Josep Lluís Falcó “No hi ha inversors com nosaltres a Espanya, ja que no estàs invertint en una empresa sinó en un projecte que no saps com anirà.”

Josep Lluís Falcó “No hi ha inversors com nosaltres a Espanya, ja que no estàs invertint en una empresa sinó en un projecte que no saps com anirà.”

Foto Josep Lluis Falco

El primer que detecto: la seva puntualitat. Ja m’espera a taula amb un cafè i un somriure. Sap que tenim poc temps però es mostra sol·lícit i amb ganes de compartir una bona conversa. Sap escoltar i parla amb calma i seguretat.

Josep Lluís Falcó, CEO de Genesis Biomed, té 44 anys i des de fa 20 que es dedica al sector biomèdic. Doctor en Química i MBA, en Josep Luís es defineix com un emprenedor a qui també li agrada la lectura, el cinema, passejar…i les videoconsoles.

 

Tens una dilatada experiència en el sector biomèdic treballant en grans farmacèutiques, consultores, etc…Com et va sorgir la idea de crear Genesis Biomed?

És una bona pregunta. Vaig començar treballant a Sanofi fent el postdoctorat en àrea de recerca en química mèdica per descobrir fàrmacs nous i després em vaig incorporar a Ferrer fent el mateix, química mèdica. Amb el pas dels anys em vaig adonar que veure sempre el mateix era una mica avorrit, volia tenir una perspectiva global del món farmacèutic. Per aquest motiu, vaig decidir fer el MBA precisament per veure la vessant de gestió i negoci.

Una vegada vist tot el món farma, vaig voler veure altres coses que es fan a nivell científic: es pot fer biotecnologia, medical devices, kits diagnòstics…On podia veure una mica de tot? Fent transferència i tecnologia, que vol dir agafar tota la recerca que es fa en un ambient acadèmic que puguis protegir d’alguna manera (per exemple, per patent) i transferir-ho a una companyia que aixequi finançament per desenvolupar aquella tecnologia protegida, ja que des l’àmbit acadèmic no hi ha prou muscle financer per acabar el desenvolupament.

Això es pot fer via un model de llicència (agafes la patent i la transfereixes a una companyia que ja existeix, una de gran que ja té recursos) o bé crees una companyia que abans no existia i li transfereixes la tecnologia (això se’n diu un spin-off).

Quan vaig passar-me al món de la transferència, el 2008, vaig anar a treballar a l’oficina de transferència de la Universitat de Barcelona que en aquell moment era la més gran de l’Estat espanyol. Allà vaig aprendre molt, era una escola constant.

Després vaig passar-me a la consultoria gràcies al background acumulat. Vaig anar a treballar a Antares, una consultoria molt gran, però el meu “cuquet” emprenedor va poder amb mi i fa un any vaig voler crear la meva pròpia companyia, Genesis Biomed, on ara ja hi treballem cinc persones.

 

Quina formació té el teu equip?

Hi ha dos farmacèutics, un biotecnòleg, un biòleg i jo que sóc químic.

A la llarga volem tenir un comitè assessor prou potent per ajudar-nos a seleccionar els millors projectes. Estem reclutant experts internacionals que, encara que tenen uns honoraris molt elevats, ens donen molta tranquil·litat a l’hora d’apostar per un projecte en concret.

Com a equip, fem scouting de projectes i mirem què hi ha, què hi pot haver, els resultats, què els fa falta per quan es tanqui la ronda, etc.

 

Un dels serveis que ofereix Genesis Biomed és la consultoria. Ens pots donar un exemple d’alguna entitat a la qual hàgiu assessorat?

Un exemple seria el que vam fer amb l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) que li va transferir la patent d’un projecte a Leukos Biotech, una spin off que aixeca finançament de capital risc i ara Leukos desenvolupa el producte. Això no es podia fer des de l’Institut Josep Carreras perquè no tenien tant finançament per dedicar en aquest projecte.

