Recurs educatiu (6è de primària): Els hàbits saludables, mantenir una alimentació equilibrada i la importància del calci.

Recurs educatiu (6è de primària): Els hàbits saludables, mantenir una alimentació equilibrada i la importància del calci.

Per a l’alumne:

Comencem! Abans de res, visualitza aquest vídeo:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=SH-Pqm-yI1Q]

Vídeo creat per Pilar Jiménez (cc-by)

Ara ja sabem que el calci és molt important! I també que la nostra alimentació és clau per a poder mantenir uns nivells òptims de calci a l’organisme.

Veiem ara quina és la quantitat de calci que hauríem de consumir diàriament depenent de l’edat:

  • Lactants (entre 0 i 1 any): entre 0,21 i 0,27 g/dia
  • Nens entre 1 i 8 anys: entre 0,5 i 0,8 g/dia
  • De 9 a 18 anys: 1,3 g/dia
  • Més de 19 anys: entre 1 i 1,2 g/dia

A partir de tot el què has après sobre el calci, realitza les següents activitats:

 

Activitat A

El Joan és un nen de 6è de primària que viu amb els seus pares; la Maria (39 anys) i el Jordi (38 anys), la seva germana petita la Laura (1 any) i el seu avi Josep (72 anys). Tenen molta cura amb l’alimentació i cada dia intenten menjar una mica de tot.

L’avi Josep ha anat al metge recentment perquè tenia mal a les articulacions i, li han diagnosticat osteoporosi! El metge li ha preguntat si consumia prou calci i ell no li ha sabut respondre.

  1. Tria un membre de la família i dissenya un menú setmanal on t’asseguris que consumeix el calci que necessita diàriament.

Nota: No cal que indiquis tot el que menja, només cal que reparteixis els productes rics en calci durant la dieta setmanal mantenint els nivells de calci diaris recomanats.

Intenta que no mengin cada dia el mateix!

Per a fer aquest exercici necessitaràs:

 

Activitat B

Saps si a la teva família el consum de calci diari s’acosta al recomanat?

  1. Anota durant aquesta setmana (7 dies) tot el que consumiu cadascun dels membres de la família. Si no estàs present a tots els àpats per veure què mengen, els hi pots fer una petita entrevista al final del dia.
  2.  Un cop tinguis el menú de tots els membres, analitza i conclou si cadascun d’ells està consumint les quantitats de calci recomanades.
  3.  Si algun dels membres no ha aconseguit arribar als nivells de calci recomanats, proposa algun canvi en la seva rutina d’alimentació que faci que acabi consumint el que li tocaria.
  4.  Explica quines han estat les dificultats amb les quals t’has trobat en realitzar el treball i com les has resolt.

Per a fer aquest exercici necessitaràs:

 

Per als professors:

Espero que aquest recurs educatiu us hagi semblat interessant!

Aquí trobareu una guia per a professors on s’expliquen tan els objectius de les activitats, com la part curricular del mòdul: Guia per al professor

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*