Com es regenera un cor? El cas del peix zebra i les cèl·lules de dos nuclis

Com es regenera un cor? El cas del peix zebra i les cèl·lules de dos nuclis

Un equip d’investigadors descobreix el mecanisme que fan servir les cèl·lules del cor del peix zebra per a tenir dos nuclis, procés que els permet regenerar-lo i sobreviure a tot tipus de lesions.

Una de cada deu

L’Organització Mundial de la Salut calcula que un 10% de les morts anuals arreu del món es produeixen a causa de l’infart de miocardi. Després de patir un infart, les cèl·lules del cor no són capaces de créixer i regenerar-se, de manera que no poden substituir aquelles afectades i les lesions que ha causat no poden revertir-se. A Espanya, més de la meitat de gent que mor cada any ho fa a causa d’alguna afecció del sistema circulatori, sent la principal causa de mort del país. Entre l’any 2013 i 2017, els infarts van causar la mort a 161.881 persones, gairebé un 8% del total de defuncions.

Nombre de morts causades per atacs o infarts de cor, altres afeccions cardíaques o altres causes, a Espanya entre 2013 i 2017. Elaboració pròpia. Dades d’Eurostat.

L’extraordinària capacitat de regeneració de les cèl·lules del peix zebra els permet refer els teixits lesionats

Però no ocorre el mateix a tot el regne animal. Un grup de científics de dos centres de recerca catalans ha descobert com s’ho fa el peix zebra per aconseguir una mortalitat propera al zero. Danio rerio, un dels animals genèticament més propers a l’espècie humana i emparentat amb les carpes i originari del sud-est asiàtic, fa més de trenta anys que es fa servir com a espècie model per a la recerca.

Peix zebra (Danio rerio) © Oregon State University.

Dos per cada una

Els investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMR[B]) descriuen, a un article publicat a la revista Nature Materials, com el peix zebra aconsegueix regenerar el seu cor per complet, fins i tot en casos tan extrems com l’amputació d’algunes parts.

Quan pateix una lesió, les cèl·lules de la capa externa que recobreix el cor d’aquests animals comencen a dividir-se i moure’s en massa per a recobrir la ferida. Durant el procés, cada cèl·lula fa una còpia del seu material genètic, que es converteix en un nou nucli, i s’hi forma un anell al voltant que les separa fins a formar-ne dues de noves. Però al contrari del que ocorre habitualment, en el cas del peix zebra aquest anell no arriba a tancar-se del tot, separant els dos nuclis en dues cèl·lules noves, sinó que es queda a mitges.

El resultat és el que els investigadors anomenen cèl·lules binucleades, molt comunes en d’altres malalties com el càncer. Les del peix zebra, però, no només no li causen cap problema, sinó que li permeten reconstruir el teixit lesionat del cor. A l’estudi, els científics descriuen per primera vegada el mecanisme físic que impedeix que durant la divisió cel·lular es formi una paret de separació entre els dos nuclis que separaria la cèl·lula en dues de noves. Aquesta paret o «anell» queda incabat, i els dos nuclis es queden a la mateixa cèl·lula.

Vuit de cada cent

Fins ara, altres estudis ja havien demostrat la capacitat regenerativa d’aquestes cèl·lules i la manera com es comunicaven, però faltava saber quins mecanismes les feien actuar així. El proper pas serà descobrir exactament com s’ho fan aquestes cèl·lules per regenerar el cor, i permetre al peix zebra refer-se de tot tipus d’infarts i lesions al cor.  

Entendre com les cèl·lules afectades durant les lesions es regeneren i tornen a funcionar podria suposar un canvi de paradigma en la recerca de les malalties del cor. I, potser, marcar la diferència en el tractament i garantir la supervivència d’un 8% de nosaltres.


Com es regenera un cor? El cas del peix zebra i les cèl·lules de dos nuclis
Com es regenera un cor? El cas del peix zebra i les cèl·lules de dos nuclis
Un equip d’investigadors descobreix el mecanisme que fan servir les cèl·lules del cor del peix zebra per a tenir dos nuclis. Aquest procés, associat amb l’extraordinària capacitat que tenen per a regenerar el seu cor, els permet sobreviure a tot tipus de lesions.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*