Entrevista a Aitana Oltra per a #Tempsdeciència

Entrevista a Aitana Oltra per a #Tempsdeciència

“La participació ciutadana ha minimitzat el risc de transmissió de malalties globals”

Aitana Oltra és ambientòloga i es dedica a estudiar les interaccions entre els éssers vius i l’espai. Des del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), treballa en projectes relacionats amb l’anàlisi de patrons de moviment animals i humans. És la coordinadora científica del projecte de ciència ciutadana  Mosquito Alert.

En què consisteix el projecte Mosquito Alert?

Mosquito Alert és una plataforma de ciència ciutadana per vigilar i controlar el mosquit tigre (Aedes albopictus) i el mosquit de la febre groga (Aedes Aegypti). Aquestes espècies són invasores i, a més, són vectors de malalties globals com el dengue, la chikungunya o el Zika. El mosquit tigre es considera una de les 100 pitjors espècies invasores del món. A part del risc de transmissió de malalties, aquests mosquits són molt molestos perquè tenen una picada molt agressiva. La seva presència pot arribar a afectar la qualitat de vida i fins i tot pot provocar problemes econòmics, per exemple en zones turístiques.

Amb l’aplicació per a telèfons mòbils Mosquito Alert, la ciutadania pot participar en la recol·lecció d’observacions d’aquestes espècies i dels seus llocs de cria. Aquestes dades es complementen amb les de fonts autoritzades, per així estudiar-ne la distribució i expansió. A més, els gestors utilitzen la plataforma com una nova font d’informació per implementar mesures de seguiment i control als espais públics. Finalment, els mateixos participants s’apoderen a través de l’experiència de participació i aprenen a controlar la presència d’aquests mosquits a casa seva o als seus barris.

 Quantes observacions ha rebut el projecte i en quins territoris es distribueixen?

Llegiu-ne més a Temps de ciència

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*