Recurs educatiu: Virus i Bacteris

Recurs educatiu: Virus i Bacteris

Introducció als Virus i Bacteris


 

Hi ha diferents tipus de malalties que poden afectar als éssers vius. Una manera de diferenciar-les és entre les malalties transmissibles i les no transmissibles.

 • Les no transmissibles són aquelles que no podem contagiar. Normalment passen quan una regió del cos no funciona com hauria de funcionar, com per exemple el càncer o un àtac de cor.
 • Les transmissible són aquelles que podem contagiar i s’anomenen malalties infeccioses. Aquesta diferència es deu a que són causades per un agent extern patogen.

Un agent extern és un organisme que no forma part nostre, com per exemple alguns bacteris o virus, … I patogen significa que causa un dany.

Ara bé, tot i que es poden assemblar no tots els agents externs són iguals! A continuació explicarem el perquè.

Virus i bacteris tenen en comú que són microorganismes, és a dir, són molt petits i només es poden veure a través d’un microscopi. Però tenen diverses diferències, com per exemple:

 • Els bacteris són uns microorganismes molt més grans que els virus.
 • Un bacteri és un ésser viu i un virus no. Un ésser viu neix, creix, s’alimenta, es reprodueix i es relaciona amb el seu entorn de manera autònoma, és a dir, per ell sol. Els virus no compleixen totes aquestes característiques i necessiten un ésser viu per poder-les fer.
 • Els bacteris estan formats de cèl·lules i els virus no.
 • Tots els virus són patògens i però no tots els bacteris ho són.

És habitual confondre’ls perquè virus i bacteris, són microorganismes que ens poden causar malalties, però com hem explicat són molt diferents. La conclusió que en podem extreure és, que les malalties transmissibles o infeccioses són les que podem contagiar i estan causades per agents externs com els virus i bacteris que entre ells són molt diferents. Al ser tan diferents, la manera per combatre les malalties segons les causin virus o bacteris també serà diferent.

 

Com actua el nostre cos contra les malalties infeccioses


 

El gran aliat per combatre els virus i bacteris que ens ataquen, és el sistema immunitari. El sistema immunitari són les cèl·lules que defensen el nostre cos. Aquestes cèl·lules van circulant pel nostre cos per vigilar que tot funcioni correctament.

Exemple: Si algú del vostre voltant ha tingut angines (malaltia infecciosa causada per un bacteri), se li poden veure unes plaques de pus al coll. El pus està format per les cèl·lules defensores amb les restes cel·lulars del patogen que estan matant.

Ara bé, encara que el sistema immunitari sigui efectiu no sempre ha d’actuar sol, nosaltres tenim maneres d’ajudar-lo.

 

Prevenir

Una manera de prevenir les malalties infeccioses és tenir uns bons hàbits de salut: una bona higiene, dieta saludable, tossir tapant-se la boca, etc…

Però una altra manera de prevenir-les és utilitzant les vacunes. Les vacunes són una manera d’entrenar les nostres cèl·lules defensores per atacar un agent extern. Una vacuna està feta de trossos que s’assemblin als agents externs patògens però que no ens causaran la malaltia (estaran inactivats o atenuats). Al posar-nos la vacuna, entraran al nostre cos i faran que el sistema immunitari s’activi i combati la infecció. En aquest moment, pel sistema immunitari serà fàcil generar una resposta perquè els agents no estan actius. Llavors, fabricarà les eines necessàries per atacar-la i acabar amb la infecció.

A més, el millor del sistema immunitari és que té memòria, així quan ens tornem a infectar pel mateix agent extern el nostre sistema immunitari ja sabrà com combatre’l!

 

Curar

Un cop ja ens hem contagiat de la malaltia infecciosa podem intentar ajudar el nostre sistema immunitari a través dels medicaments, per exemple:

 • Antibiòtics: els antibiòtics només combaten les infeccions causades per bacteris. Com hem explicat anteriorment, virus i bacteris són molt diferents i els antibiòtics són substàncies específiques que només poden matar als bacteris. Si s’utilitzen antibiòtics amb infeccions víriques no seran efectius. A més un problema molt gran, és utilitzar malament els antibiòtics perquè provoca que els bacteris es tornin resistents a ells, és a dir, que ja no els puguin matar. S’ha d’anar molt en compte de quan es prenen els antibiòtics i de quina manera. Sempre els ha de receptar el/la metge i seguir totes les indicacions. 
 • Antivirals: per les infeccions víriques més comunes normalment no existeix cap tipus de tractament específic, però hi ha malalties virals més greus que sí que en disposen.
 • Per tractar els símptomes: serveixen pels dos tipus d’infeccions, per exemple el paracetamol serveix per reduir la febre.

 

ACTIVITATS PROPOSADES:

 • Formeu grups reduïts i elaboreu una llista de malalties diferenciant-les de si les causa un bacteri o un virus. Podeu fer-ho amb el vostre coneixement o ajudant-vos d’altres recursos, com internet.
 • Sabent la importància del que heu aprés; amb tota la classe ideeu una estratègia per difondre aquesta informació i dueu-la a terme. Intenteu dividir la feina i crear grups de treball. Per ajudar-vos algunes idees podne ser; fer un tríptic, un vídeo o una xerrada. Penseu que les xarxes socials us poden ser útils!

 

JUSTIFICACIÓ DE L’ACTIVITAT

És habitual confondre o anomenar erròniament virus i bacteris ja que són agents que ens causen malalties, però no els podem posar al mateix sac. Ambdós són microorganismes però totalment diferents. Entendre la importància de diferenciar virus i bacteris ens pot ser molt útil a nivell de salut pública, per diversos temes; la resistències als antibiòtics i les vacunes, entre altres. Que es posi èmfasi en discernir i fer entendre les seves característiques pot ajudar a tenir unes millors pràctiques en relació a les vacunes i a com prendre els antibiòtics.

Aquest recurs educatiu està pensat per l’alumnat de 1r a 4t d’ESO.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*