En aquell moment, quan va sorgir el cas de Leukos, quan encara no existia ni la companyia, com a consultors vam ajudar a la creació de l’empresa, vam fer el pla de negoci, vam ajudar a que la companyia trobés inversors i vam acabar de negociar el contracte d’inversió. També vam fer d’oficina de transferència, vam parlar amb l’Institut Josep Carreras per preparar un acord de llicència estàndard per dur a terme la transferència i vam buscar el project leader de Leukos, l’Enrique Llaudet.

 

L’altre gran servei que oferiu a Genesis Biomed, apart de la consultoria, és la captació de fons privats. Creus que a l’Estat espanyol hi ha interès en invertir en projectes de biomedicina?

Sí que n’hi ha. Hem passat per vàries fases. Ara tenim molts inversors especialitzats en biomedicina, però fa 10 anys eren molts menys. Aquesta cultura d’inversió també ha crescut i ara veiem també co-inversors internacionals, que atorguen interès i maduresa al sector. També ja estem començant a veure companyies on ja acaben els projectes i els inversors surten, casos d’èxit que criden l’atenció als altres interessats.

El capital risc són societats privades que, o bé tenen capital propi, o bé gestionen capital de tercers que han confiat en l’equip de gestió i s’inverteix en projectes (en aquest cas de biomedicina), de forma que tens una entrada amb una valoració “X”, el projecte va tirant endavant i la valoració puja i algú compra les accions de la companyia, se la queda i tens l’escenari de sortida: recuperes la inversió inicial i l’has multiplicat.

Si el multiplicador és alt i el període de temps és curt, el retorn és molt gran. El capital risc busca projectes que no es puguin allargar molt en el temps i que els puguin donar un multiplicador d’entre 2 o 3 anual. Si inverteixes 1 milió l’any 1 i surts l’any 5, si has pogut multiplicar per 10 la inversió és perfecte (2 anual).

 

Des del naixement de Genesis Biomed al 2017, quins són els principals projectes en els quals heu estat involucrats?

L’any passat vam fer 4 rondes importants, entre ells la segona ampliació de Peptomyc, una spin off del VIHO que desenvolupa una proteïna recombinant per al tractament de càncer de pulmó i de mama. En aquest cas es van poder aixecar 4,2 milions amb un nou inversor, Altas.

Una altra ronda que vam tancar l’any passat va ser de 15 milions amb una companyia que es diu Anaconda Biomed, una empresa que prové de Vall d’Hebron i que està desenvolupant un catèter per a trombectomia, el procés mecànic d’extracció de trombes quan tens un ictus isquèmic. És un catèter de tercera generació que permet que, quan el trombó es remou, no es fragmenti, cosa que és molt important pels efectes secundaris que pugui tenir el pacient. Aquesta ronda es va tancar amb Ysios, l’empresa gestora de capital de risc més gran actualment i un consorci internacional, un dels exemples d’inversors de fora que tenen interès amb el nostre sector i les nostres companyies.

L’altra ronda que es va tancar de 2,4 milions va ser una spin off de l’Hospital de Sant Pau que es diu GlyCardial que desenvolupa un kit diagnòstic per isquèmia cardiovascular, que permet predir atacs de cor sis hores abans que es produeixin.

I, finalment, una altra d’una spin off de l’Hospital Ramon y Cajal de Madrid que es diu AptaTargets de 2,7 milions per desenvolupar un fàrmac per ictus isquèmic que desinflama la zona infartada del cervell, cosa que permet una millor evolució del pacient.

 

Quina paper juga Genesis en aquestes rondes d’inversió?

Nosaltres fem d’intermediaris entre els inversors i els projectes. Es un procés d’uns 9 mesos de durada. Cal fer el pla de negoci inicial, veure com posiciones el producte, quins competidors tens ara o tindràs en el futur, com desenvolupar el producte que vols fer dins d’un marc legal i regulador, fer el pla financer, etc.

Al final saps que tens una necessitat de caixa de “X” milions d’euros però mires què necessites per una primera fase i busques inversors que després puguin continuar. Amb el business plan es van a buscar els inversors. En la primera trobada es fan moltes preguntes tècniques, després hi ha una segona reunió amb més preguntes i a partir d’aquí es firma un acord de confidencialitat.

