El gel de l’Àrtic i el clima europeu

El gel de l’Àrtic i el clima europeu

El projecte europeu APPLICATE buscarà com millorar la predicció climàtica i meteorològica durant el període de desgel de l’Àrtic. Amb la participació del Barcelona Supercomputing Center, es vol avaluar com afecta aquesta situació a Europa.

Els gasos d’efecte hivernacle han causat estralls al medi natural i l’Àrtic no se n’escapa. Aquesta zona ha canviat dràsticament en les últimes dècades i s’ha evidenciat que el que succeeix a altes latituds pot impactar a altres llocs de la Terra i, evidentment, també a casa nostra.

Un grup d’investigadors del departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center (BSC) participen en un projecte europeu per estudiar la resposta del clima a Europa al declivi del gel marí a l’Àrtic. El projecte APPLICATE (Advanced Prediction in Polar regions and beyond: modelling, observing system design and LInkages associated with a Changing Arctic climaTE), que tindrà una durada de quatre anys, investigarà maneres per millorar la predicció climàtica i meteorològica durant el període de desgel de l’Àrtic.

Forschergruppe bei der Arbeit auf dem Eis, Verankerung der Bojen, zur Bestimmung der Meereisdicke (Bildmitte) und der Schneedicke (Gelber Kasten,rechts)

Un grup d’investigadors a l’Àrtic.

Una de les línies de recerca del BSC, anomenada Sea Ice Variability, Prediction and Impacts, se centra en la possibilitat de predir el clima de l’Àrtic o de latituds mitjanes de forma diària o estacional. A través del projecte APPLICATE, s’estudiarà com es relaciona el clima de l’Àrtic amb el d’Europa: com afecta el declivi del gel marí Àrtic al clima europeu? Els experts volen donar resposta a aquesta pregunta i, per això, també volen millorar els models que permeten predir el clima, aprofitant els últims avenços en aquest camp i en teledetecció de les regions polars.

El supercomputador MareNostrum realitzarà

unes simulacions clau pel projecte

Tot això es podrà veure amb simulacions que realitzarà el supercomputador MareNostrum, el més potent a Espanya, que serà clau en aquest projecte. Francisco Doblas-Reyes, director del departament de Ciències de la Terra del BSC, explica que la participació del centre a APPLICATE els «situarà com a líders europeus en predicció sub-estacional a estacional, així com en provisió de serveis climàtics».

Eisstation

Socis de nou països europeus participen al projecte APPLICATE.

Finançat pel programa europeu H2020 i amb un pressupost de vuit milions d’euros, el projecte APPLICATE compta amb socis de nou països: Bèlgica, França, Alemanya, Islàndia, Noruega, Rússia, Espanya, Suècia i Regne Unit. Es tracta d’un consorci multidisciplinar que espera donar les eines adequades per predir quan i com els sistemes climàtics adversos afectaran Europa, Àsia i Amèrica del Nord. D’aquesta manera, la societat d’aquestes regions podran fer front a les conseqüències en el comerç o les infraestructures, per exemple.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*