Recurs educatiu: VIII Mercat de Tecnologia

Recurs educatiu: VIII Mercat de Tecnologia

INTRODUCCIÓ

El Mercat de Tecnologia d’Osona s’inscriu a la xarxa de Mercats de Tecnologia que se celebra en diversos indrets de Catalunya. Al Mercat, l’alumnat de secundària hi presenta projectes imaginats i realitzats per ells mateixos i, amb l’ajut dels seus professors, els mostra i els explica al públic visitant. És, per tant, una tribuna oberta on es presenta i fomenta la creativitat tecnològica i té per objecte incrementar les vocacions tècniques i científiques dels estudiants, que esdevindran els enginyers i científics del demà.

Permet que experiències interessants surtin del marc de l’aula. Permet incrementar la motivació de l’alumnat en poder explicar i compartir amb d’altres la seva feina a les aules. És, en definitiva, un punt de trobada d’alumnat, professorat i societat en general, que fa brillar la creativitat tecnològica que es desplega cada dia a les aules d’arreu de Catalunya.

El Mercat de Tecnologia d’Osona , amb seu a la UVic-UCC, és una activitat que forma part del programa d’activitats de la Unitat de Divulgació Científica de la UVic (UCC+i de la FECYT), programa subvencionat pel Ministerio de Economía y Competitividad i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. Amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, en particular del Subdirecció General d’Innovació, Formació i Orientació, i de AULATEC (L’Aula de Recursos de Tecnologia), que és l’àmbit tecnològic del Centre Específic de Suport a la Recerca i la Innovació, CESIRE, del Departament d’Ensenyament.

Les persones que es cuiden de l’organització i els Comitès Organitzadors, compost per Professionals i professorat del camp de l’ensenyament, fa anys que hi treballen. El Mercat de Tecnologia és una xarxa d’exposicions de projectes de tecnologia realitzats, exposats i comentats per estudiants de secundària (diferents cursos d’ESO, de Batxillerat i de cicles formatius) acompanyats pels seus professors, que estimula la creativitat tecnològica dels joves alumnes de secundària d’arreu de Catalunya http://mon.uvic.cat/mdt/ que aspiren a esdevenir enginyers. Es tracta d’una mostra formativa i lúdica per la qual els alumnes visitants poden passejar com si fessin una gimcana. També poden participar als tallers que es desenvolupen de forma paral·lela. Els centres educatius poden inscriure’s al MdT com a expositors, com a visitants, i també com a les dues modalitats alhora.

L’activitat de MdT està inclosa dins el Pla de Formació Permanent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que atorga:

 • Diploma de participació pels estudiants expositors.
 • Certificats de formació pel professorat participant dels centres de secundària que participen al MdT.
 • Certificats de participació als docents que imparteixen tallers.
 • Certificats als centres participants al MdT d’Osona.

OBJECTIUS

L’objectiu principal del Mercat de Tecnologia Osona és promoure l’intercanvi d’experiències dels estudiants, acompanyats pels seus docents, en tecnologia i constituir un punt de trobada i reflexió entre professors i alumnes de diferents centres educatius d’una mateixa zona geogràfica. A la mostra s’hi exposen projectes, presentats pels estudiants i els seus docents, de diferents centres de formació que es troben a la fira d’expositors i/o com a visitants; es detallen els aspectes de més èmfasi:

 • Mostrar exposicions tecno-científiques: els estudiants exposen els projectes que han desenvolupat a l’aula durant el curs lectiu. No hi ha cap projecte millor que els altres, tots estan igual de bé.
 • Motivar l’aprenentatge dels alumnes: a partir de la participació dels estudiants a diferents tallers que s’ofereixen durant el/s dies que té lloc el MdT, als espais de la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

METODOLOGIA DE TREBALL

A continuació es detalla la metodologia que es segueix a l’hora de treballar la fira d’exposició de projectes i els tallers:

 • Fira d’exposició de projectes: al començament del curs escolar tots els professors inscrits al Mercat de Tecnologia Osona preparen la planificació per la construcció del projecte de tecnologia, on els alumnes presenten i exposen els seus projectes. Una vegada iniciat el curs escolar els alumnes realitzen els projectes a l’aula sota la supervisió del seu docent. Aquests alumnes i professors treballen a contra rellotge per tenir llest el seu projecte abans que comenci el MdT. Es demana als alumnes que realitzin una memòria escrita per, una vegada estiguin a l’exposició, siguin capaços de contestar les preguntes que facin els estudiants visitants i tot el públic. El professor responsable s’encarrega de seleccionar els millors projectes de la classe per portar-los a exposar a la fira de projectes del MdT com a representants del seu centre. La fira d’expositors s’ubica a la Ps1 (Planta Soterrani) de l’edifici de la UST de la UVic, o al pati exterior de la FCT de la UVic-UCC.
 • Tallers: els centres de secundària inscrits al Mercat de Tecnologia amb alumnes expositors i/o visitants tenen la possibilitat de visitar la fira i se’ls ofereixen diferents tipus de tallers que es realitzen a les diferents aules i espais de la Universitat de Vic per personal docent intern de la mateixa universitat i per personal extern. Durant la jornada de MdT Osona es realitzen diverses activitats de diferents característiques:
  • Tallers petits:  els tallers petits són tallers que es realitzen a les diferents aules, laboratoris i espais diversos de la Universitat de Vic amb una capacitat d’entre 15 a 30 alumnes. La durada d’aquest tallers és d’aproximadament 45 minuts.
  • Taller Gran o XL:  es realitza a l’Aula Magna de la UVic o altres aules que tinguin una capacitat d’entre 60 i 250 persones. La finalitat d’aquest taller és agrupar els alumnes que no estan realitzant cap taller petit en un únic espai per oferir-los una xerrada dinàmica, amb la participació del públic, sobre un tema actual de ciència i tecnologia adaptat a totes les edats.
  • Exposició dels treballs que els estudiants fan a l’aula: els estudiants de diferents centres durant tot el curs realitzen diversos treballs en l’àmbit de la tecnologia, amb la finalitat que puguin presentar-los a la fira de MdT en les dates que es corresponen segons cada edició.
 • Dibuix d’Art-Ciència-Tecnologia: aquesta activitat va ser introduïda en el segon Mercatec Osona a càrrec de l’artista Toni Ortiz. Aquest dibuixant crea amb guix obres anamòrfiques que vistes amb la perspectiva adequada generen una sensació de 3D molt notable.

EVOLUCIÓ

 • 1r Mercatec Osona (11 i 12 març 2010) – Curs 2009/10: participen 11 instituts i 840 assistents.
 • 2n Mercatec Osona (5 i 6 maig 2011) – Curs 2010/11: participen 13 instituts i 890 assistents.
 • 3r Mercatec Osona (3 i 4 maig 2012) – Curs 2011/12: participen 14 instituts i 990 assistents.
 • 4t Mercat de Tecnologia d’Osona- MdT d’Osona, abans Mercatec ( 9 i 10 de maig de 2013) – Curs 2012/13: participen 15 instituts i 1.179 assistents.
 • 5è Mercat de Tecnologia d’Osona- MdT d’Osona, abans Mercatec(8 de maig de 2014) – Curs 2013/14: participen 16 instituts i 1.112 assistents.
 • 6è Mercat de Tecnologia d’Osona- MdT d’Osona, abans Mercatec (6 de maig de 2015) – Curs 2014/15: participen 16 instituts i 1.460 assistents.
 • 7è Mercat de Tecnologia d’Osona- MdT d’Osona, abans Mercatec ( 27 d’abril de 2016) – Curs 2015/16: participen 17 instituts i 1.577 assistents.

Per a inscripcions visiteu el bloc del Mdt Osona.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*