EL TRACTAMENT DE LA TUBERCULOSI ÉS ARA MÉS FÀCIL

EL TRACTAMENT DE LA TUBERCULOSI ÉS ARA MÉS FÀCIL

Investigadors catalans desenvolupen un tractament en format líquid per a la tuberculosi que facilita la seva administració i podria evitar l’aparició de resistències.

Investigadors del laboratori del Dr. Josep Maria Suñé Negre, de la Universitat de Barcelona, han desenvolupat una formulació líquida dels tres antibiòtics d’elecció per al tractament de la tuberculosi i estan treballant per aconseguir la seva comercialització. Aquesta nova formulació facilitarà el tractament d’infants i persones amb dificultats per empassar, a més d’evitar l’aparició de resistències.

Investigadors del Servei de Desenvolupament del Medicament (SDM). Imatge obtinguda del web de la Universitat de Barcelona.

«La tuberculosi és una de les malalties infeccioses que més morts provoca cada any a nivell mundial.»

La tuberculosi és una malaltia causada pel bacteri Mycobacterium tuberculosis que afecta principalment als pulmons, tot i que també pot trobar-se en altres òrgans. Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), la tuberculosi es troba entre les principals causes de mort al món i es tracta de la malaltia infecciosa provocada per un sol agent infecciós que més morts provoca cada any arreu del planeta, juntament amb la Síndrome de la immunodeficiència adquirida (SIDA). Així, es calcula que la tuberculosi afecta al voltant de 10 milions de persones i provoca més d’un milió de morts a l’any, amb una especial incidència als països empobrits, on la gent viu en pitjors condicions socials i sanitàries. Cal destacar que al voltant d’una cinquena part d’aquests malalts són infants.

«L’administració del tractament en format líquid és ideal per a nens i persones amb problemes de deglució i pot reduir l’aparició de resistències.»

Un dels problemes associats a aquesta infecció, i que en dificulta la seva erradicació, és que a molts dels malalts els costa seguir el tractament correctament. En la majoria dels casos, la tuberculosi s’elimina amb una combinació de comprimits que porten els antibiòtics isoniazida, rifampicina i pirazinamida, i que cal prendre durant mesos. A més, a molts dels pacients, sobretot els nens i persones amb dificultat en la deglució, els costa empassar els comprimits, que poden ser dos o tres en cada presa, i tenen mal gust. Quan el pacient no es pren la dosi recomanada, augmenta la probabilitat de desenvolupar resistència a aquests antibiòtics, i aleshores costa més de curar la malaltia.

La fórmula líquida que han desenvolupat a la Universitat de Barcelona és molt més estable que les formulacions magistrals en suspensió aquosa que es preparen puntualment en serveis de farmàcia hospitalària i, a més, en millora el gust. Aquest nova formulació permet administrar la dosi exacta del tractament per a la tuberculosi a persones amb dificultats per empassar-se els comprimits, com els infants.

«La col·laboració entre la Universitat i la indústria farmacèutica potencia la transferència de coneixements bàsics.»

El Dr. Josep Maria Suñé Negre, que ha dirigit aquesta investigació, presideix el Servei de Desenvolupament del Medicament (SDM), que es va crear l’any 1996 a la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. L’objectiu del SDM és potenciar la col·laboració entre la universitat i la indústria farmacèutica en l’àmbit de la recerca i desenvolupament de medicaments d’ús humà i veterinari, així com productes sanitaris. Des d’aleshores, aquest servei ha ajudat a generar més de 10 patents. «Les nostres universitats s’han d’obrir al món real i establir més interaccions i col·laboracions amb el món de l’empresa i fer projectes d’investigació, transferir tecnologia i, en el cas de la farmàcia, proporcionar servei a la indústria farmacèutica.», declarava el director del SDM l’any 2006 en una entrevista concedida a Àngel Font.

Estem, per tant, davant d’un clar exemple de la importància que té la cooperació entre la universitat i la indústria farmacèutica a l’hora de fer arribar els coneixements obtinguts amb la recerca bàsica als ciutadans. En aquest sentit, aquesta nova formulació del tractament per la tuberculosi desenvolupada a la Universitat de Barcelona permetrà millorar el tractament dels pacients, i ens apropa una mica més a l’erradicació d’aquesta malaltia, que la OMS vol reduir en un 90% d’aquí a l’any 2035.

Nota: Aquest article ha estat elaborat a partir d’una nota de premsa de l’any 2018 i està escrit com si s’hagués publicat aleshores.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*