Francesc Fernández (ARKYNE TECHNOLOGIES & BIOO): “Les plantes són els nous interruptors biològics”

Francesc Fernández (ARKYNE TECHNOLOGIES & BIOO): “Les plantes són els nous interruptors biològics”

En Francesc Fernández és un entusiasta de la vida, la seva energia traspua alegria, optimisme i, sobretot, il·lusió per formar part d’un projecte empresarial que lluita per un món més verd. Segurament aquesta va ser una de les raons per les quals va decidir deixar la seva feina com a responsable de vendes amb un equip al càrrec seu de 15 persones per una startup.

Arkyne Technologies & Bioo és una startup on es treballa constantment per a desenvolupar més productes basats en l’obtenció d’electricitat a partir de la fotosíntesi de les plantes. De moment, ja ha patentat una bateria i un mètode de conversió d’energia humana en electricitat, i està molt a prop d’aconseguir dues patents més, una per al sector educatiu i una altra per al sector agrari.

Des de fa un any i mig, en Francesc és Manager i director de projectes de Bioo i s’encarrega de comercialitzar tots els productes en les tres línies de negoci. La seva tasca és realment important per qualsevol empresa però encara més per una startup. L’empresa compta ara per ara amb 14 treballadors en plantilla i segons ens diu en Francesc: “Faig pujar la mitja d’edat, ja que la majoria dels companys ronden els 28-30 anys”.

Probablement, l’inventor d’aquest experiment “biotecnològic” és una persona molt inquieta. Saps com va sorgir-li la idea de generar electricitat a partir de les plantes?

En Pablo M. Vidarte Gordillo és el CEO d’aquest projecte que va crear el 2014–2015. En aquell moment, ell estava estudiant enginyeria multimèdia a La Salle Barcelona i tenia 23 anys. Després de plantejar-se perquè no es podia treure energia de les fulles d’una planta, va convèncer a altres companys d’universitat per investigar conjuntament i crear finalment un prototip. Amb aquest “invent” van poder demostrar que l’ús de la tecnologia digital sota terra permet convertir la fotosíntesis vegetal i microbiana en energia acumulable com si es tractés d’una bateria.

Posteriorment, a Bioo hem anat realitzant diversos projectes que ens han dut a l’obtenció de diferents reconeixements. També hem tingut la sort que molts clients, reals i potencials, ens han impulsat a continuar desenvolupant noves solucions per oferir propostes de valor competitiu tant per al consumidor final com per a altres empreses.

Com podries descriure a un CEO tan jove com en Pablo? Què creus que s’ha de tenir per liderar un projecte com aquest?

És un dels joves talents espanyols més brillants, amb molta energia i passió i una enorme visió en la biotecnologia. És un empresari reconegut internacionalment i considerat com un dels joves amb més futur d’Europa segons la revista Forbes.

Avui dia, en Pablo treballa amb el departament d’I+D desenvolupant dues tecnologies diferents i úniques en què la naturalesa i la tecnologia són l’essència. Tots els nostres productes es basen en una, en l’altra o en combinacions de les dues. I, per descomptat, ell és el principal buscador de finançament. Per la meva part, jo m’encarrego, dins el departament comercial, de la comercialització dels productes.

Al passat mes de març vau obtenir 500.000 euros en una ronda de finançament. Ens podries explicar una mica com és el perfil dels inversors de Bioo?

Al 2016 vam ser reconeguts com “Empresa més disruptiva de l’any” per Google inc South Summit, on competeixen cada any les 100 startups més innovadores del món. Els inversors que des dels nostres inicis hem tingut són del tipus Business Angels o «inversor privat» i, recentment, s’ha sumat un Fons d’Inversió.

Bioo va ser el projecte més innovador segons el South Summit 2016 

Pel vostre tipus de producte, crec que l’Estat pot ser un bon inversor ja que un dels seus objectius és convertir les ciutats en «smart cities». Heu realitzat algun projecte públic? Quin?

Recentment, hem presentat un projecte social i solidari que s’anomena “Jardins de la Vida” amb el qual pretenem transformar espais d’experiència (públics i privats) en emocions, combinant natura i tecnologia.

