament etiquetades, com :  electrocardiogrames, analítiques de sang i orina, receptes de graduació òptica, resultat test de glucèmia, test intoleràncies alimentàries, ortopantomografies, resultats TA, mamografies, urografies, TAC’s, ecografies, resultats biomecànics 3D, resultats prova CoVid19,foto d’adolescent anònim amb Anorèxia i Bulímia, foto persona desnodrida, foto persona amb obesitat….i una frapant carta d’una persona amb anorèxia.

Explicació per als docents: Fem grup de 4/5 persones i demanem que observin tot el material entregat (igual per tots els grups) i identifiquin, si creuen que n’hi ha, senyals de possibles efectes d’una dieta no adequada ó que alertin de canvis en l’alimentació que podrien millorar aquests resultats. (25 min).Amb la designació d’un portaveu de cada grup posarem en comú les conclusions i el docent les ampliarà i insistirà en la importància de la Salut MENTAL i FÍSICA.

ACTIVITAT 2 : DIRECTES A LA LLETRA PETITA DE LES ETIQUETES !

Per tal d’investigar els etiquetatges de productes envasats propers, cada alumne recopilarà a casa seva 5/10 embolcalls o envasos de productes alimentaris diversos (ex: rebosteria, conserves, begudes ensucrades, derivats làctics, xiclets,…)i hauran de comprovar que presenten la informació que obliga la normativa,  detallaran els additius presents i construiran una taula on s’indiqui: Aliment/Codi E/Funció/Detalls/ Efectes

Explicació per als docents: Entregarem resum de la informació que la Legislació Europea vigent obliga a descriure en l’etiquetatge dels productes alimentaris. També presentarem esquema dels codis “E” adjudicats a diferents tipus d’additius alimentaris i passarem a la pràctica demanant que examinin etiquetes dels seus aliments envasats quotidians, per tal que constatin la realitat i siguin crítics amb aquestes deficiències. En la següent sessió demanarem opinions de si han trobat sorpreses i animarem a adquirir trucs de verificar contingut de sucres (no recomanables >10g/100g producte) i intuir pel número de components(no recomanable>5 components)  si es tracta d’un aliment o un mal processat. Presentar algunes  aplicacions i webs impactants amb aquesta finalitat: MyRealfood, Yuka i www.sinAzucar.org

FONTS:

-https://docplayer.es/3805873-Guia-de-aditivos-alimentarios-colorantes-e100-181.html

-Recull Legislació europea versus Etiquetatge

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*