L’amantadina, un fàrmac que podria frenar els contagis per grip A

L’amantadina, un fàrmac que podria frenar els contagis per grip A

Investigadors de la Universitat de Barcelona expliquen les propietats de l’amantadina, un fàrmac antiviral, que podria bloquejar la proteïna M2 del virus de la grip A i evitar contagis i epidèmies.

L’estudi, publicat a la revista Journal of the American Chemical Society, està elaborat per un equip dirigit pels professors F. Javier Luque i Santiago Vázquez, juntament amb Salomé Llabrés i Jordi Juárez Jiménez, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB).

En aquest estudi es posa de manifest el mecanisme d’acció de l’amantadina, revelant els passos que condueixen a la inhibició de la cadena M2, responsable del procés de acidificació, que provoca l’alliberament del material genètic del virus a l’interior de la cèl·lula infectada. Tot i això, l’aparició de virus mutants resistents als fàrmacs ha reduït progressivament l’eficàcia dels medicaments antigripals en general.

Què és la Grip A (H1N1)?

Foto: CC0 Public Domain (Pixabay)         

Foto: CC0 Public Domain (Pixabay)

Com informa el Ministeri de Sanitat a la seva web, la grip A està causada per l’H1N1, un subtipus del virus de la grip davant del qual la població no està immunitzada, en contrast amb la immunitat que sí que tenen moltes persones davant de la grip estacional d’hivern.

Els brots infecciosos, que han provocat pandèmies en països de tot el món, causen símptomes molt semblants a la grip comuna: febre major de 38 graus, tos freqüent i intensa, mal de cap, falta de gana, congestió nasal, malestar general, nàusees , vòmits i /o dolor abdominal. No obstant això, aquest quadre clínic té un patró de morbiditat i mortalitat diferent del de la grip comuna. A més, el diagnòstic diferencial només es pot fer mitjançant la realització de proves de laboratori.

El contagi és com el de la grip estacional, de fet, es transmet de persona a persona, principalment per l’aire, a través de les gotetes de saliva i secrecions nasals que expulsen els malalts en tossir, en parlar o en esternudar, i també per tocar-se els ulls, el nas o la boca després d’haver estat en contacte amb les microgotes o secrecions respiratòries expulsades per una persona infectada.

Què és l’amantadina?

frase amantinaSegons el Vademecum, com antivíric, l’amantadina sembla actuar bloquejant la divisió de la càpsula de la partícula vírica que per tant no pot traslladar el seu àcid nucleic a l’hoste. Pel que sembla, el fàrmac impedeix la fusió de la coberta del virió amb la membrana vacuolar. L’amantadina interfereix en la penetració del virus a través de la membrana cel·lular. Per prevenir la infecció viral, el fàrmac ha de ser administrat abans de l’exposició al virus, si bé la seva administració en les 24/48 hores des del començament dels símptomes redueix la durada de l’episodi gripal en cas de contagi.

Com actua l’amantadina segons aquest estudi?

En l’article, l’equip científic descriu com és el mecanisme d’unió del fàrmac en la soca salvatge i el mutant V27A del canal M2 del virus de la grip A. «El nou estudi identifica el mecanisme d’unió de l’amantadina al canal M2, un procés que té com a característica principal un canvi en l’orientació de l’amantadina a l’interior del canal, i l’adopció d’un mode d’unió que impedeix que el canal M2 faci la seva funció: transportar protons cap a l’interior del virus», explica el professor F. Javier Luque.

Aquest procés d’interacció amb el fàrmac és un procés especialment sensible en el mutant V27A, que és resistent a l’amantadina. Com ens detalla el professor Luque, director del Grup de Biologia Computacional i Disseny de Fàrmacs de la Universitat de Barcelona, integrat en la plataforma Bioinformatics Barcelona (BIB), «els resultats evidencien que la mutació V27A canvia completament el procés d’interacció de l’amantadina, que adopta una unió diferent en la soca salvatge. Això provoca una disminució molt gran de l’afinitat del fàrmac i explica que perdi la seva capacitat d’inhibició».

El treball també descriu que els contraions són components clau per estabilitzar el tipus d’unió de l’amantadina a l’interior del canal M2. La participació dels contraions en la unió confereix una estabilització electrostàtica addicional, que dificulta la sortida del fàrmac del canal i n’augmenta, per tant, l’activitat inhibidora.

El canal M2, diana terapèutica contra el virus de la grip A

En treballs anteriors, l’equip de la UB havia dissenyat, sintetitzat i avaluat farmacològicament compostos per bloquejar el canal mutant V27A, però amb diversa eficàcia. El mecanisme d’acció descrit ara a Journal of the American Chemical Society aporta una explicació davant aquesta diversitat en la resposta farmacològica i obre perspectives per dissenyar fàrmacs amb activitat antiviral per a la soca resistent — per exemple, compostos amb més superfície hidrofòbica que els emprats per a la soca salvatge—, una línia de treball que està desplegant amb èxit l’equip del professor Santiago Vázquez, del Departament de Farmacologia, Toxicologia i Química Terapèutica.

frase resultats

Segons els autors, en un futur, «aquests resultats permetrien dissenyar nous agents inhibidors més efectius». «És més -afegeixen- volem aprofitar aquests avenços en el mecanisme d’inhibició de amantadina per investigar nous medicaments contra la variant S31N de la cadena M2, que és la variant més freqüent en els virus circulants en els últims anys». I és que, com detallen, «l’activitat de amantadina enfront d’aquesta variant està dràsticament reduïda i per això és necessari trobar nous compostos enfront del S31N».

Luque i Vázquez manifesten que per lluitar contra aquesta malaltia infecciosa cal  «continuar amb els esforços d’investigació centrats en la identificació tant de noves dianes com de nous compostos capaços d’exercir una protecció efectiva davant aquestes soques resistents a tractaments clàssics, complementant els estudis encaminats al desenvolupament de noves vacunes».

Per tant, tot i que la amantadina frena la replicació de tots els virus de la Grip A, ara per ara no és un substitut de la vacuna, ja que segons ens expliquen els autors de l’estudi «l’activitat de amantadina enfront d’aquesta variant està dràsticament reduïda i per això és necessari trobar nous compostos enfront del S31N».

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*