Nova generació d’implants cerebrals per a recuperar la parla

Nova generació d’implants cerebrals per a recuperar la parla

La Comissió Europea ha destinat 8,35 milions d’euros al projecte BrainCom, que coordina el professor de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) José A. Garrido, per desenvolupar, aprofitant nous nanomaterials, una nova generació d’implants corticals per recuperar la parla.

En els últims anys neurocientífics i enginyers s’han unit per desenvolupar dispositius capaços d’interaccionar i manipular directament la informació processada pel nostre cervell. Així, s’han desenvolupat implants coclears, retines artificials, elèctrodes al cervell contra el Parkinson… Potser això ja sona a futur però a la nostra realitat ja existeix el que es coneix com a sistemes cervell-màquina, i l’essència en tots ells és  la següent: després de la implantació d’elèctrodes en alguna regió del cervell (normalment l’escorça), una màquina és capaç d’interpretar (descodificar) els registres elèctrics, i executar el que indiquen les senyals nervioses.

Ara, una nova generació de nanomaterials promet un salt gegant en el món dels implants cerebrals. Això es deu a materials que, com el grafè, el silici i d’altres, es poden reduir a capes del gruix d’un o dos àtoms. Son propietats mecàniques i elèctriques d’aquests nous nanomaterials el que possibilita el desenvolupament de noves tecnologies electroencefalogràfiques.

Per això, la Comissió Europea ha finançat amb 8,35 milions d’euros a BrainCom, un projecte en el que participen 10 institucions europees, coordinat pel professor José A. Garrido de  l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i que va celebrar el seu llençament el passat 12 de gener. Es tracta d’una iniciativa interdisciplinària que durà a terme l’estudi a gran escala de les funcions cognitives superiors i el desenvolupament de tecnologies orientades a la generació de noves pròtesis neurals per recuperar la parla.

“A la clínica es fan servir tecnologies molt antigues, basades en electrodes metàl·lics d’un mil·límetre de diàmetre separats per diversos milímetres entre si”

Jose Antonio Garrido

Els membres del consorci de BrainCom, fabricaran implants corticals i intra-corticals ultra-flexibles que s’ubicaràn a la superfície del cervell, permetent així l’enregistrament i l’estimulació de punts estratègics sobre una gran superfície de l’escorça.

Aquestes tecnologies oferiran solucions per a la rehabilitació de les persones que han perdut la capacitat de la parla després d’un dany cerebral o com a conseqüència d’una malaltia neurodegenerativa però a més a més, representaran un avenç en l’estudi d’altres funcions cognitives superiors com l’aprenentatge o la memòria, i altres aplicacions clíniques com ara el monitoratge de l’epilèpsia.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*