En el cas que hi hagi varis inversors, es mira com es podria muntar el sindicat d’inversió: parlen entre ells i exposen les seves condicions (el term sheet) del futur contracte d’inversió. Allà surten les clàusules bàsiques com són: la valoració, la liquidació preferent (com repartir els guanys), etc.

Això es negocia i es fa una revisió exhaustiva de l’empresa, en paral·lel es prepara el pacte de socis i, un cop revisat i negociat, es signa.

 

A l’octubre de 2017 neix també Genesis Ventures, un vehicle d’inversió situat a Barcelona i construït en associació amb oficines familiars. Què t’impulsa a crear aquesta nova empresa? Quina vinculació té amb Genesis Biomed?

Genesis Venture és una empresa diferent gestionada per Genesis Biomed. Es tracta d’un vehicle que té un capital social i uns estatuts que diuen que el capital social s’invertirà en projectes de recerca a canvi d’obtenir participacions de la futura spin off quan es creï.

 

En la presentació de Genesis Ventures vas dir que la companyia “és un vehicle de finançament atípic sense cap precedent semblant a Espanya”. Perquè aquesta nova empresa la defineixes com “atípica”?

Tot va començar quan vam veure que els inversors sempre preguntaven el mateix: “Heu mirat el perfil farmacocinètic d’aquest producte? Heu mirat el mecanisme d’acció? Heu caracteritzat alguna prova toxicològica? Heu vist si el fàrmac és segur?”.

Moltes d’aquests preguntes no les teníem preparades, no havíem fet l’experiment corresponent per tenir el resultat i contestar amb propietat i això és quelcom que s’ha de fer abans d’anar a visitar als inversors, si pot ser 1 any abans.

Genesis Venture neix perquè identifiquem projectes prometedors que poden ser spin off d’aquí un temps, posem diners per resoldre els dubtes dels inversors i, quan finalment es crea l’ spin off, fem intercanvi d’accions per tenir-ne un percentatge (mai superant el 20% perquè no volem ser majoritaris) i busquem altres inversors grans.

És “atípic” perquè estem apostant per un projecte i no pas per una empresa. És l’aposta per una llavor que encara ha de donar el seu fruit.

 

D’on vau aconseguir els fons per poder crear Genesis Ventures?

Doncs vam fer fundraising per nosaltres. Tal com comentava, no hi ha inversors com nosaltres a Espanya, ja que no estàs invertint en una empresa sinó en un projecte que no saps com anirà. Vam aixecar 1,2 milions: 600.000 són públics i els altres 600.000 són privats, dels quals 500.000 provenen d’un family office -un inversor- i 100.000 aportats per mi.

 

Quins són els criteris de selecció dels projectes que financeu a través de Genesis Ventures?

Primer, ens agrada saber quin equip hi ha darrera i si hi ha un project leader que després pogués ser CEO quan es creés l’spin off encara ens agrada més. També mirem molt el tipus de projecte: volem que siguin disruptius i innovadors.

La primera inversió que farem serà un projecte que fa implants de retina basats en grafè, un material nou descobert fa pocs anys, i que es faran per persones amb discapacitat visual. Es tracta d’un projecte tecnològicament inèdit, no existeix res semblant.

L’altre projecte és un fàrmac que s’ha descobert que té propietats de regeneració nerviosa en lesionats medul·lars, paraplègics, gent accidentada en trànsit que té atrofia o paràlisi muscular. En ratolins s’ha vist que el fàrmac regenera nervi, es curen, comencen a caminar. Increïble!

 

Quins són els vostres objectius de futur?

Potser una idea que tenim seria que algun dels projectes en què invertim, no poséssim els diners sinó que ens llicenciéssim a nosaltres mateixos el projecte, que el desenvolupéssim i el llicenciéssim a altres. Això seria un altre model de valorització de projectes early però això encara no hem començat, no hem tingut temps 🙂

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*