Coronavirus: un virus amb velocitat de transmissió 4G

Coronavirus: un virus amb velocitat de transmissió 4G

Les novetats del Mobile World Congress 2020 en tecnologia 5G es veuen eclipsades per l’epidèmia del coronavirus asiàtic.

5G són les sigles de la cinquena i l’última generació de tecnologia per a dispositius mòbils. Existeixen una sèrie de característiques que fan d’aquesta tecnologia una de les revolucions tecnològiques del moment. Per això les edicions de 2019 i 2020 del Mobile World Congress giren al voltant de la 5G.

La tecnologia 5G aporta un intercanvi de dades de 5 bits de giga per segon (Gbps) reals i 10 teòrics. Això suposa una velocitat de transmissió de fins a 100 vegades superior a la tecnologia 4G. A més, permet la interconnexió d’1 milió de dispositius per kilòmetre quadrat. Però potser la característica més important és la latència extremadament baixa que presenten aquests dispositius. La 5G permet la recepció d’informació en 1 mil·lèsima de segon després d’enviar la consulta, en comparació a les 200 mil·lèsimes de segon de la 4G. Això permet el control a temps real de sistemes de salut, sensors de indústries o de cotxes autònoms.

Característiques de la tecnologia 5G:

  • Intercanvi de dades de 5 a 10 Gbps
  • Interconnexió de 1 milió de dispositius per kilòmetre quadrat.
  • Latència de 1 mil·lèsima de segon

Pel que fa a l’epidèmia de coronavirus sorgida a la ciutat xinesa de Wuhan, ja existeixen prou dades com per descriure el patró de propagació d’aquest patogen.

La seva transmissió es caracteritza pel fet que cada infectat pot arribar a infectar entre 2 i 4 persones (veure gràfic). Dades similars al coronavirus SARS de 2003, però amb més capacitat que una grip estacional. Altrament, el virus pot viatjar suspès en gotes d’aigua fins a 2-3 metres de distància de l’infectat al respirar o tossir. En canvi, els virus de la verola, el xarampió o la tuberculosi es poden dispersar en suspensió desenes de metres.

Aquesta capacitat de dispersió, tot i no ser la més ràpida, genera una amenaça per la salut pública degut a la seva taxa de mortalitat. Mentre que les persones que moren d’una grip estacional rarament són persones joves i sanes, el nombre de persones que moren degut al coronavirus, independentment de seu estat de salut previ, sembla que rondaria el 2-3%, però segons com evolucioni l’epidèmia podria arribar al 10%, una dada realment alarmant, similar al coronavirus SARS de 2003, però per sota del 35% registrat pel coronavirus MERS (veure gràfic).

Una altre característica a tenir en compte per valorar l’impacte de l’epidèmia és el temps d’incubació que el virus necessita abans no es mostrin els primers símptomes per part dels afectats. En el cas el coronavirus de Wuhan sembla ser de 2 a 14 dies. Això fa que, per tal de contenir l’epidèmia, les persones que es trobin en zones del planeta on hi ha hagut casos de coronavirus, haurien de restar aïllades un mínim de dues setmanes abans no viatgin a altres ciutats o continents. S’ha de tenir en compte que, tot i que aquest coronavirus de Wuhan presenta característiques similars al coronavirus SARS de 2003, el sistema de transport i connexió internacional (trens i vols regulars) que presenta la Xina de 2020 no és comparable a la Xina de 2003.

Característiques de l’epidèmia del coronavirus:

  • cada infectat pot arribar a infectar entre 2 i 4 persones
  • el virus pot viatjar suspès en gotes d’aigua fins a 2-3 metres de distància de l’infectat al respirar o tossir
  • el nombre de persones que moren degut al coronavirus sembla que rondaria el 2-3%

I és en aquest punt on el 4G del coronavirus i el 5G del Mobile World Congress coincideixen.

El Mobile World Congress reunirà a més de 100.000 persones provinents de països de tot el món, sobretot de l’Àsia on la tecnologia de mòbil és un dels motors de creixement. Els congressistes assistiran a actes amb molta gent, reunions més privades, provaran els nous gadgets en telefonia i realitat virtual (mòbils, tauletes, ulleres virtuals, etc..), i gaudiran de l’oci que els oferirà l’àrea metropolitana de Barcelona.

Els congressos formen part de l’activitat de qualsevol professió, i són indispensables per tal fer nous contactes, agilitzar gestions i posar cara i emocions als teus col·laboradors estrangers. Tot i així, el col·lectiu de taxistes i altres treballadors de serveis farien bé de fer vaga durant aquestes jornades, tal i com és tradició a la ciutat de Barcelona en aquestes dates.

(Aquest article reflecteix única i exclusivament el punt de vista de l’autor).

Coronavirus

Fonts:

https://www.gemalto.com/latam/telecom/inspiracion/5g

https://www.nytimes.com/interactive/2020/world/asia/china-coronavirus-contain.html

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*