La tecnologia mèdica d’última generació arriba a Barcelona

La tecnologia mèdica d’última generació arriba a Barcelona

L’Hospital de Sant Pau instal·la uns dels primers PET-TC totalment digitals de l’estat.

Aquesta tecnologia permetrà una diagnosis més precoç de diversos tipus de càncers, processos inflamatoris i neurodegenaratius.

PET-CT-Philips-2

Foto: PET-CT-Philips. Crèdit: Partynia

La radiació s’associa moltes vegades a factors perjudicials per a la salut, però també és capaç tot el contrari: detectar malaties greus com el càncer. És per això que, a finals de novembre, l’Hospital de Sant Pau de Barcelona anunciava que havia adquirit el primer PET-TC totalment digital de l’estat. Segons responsables del mateix hospital, el nou equipament permetrà detectar de manera més precoç, ràpida i segura petites lesions tumorals. El nou aparell permetrà, també, la localització de focus inflamatoris i la valoració de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Gràcies a la tecnologia de captació digital del nou instrument, l’Hospital de Sant Pau espera poder escurçar molt significativament els temps de l’exploració, ajudant a reduir les llistes d’espera.

“Cap prova diagnòstica ha necessitat tant de temps i tantes evaluacions per ser reconeguda la seva utilitat com el PET, possiblement per la seva fama injustificada de ser cara

José Manuel Carril, president de la Societat Espanyola de Medicina Nuclear

La PET, una tècnica de diagnosis de la medicina nuclear, reuneix el més avancat de la física, l’electrònica i  l’enginyera electrònica, però la seva utilització ha estat frenada pel cost que comporta. Segons José Luis Carreras, cap de medicina nuclear de l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid i considerat l’introductor dels primers instruments d’aquesta tecnologia a l’estat l’any 1995, “Els instruments PET van ser fins fa poc, exclusiva dels centres de sanitat privada, degut al seu alt preu i al control de la despesa pública a Espanya”. El 2003, José Manuel Carril, president de la Societat Espanyola de Medicina Nuclear afirmava: “Cap prova diagnòstica ha necessitat tant de temps i tantes evaluacions per ser reconeguda la seva utilitat, possiblement per la seva fama injustificada de ser cara, però aquesta idea serà rebatuda amb el temps, com ja ha succeït abans amb altres tipus de diagnòstics”.

Efectivament, un cop algunes transferències van ser traspassades a les comunitats autònomes l’any 2003, molts centres públics van començar a adquirir instruments del tipus PET. I al 2015, la marca Philips presentava el model Vereos, el primer PET-TC completament digital del món. Poc després, l’Hospital de Sant Pau de Barcelona començava les gestions per a la seva adquisició. El 22 de novembre passat, el mateix Hospital confirmava l’èxit del projecte.

Amb aquesta nova tecnologia, l’Hospital de Sant Pau aspira a realitzar procediments terapèutics més precisos, respectant els teixits sans adjacents i prevenint possibles efectes secundaris. La tecnologia PET-CT consisteix en el marcatge de molècules de glucosa amb Fluor-18, fet que ajuda a detectar tumors, ja que en aquests s’acumulen aquest tipus de sucre. Gràcies al nou instrument, els especialistes esperen poder reduir la quantitat de radiofàrmac necessari per a les exploracions en un 50%, amb el conseqüent benefici per al pacient.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*