ENTREVISTA A OSCAR RAMÍREZ «Content de poder treballar en el que m’agrada»

ENTREVISTA A OSCAR RAMÍREZ «Content de poder treballar en el que m’agrada»

 Vetgenomics és una empresa de base tecnològica, experta en el diagnòstic genètic veterinari i la genòmica animal. Proporciona a la indústria el coneixement i les tecnològies més avançades en projectes de R+D en el camp de la genètica molecular. Està formada per un grup multidisciplinari d’investigadors amb un ampli reconeixement internacional.

 El Dr. Oscar Ramírez és el Director d’un dels projectes de l’empresa. És llicenciat en Biologia i Doctor en genètica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va realitzar la seva estada postdoctoral amb el grup del Dr. Carles Lalueza-Fox de l’institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC).

Vetgenomics, va néixer l’any 2010 com a spin-off del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona, Com va sorgir la necessitat de crear un Spin-off?

Tot i que jo encara no estava treballant a Vetgenomics, entenc que la idea era poder aplicar el coneixement generat a la Universitat per oferir solucions a necessitats de la societat.

El paper que estàn jugant les spin-off en el desenvolupament de l’indústria les posiciona com un sector estratègic per a la nostra economia. Vetgenomics s’ha convertit en líder internacional en diagnòstic i investigació en l’àmbit “One Health”, amb experiència en genòmica, microbioma i patògens. No ha de ser gens fàcil assolir aquest nivell. Han sigut difícils els inicis de l’empresa? Amb quin finançament compta Vetgenomics pels seus projectes?

Vetgenomics és una empresa que aposta clarament per la recerca i que aposta per col·laborar amb grups, altres empreses o institucions públiques, tant nacionals com internacionals. Això li ha permès assolir aquest reconeixement i poder accedir a ajudes públiques nacionals com europees. Per exemple, jo vaig entrar a Vetgenomics amb una ajuda Torres Quevedo que finançava el 75% del meu sou.

Quin paper juga l’empresa en l’àmbit de la ciència? Creus que les Spin-off són una manera de mantenir i atraure el talent al nostre país?

El paper de l’empresa en la ciència encara ha de créixer aquí a Espanya. Tot i que anem millorant, encara ens falta molt recorregut per arribar al nivell dels països anglosaxons.

 Vetgenomics ha passat de ser una empresa de serveis a desenvolupar productes propis de detecció genètica. És un indicatiu de l’èxit assolit com a empresa de referent I+D+R? Amb quantes línies diferents de recerca treballeu? Quins són els vostres clients?

Vetgenomics actualment esta treballant molt fort en la recerca de temes relacionats amb el microbioma i el resistoma, sense deixar de banda la recerca en genòmica animal. Tenim varis estudiants de doctorat mirant de veure com el microbioma, tant d’animals com d’humans, pot afectar a la salut. Conèixer el resistoma ens permetrà aplicar una medicina més personificada i molt més eficient.

Oscar, la teva línia de recerca ha contribuït a entendre millor tant l’estat de les poblacions salvatges de llop com el procés de domesticació del gos. De fet, vas ser qui va confirmar, mitjançant la genètica de mostres no invasives, el retorn de llop a Catalunya al 2004, després de més de 60 anys extingit. Com contribueix Vetgenomics en la Conservació de la Biodiversitat?

Vetgenomics ha desenvolupat Can-ID que és un set de marcadors desenvolupat per solucionar el problema de les femtes de gos a la via pública. Can-ID és el sistema que actualment fa servir la Generalitat per fer el seguiment del llop a Catalunya a partir de mostres no invasives, femtes i pèl principalment. També estem participant amb la Fundació del Zoo de Barcelona en un estudi per caracteritzar la població europea de llop captiu.

 Els projectes de Vetgenomics tenen algun vincle amb l’etologia? Quina relació o col·laboració creus que hi poden tenir en un futur?

Actualment s’estan fent molt estudis genètics per mirar de veure quins són els gens relacionats amb el comportament. Segurament, a curt o mig termini, hi haurà tests genètics per a gossos per valorar certes característiques relacionades amb el comportament, com agressivitat, capacitat d’aprenentatge, …

Una de les teves àrees dins de Vetgenomics, és el projecte Can-ID. Ens podries explicar de què tracta? Quins beneficis aporta a la societat?

Can-ID és un sistema d’identificació genètica de mostres canines amb l’objectiu de reduir la problemàtica de: (1) les deposicions canines a la via pública; (2) la impossibilitat d’identificar als gossos als que se’ls hi arranca el xip físic, associat a robatoris o abandonaments.

Les femtes a la via pública, a més d’una molèstia, és un problema sanitari. Diferents estudis científics demostren la presencia de paràsits causants de zoonosis en parcs públics de ciutats europees. Alguns d’aquest paràsits com la Toxocara pot arribar a causar la ceguera. Actualment ja estem treballant en 12 municipis i en tots ells s’ha vist una millora.

 Com ha científic, t’ha costat la vessant d’emprenedor? Et definiries més com a investigador o com emprenedor?

Segurament mig mig, tant l’ investigador com l’emprenedor han de tenir un component creatiu i una gran motivació (amor) pel tema que tracten.

Quines estratègies de comunicació científica es duen a terme a l’empresa per assolir aquest prestigi internacional?

Varies. Una més científica amb publicacions en revistes científiques internacionals i participació en congressos internacionals, jo mateix aquest juliol aniré a presentar resultats del Can-ID al congres de la Societat Internacional de Genètica Animal (ISAG). Però també fem servir les xarxes, principalment el twitter, que ens permet arribar a un públic molt més ampli.

Quines són les tendències del futur de la vostra empresa?

Segurament el microbioma i el resistoma, és on estem apostant més fort.

 Oscar, alguna frase que t’identifiqui per concloure aquesta entrevista…

Pot ser és aquesta la pregunta més difícil. Content de poder treballar en el que m’agrada.

Moltes gràcies per la teva col·laboració.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*