Segons em consta, vosaltres ja anàveu a fer el llançament d’aquest projecte però en coincidir amb la pandèmia l’heu reenfocat ràpidament.

Exacte. Amb la situació de crisis a causa de la Covid-19, vam pensar com podíem ajudar i vam creure que una manera de fer-ho era transformant espai d’experiència en emocions. Va ser aleshores quan vam fer el llançament de la nostra iniciativa social i solidària “Els Jardins de la Vida” per a homenatjar a tota la societat afectada pel Coronavirus. A través de la nostra tecnologia utilitzem les plantes com a interruptors biològics: quan les toques es reprodueixen àudios amb missatges d’ànims, reflexions o agraïments.

D’aquesta manera, doncs, vam pensar que podíem unir la societat amb la naturalesa. Des d’aquest passat mes de març, ens hem centrat en el desenvolupament i implantació d’aquests jardins sanadors en hospitals, residències i altres espais públics.

«Volem crear una comunitat després d’haver estat tant de temps aïllats»

Una iniciativa per crear càpsules del temps amb missatges i reflexions de tota la ciutadania. 

La comunicació per a qualsevol startup és molt important a l’hora de captar inversors. Quin discurs utilitzeu per despertar la seva curiositat o interès pel vostre projecte tan innovador?

«Som una empresa disruptiva, innovadora i amb un gran potencial». Així és com ens defineixen els premis atorgats i rebuts per Google, la UE i altres organismes. El nostre valor diferencial és «fer vestits a mida» per a cada projecte sostenible. Identifiquem quins són els resultats que busca cada client i amb aquest briefing, desenvolupem un pla d’accions a mida. Volem oferir i provocar sentiments a través de la biotecnologia.

Ens podries resumir com és una entrevista amb un Business Angel per a tots els que mai hem tingut aquesta experiència abans.

Comencem l’entrevista amb una explicació clara de la idea tot presentant-li un bon Deck, ordenat i concís. Just després de la reunió els hi enviem per correu electrònic els arxius de suport (resultats financers, enllaços d’interès, etc.) per ampliar la informació. Més endavant realitzem una segona reunió per a resoldre dubtes i detalls més específics.

Alguna recomanació per a nous emprenedors o emprenedores…

La nostra recomanació per a qualsevol emprenedor/a és, en primer lloc, que estigui ben format en estudis d’èxit i fracàs. I en segon lloc, és important que analitzi prèviament si la seva idea és prou innovadora o no, amb càlculs de risc i adaptar-se al risc empresarial. Una altra recomanació important és no enamorar-se massa de la idea i tenir sempre una visió objectiva i obert a crítiques. I, per descomptat, tenir un equip competent i de confiança.

Quan creus que Arkyne Technologies & Bioo deixarà de ser una startup per passar a ser una empresa?

És molt subjectiva aquesta valoració… Econòmicament, serà quan la xifra de volum de negoci o de balanç general sigui superior a 1 milió d’euros.

Com a alumna d’un postgrau de comunicació científica, em podries explicar quina estratègia de comunicació us funciona millor per arribar als vostres públics objectius? Quin tipus de material utilitzeu?

Tenim molt en compte la planificació dels objectius generals, missatges d’impacte, accions a executar, terminis d’execució, entre d’altres. Principalment, utilitzem material oral (argumentari de vendes) i material audiovisual i interactiu (briefings, decks, vídeos, etc.).

Per finalitzar l’entrevista, et voldria preguntar sobre els vostres plans de futur, així com les possibles tendències del sector en aquesta nova crisi global causada pel Coronavirus.

Els nostres plans de futur se centren en el desenvolupament i implementació de la interacció amb la natura, apostant per un consum responsable a partir de les tecnologies verdes i renovables. En la transformació d’espais amb sistemes integrats a mida, la creació de monuments tecnològics convertits en càpsules del temps (amb missatges de la societat guardats en un ordinador central), en la substitució de bateries químiques per bateries biològiques, alimentades pel propi sòl, en l’agricultura, boscos, parcs …