Recurs educatiu per alumnes de 4rt d’ESO : “The HLA is coming»

Recurs educatiu per alumnes de 4rt d’ESO : “The HLA is coming»

EXPLICACIÓ

El sistema immunitari del nostre cos és un sistema de reconeixement i atac que té la funció de diferenciar el que és propi del que és aliè i assegurar la defensa del cos davant d’agents estranys, microorganismes infecciosos, cèl·lules neoplàsiques (cèl·lules amb alguna anormalitat genètica) o cèl·lules normals trasplantades des d’una altra persona. Un exemple d’això és la febre, una reacció del nostre cos que fa que s’elevi la temperatura corporal. En realitat, és com actua el cos davant, per exemple, d’una infecció provocada per un virus o bactèria.

El sistema immunitari el composen moltes cèl·lules que es troben en diferents fluids, teixits i òrgans, principalment a la pell, a la medul·la òssia, a la sang, al tim, al sistema limfàtic, a la melsa o a les mucoses.

Una part fonamental d’aquest sistema immunitari per reconèixer el “perill” cap al cos humà i defensar-nos és la informació genètica que contenen totes les cèl·lules del nostre cos i que anomenem sistema HLA (antígens leucocitaris humans). Són un conjunt de molècules que es transmeten de pares i mares a fills i filles i constitueixen un sistema que s’anomena “d’histocompatibilitat”. Anem a veure com funciona i si tots tenim el mateix sistema HLA.

HLA

 

 

ACTIVITAT PER A L’ALUMNAT LLARGA (OJO SPOILERS!)

Temps: 45 minuts

Projectarem a la classe la següent imatge (pàgina 1): https://www.fcarreras.org/hla-juego-de-tronos_1192791.pdf

Cada alumne serà un membre d’una família de “Game of Thrones”. Repartirem una foto de cada personatge a cada alumne amb 2 colors a sota. Els que tenen els colors iguals es posaran davant dels altres. Detectarem que tenen els colors iguals, d’una banda, Jaime i Cercei Lannister i els seus fills (Joffrey, Myrcella i Tommen). I d’una altra banda, Arya i Brandon Stark.

Perquè només han quedat aquests companys amb HLA iguals? Els gens del sistema HLA es transmeten gairebé sempre en bloc. Cada bloc s’anomena haplotip. El pare aporta un haplotip, i la mare, un altre, i això dóna origen a l’HLA, perfil genètic propi del nou ésser. Però això que hem fet a classe amb un sistema de colors, en la realitat encara és més complicat. Perquè l’HLA d’un ésser humà no té només dos característiques (que hem marcat amb una combinació de dos colors en el dibuix). L’HLA té uns al·lels fonamentals que es diuen A, B, C i DRb.

Projectarem a la classe la següent imatge (pàgina 2): https://www.fcarreras.org/hla-juego-de-tronos_1192791.pdf i explicarem com n’és de difícil que dues persones siguin compatibles.  Hi ha 3.997 al·lels A diferents, 4.859 al·lels B, 3605 al·lels C i 2.395 DRb*.

 

ACTIVITAT PER A L’ALUMNAT CURTA

Temps: 20 minuts.

Visionat del següent vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=YBU2-qmIYCc  (5,16 minuts) i el comentarem. Què té a veure amb l’HLA? Perquè ocorre això? Generarem un debat.

 

EXPLICACIÓ PEL PROFESSORAT

El recurs educatiu està destinat als alumnes de 4r de la ESO i té una durada total de 1h30 hores. L’objectiu és entendre què és l’HLA i com funciona en el nostre cos i les seves cèl·lules. Malgrat que aquesta activitat seria complementària de l’assignatura de biologia/ciències naturals, hem volgut afegir un component important de valors humans deixant el debat obert sobre el racisme. Creiem que tant l’activitat centrada en la sèrie “Game of Thrones” com el debat poden suscitar un gran interès entre l’alumnat d’aquesta edat.

 

*Font: http://hla.alleles.org/nomenclature/stats.html

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*