Jordi Segura: “Ens entusiasmen els nous reptes i com més complicats són, millor”

Jordi Segura: “Ens entusiasmen els nous reptes i com més complicats són, millor”

Jordi Segura

Jordi Segura [font: Greenaltech]

Jordi Segura, co-fundador i CSO de l’empresa Greenaltech, és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB) i va realitzar la seva tesi doctoral en Oryzon Genomics, empresa biofarmacèutica de fase clínica i líder europeu en el desenvolupament de teràpies basades en epigenètica.

Després d’un període de tres anys i formant equip amb Jaume Mercadé i Olga Durany, aconsegueixen començar el seu negoci l’any 2010, on els principals protagonistes seran uns petits microorganismes d’origen vegetal.

Celebrant els deu anys de trajectòria, comencem aquesta entrevista:

Què és Greenaltech i com sorgeix la idea de crear-la?

Greenaltech és una empresa que es dedica a l’obtenció de productes d’alt valor afegit de les microalgues, els primers productors d’oxigen que van aparèixer a la Terra i que van permetre la vida tal com la coneixem.

La idea de crear Greenaltech sorgeix durant el 2007, quan hi ha un fort increment del preu del cereal pel fet que aquesta matèria primera es va començar a utilitzar com a productora de biocombustible. Aquest fet ens va fer pensar quines alternatives fotosintètiques als cereals podríem utilitzar per a la producció de biocombustibles. Ja era ben conegut que sistemes unicel·lulars com E.coli o Llevats tenien alts rendiments de producció en molts àmbits industrials i així vàrem arribar a la conclusió que les microalgues eren els organismes fotosintètics idonis per aquesta finalitat.

Més endavant, escrivint el pla d’empresa, la missió de l’empresa va canviar substancialment, sempre tenint com a base la microalga, i va acabar focalitzant-se en els productes d’alt valor afegit que tenen les microalgues.

Com arriba Jordi Segura a ser co-fundador i CSO d’aquesta empresa?

Entre el 2002 i el 2008, vaig tenir la sort de poder fer la Tesi Doctoral en una empresa, Oryzon Genomics, quan pràcticament ningú feia les tesis doctorals en l’àmbit empresarial. Això em va permetre veure com funciona una biotec des de dins. Només ens va faltar la idea i poder-la desenvolupar amb els meus companys Jaume Mercadé i Olga Durany.

En l’àmbit de l’aqüicultura, per cultivar bé qualsevol espècie, s’intenta imitar el seu hàbitat natural el màxim possible per afavorir el seu desenvolupament. Dins de Greenaltech, quins paràmetres considereu essencials pel desenvolupament de les vostres microalgues?

Les microlagues funcionen pràcticament igual que les plantes. Requereixen llum, CO2, aigua i nutrients. Jugant amb aquests paràmetres ja s’aconsegueix que creixin pràcticament totes les microalgues. Ara bé no totes les microalgues creixen a la velocitat que necessita un procés industrial rendible i per tant s’han de seleccionar bé quines espècies són les més productives de forma que et permetin fer el procés rentable; aquí és on rau el principal desafiament.

Entre els valors que destaqueu a ALGAKTIV es troba “la sostenibilitat”. Consideres un pilar fonamental per una empresa el fet de ser sostenible? Què li diries a qualsevol entitat que no ho consideri?

És el futur, cada cop més els màxims organismes se n’adonen de la importància que tenim de cuidar el planeta perquè la societat s’ha mogut, s’està movent i es mourà en aquest sentit. Per tant, per defecte les empreses han de fer el mateix, ja que són el reflex de la societat.

D’altra banda, un altre valor destacat és presentar un cosmètic vegà. Us heu trobat alguna dificultat o desavantatge respecte als cosmètics animals?

Més que dificultats, hem trobat avantatges, ja que tots els productes que són d’origen animal cada cop són més rebutjats. Ara bé, si n’haguéssim de dir alguna, el preu del producte d’origen animal acostuma a ser més baix.

A la vostra pàgina web m’ha cridat molt l’atenció la següent frase: «Generating new ventures. Solving big problems». El que em porta a preguntar-te: quins grans problemes voleu resoldre?

És l’expressió d’una filosofia, és a dir, l’empresa segueix sent emprenedora, ens entusiasmen els nous reptes i com més complicats són, millor; és l’essència dels treballadors de Greenaltech.

Quines recomanacions donaries a futurs emprenedors com tu per començar un negoci des de zero?

Són molts els consells que s’han de donar, ja que és un camí llarg amb moltes etapes completament diferent i que requereixen enfocaments i energies diferents. Els que jo donaria són:

  1. Primer de tot, plasmar en un pla d’empresa la idea de negoci. És molt important escriure’l; fer-ho permet veure els punts forts, els febles i analitzar com millorar-los.
  2. El segon consell que donaria és que han de ser flexibles; la idea inicial no acostuma a ser la bona. Nosaltres vàrem començar pensant en biocombustibles i vàrem acabar focalitzant-nos en productes d’alt valor afegit. No passa res en fer un pas enrere perquè t’hagis equivocat en alguna decisió; ha de formar part del procés per madurar la idea.
  3. Per últim, han d’estar convençuts que ho volen fer, es requereix molta energia física i emocional i s’ha de canalitzar sempre cap a la racionalitat i el positivisme.

Per acabar, de quina manera us està afectant el famós COVID-19 pel que fa a l’empresa?

Bàsicament ens ha obligat a fer el pas de teletreballar i readaptar els grups de treball dintre de la feina respectant les noves normes de seguretat per evitar l’expansió o el contagi d’altres companys de feina.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*