Endometri-què?: endometriosi, l’enigma

Endometri-què?: endometriosi, l’enigma

L’endometriosi és una malaltia que tot i ser relativament freqüent és poc coneguda, i on tot i les millores en el seu diagnòstic, ni es coneix la seva causa ni es disposa encara d’un tractament que pugui curar la malaltia.

Ens podrien trobar davant d’una pregunta del Trivial que potser faria així: “malaltia uterina que afecta a 1 de cada 10 dones”. La resposta és endometriosi, i els números són importants en aquest cas, ja que un 10% de les dones en edat fèrtil podrien patir-la. Haguéssiu sabut la resposta? Com és doncs, que en sabem tant poc d’aquesta malaltia?

L’endometri és el teixit que recobreix per dins la cavitat uterina, i el que respon als canvis hormonals del cicle ovàric, responsables del que coneixem com la menstruació. En principi aquest teixit només es troba a l’úter, però en l’endometriosi ens trobem que apareix teixit endometrial en altres localitzacions, des de a les trompes de Fal·lopi i als ovaris, fins a regions molt més allunyades, com a la cavitat peritoneal (interior de l’abdomen), l’intestí, la bufeta o el recte.

Tot i trobar-se aquest teixit es troba fora de lloc i de manera benigne (no cancerígena), com que és capaç de respondre a les hormones del cicle menstrual de la mateixa manera que ho fa quan es troba a l’úter, pot provocar alteracions com ara quists si es localitza a l’ovari, forts dolors durant la menstruació (dismenorrea), dolor durant les relacions sexuals (disparèunia), i en alguns casos també es relaciona amb l’esterilitat (30-50% dels casos). En aquest vídeo realitzat per la CatSalut, diverses dones expliquen la seva experiència amb la malaltia.

Un origen conegut, una causa per descobrir

És difícil saber en quin moment aquesta malaltia va ser descrita per primer cop, considerant que l’exploració mèdica de les malalties femenines no va començar a guanyar importància en medicina  fins al segle XVIII. La paraula “endometriosi” i la definició de la malaltia s’atribueixen al Dr. John Albertson Sampson, considerada la figura més important en la història d’aquesta malaltia, i als articles científics que va publicar a partir d’aproximadament l’any 1920.

Els articles de Sampson podien arribar a ser molt extensos, amb fins a 80 pàgines i 100 il·lustracions, realitzades per l’artista Miriam Ruth Oliver. L’artista va ser convidada a col·laborar en les investigacions de Sampson ja que, segons constataria Oliver en una entrevista posterior, en “Sammy” (Sampson) havia intentat fer els dibuixos ell mateix, però que era nefast. Tant l’aproximació mèdica com les il·lustracions de l’autora van contribuir a posar les bases per conèixer la malaltia tal i com ho fem avui.

Dr John Albertson Sampson, i il·lustració de Miriam Ruth Oliver, els "pares" de l'endometriosi

Dr John Albertson Sampson i il·lustració de Miriam Ruth Oliver, els «pares» de l’endometriosi tal i com la coneixem.

Cent anys després, seguim sent incapaços de saber perquè en algunes dones apareix aquesta malaltia. Són diverses les teories per explicar com el teixit uterí apareix en un lloc inusual: la menstruació retrògrada, un defecte del desenvolupament embrionari, una alteració del sistema immunitari de la dona que fa que toleri aquest teixit fora de lloc o una transformació anormal d’un altre teixit a endometri.

Per què no té tractament?Endometriosi causa

El tractament de l’endometriosi actualment se centra en alleugerir el dolor, ja que sense conèixer l’origen no es pot tractar la malaltia amb una aproximació més directa. Mitjançant antiinflamatoris no esteroïdals (AINEs, com ara l’ibuprofèn) es pot aconseguir mitigar aquest dolor. Degut a que les alteracions que provoca són la resposta a les hormones del cicle menstrual una opció pel seu tractament són els anticonceptius, tractaments hormonals per controlar l’ovulació, però aquesta solució deixa de ser possible si la dona vol quedar-se embarassada.

Impacte social de la malaltia

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya disposa des de l’any 2016 un pla pel diagnòstic i el tractament de l’endometriosi, en el qual reforça la necessitat d’educar sobre el dolor a les dones que la pateixen: cal empoderar les persones afectades per què puguin fer front a la malaltia, i educar sobre l’endometriosi a la societat per tenir clar que no només es tracta de dones que pateixen dolors menstruals intensos.

El proper dia 14 de març és el Dia Mundial de l’endometriosi, i l’any passat es van dur a terme iniciatives per visibilitzar i solucionar dubtes sobre la malaltia com campanya organitzada per l’Hospital Clínic a través de la xarxa. Contribuir a omplir els buits sobre el que coneixem de la malaltia, des de dins i fora el laboratori, és el camí a seguir per poder arribar a desxifrar els misteris que encara envolten a aquesta malaltia .

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*