Judit Anido: “Això ens dóna uns fàrmacs més eficients que es dirigeixen a l’alteració específica del tumor, produint menys efectes secundaris”

Judit Anido: “Això ens dóna uns fàrmacs més eficients que es dirigeixen a l’alteració específica del tumor, produint menys efectes secundaris”

Judit Anido, fundadora de Mosaic Biomedicals

Judit Anido és una de les fundadores de Mosaic Biomedicals, una empresa que desenvolupa tractaments innovadors i personalitzats contra el càncer a partir d’una profunda comprensió de la biologia del tumor per poder oferir opcions més segures i efectives als pacients. Anido ens explica els orígens de l’empresa i la seva experiència.

Judith Pascual, 14 de maig de 2020

Primer de tot m’agradaria que m’expliquessis en que consisteix Mosaic Biomedicals?

Mosaic Biomedicals és una empresa spin-off de l’Hospital de Vall d’Hebron i de la Institució iCrea (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats). Es dedica al desenvolupament de fàrmacs innovadors pel tractament de càncer. Som una empresa que creu molt en la recerca, jo mateixa vaig ser investigadora de recerca durant molt de temps, i entenem que conèixer la biologia dels tumors ens ajudarà a desenvolupar fàrmacs que siguin més eficients i més dirigits a les característiques úniques que presenten els tumors de cada pacient.

D’aquí ve aquest concepte de fàrmacs personalitzats. En realitat el càncer no és només una malaltia, sinó que són moltes malalties sota un mateix nom. Un tumor de mama no és igual, ni té les mateixes característiques moleculars, que un tumor de colon. A més, dos pacients amb el mateix tipus de tumor tindran característiques diferents, i inclús en un mateix pacient el tumor pot tenir diferències depenen de la seva localització. Hi ha tota aquesta heterogeneïtat entre pacients, però també dintre dels pacients, en lo qual ens ha portat a entendre que serà molt difícil que una única teràpia o un únic fàrmac sigui eficient per tots els tumors, ja que estan dirigits per diferents alteracions moleculars.

Nosaltres realment volem entendre aquests tumors, la seva biologia i les alteracions que dirigeixen per poder desenvolupar fàrmacs dirigits en cadascuna d’aquestes alteracions de manera especifica i personalitzada. Això ens dóna uns fàrmacs més eficients que es dirigeixen a la lesió o alteració específica del tumor, produint menys efectes secundaris. Moltes de les teràpies tradicionals que s’han estat fent servir (encara avui en dia) com la quimioteràpia, són tractaments generals i no ataquen una part especifica del tumor, sinó que mata cèl·lules que es divideixen de manera molt ràpida. És poc específic i crea molts efectes secundaris en cèl·lules no són tumorals. Amb aquests fàrmacs específics no s’afecta (almenys tant) a aquestes cèl·lules normals del pacient i per tant, els efectes secundaris seran menors. Aquest és el nostre objectiu.

Darrere del nostre producte hi ha molta recerca a entendre la immunooncologia (una nova tongada de fàrmacs que estan tenint bastant d’èxit en els darrers anys). Intenten activar el sistema immunològic del propi pacient per atacar el tumor, perquè al final la millor defensa que tenim com a humans és el nostre sistema immune que pot afectar a aquelles cèl·lules que són anormals i erradicar-les. El que passa en molts casos és que els tumors s’amaguen, creen uns mecanismes per passar desapercebuts davant el sistema immune i estem treballant per eliminar aquesta barrera.

Com aconseguiu que els tractaments siguin personalitzats i específics?

Amb molta recerca preclínica. Tenim la sort de que un dels fundadors de Mosaic Biomedicals és el Doctor Joan Seoane, el cap del laboratori d’Expressió Gènica i Càncer a la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia. En aquest laboratori s’utilitzen diferents aproximacions, a partir de mostres de pacients (en col·laboració amb l’hospital), que ajuden a entendre la biologia d’aquests tumors; models de línia cel·lulars i models d’animals com el ratolí, que són animals ben establerts i poden recapitular aquelles característiques dels tumors en els pacients per entendre com funcionen. Quan entenem aquestes característiques és quan som capaços de generar solucions o fàrmacs innovadors que ataquin a aquestes interaccions del tumor.

D’on va sortir la idea de crear Mosaic Biomedicals, que estàveu investigant?

Jo sóc biòloga de formació. Vaig estudiar biologia a la Universitat de Barcelona, i després, durant 10 anys vaig estar fent recerca i investigació en càncer a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Allà vaig fer el meu doctorat i després el post doctorat amb el Doctor Joan Seoane. L’objectiu de la meva recerca era, per una banda entendre la biologia d’aquests tumors, i per l’altre intentar identificar noves dianes terapèutiques, és a dir, alteracions que siguin rellevants pel desenvolupament del tumor i que es pogués desenvolupar un fàrmac d’atacables.

Durant aquests quatre anys de post doctorat, vam identificar una molècula anomenada LIF (Leukemia Inhibitory Factor). És una citocina molt involucrada en el desenvolupament dels embrions i la seva implantació a la matriu. També té un paper fonamental en protegir aquests embrions  i  que no siguin atacats pel sistema immune de la mare, ja que al final un fetus o embrió és una barreja d’antígens de la mare, però també del pare, que són desconeguts pel sistema immune de la mare. El que fa aquesta proteïna LIF és protegir aquest embrió perquè el sistema immune de la mare no l’ataqui ni el destrueixi. Vam descobrir que els tumors utilitzen aquesta funció de la proteïna en el context de desenvolupament embrionari pel benefici del propi tumor, expressant de manera aberrant aquesta proteïna LIF per protegir-se i fer-se invisible davant el sistema immune del pacient. A la vegada LIF també està involucrada en les cèl·lules mare embrionàries que el tumor utilitza per dividir-se de manera accelerada. Aquesta era la meva recerca.

A mi m’agradava molt la recerca, però veia que en un entorn acadèmic la possibilitat que teníem de portar aquesta recerca o idees i convertir-les en un fàrmac pels pacients eren limitades, ja que no tens la capacitat financera ni les infraestructures necessàries. Jo volia anar un pas més enllà, continuar ajudant a que aquests descobriments científics al final es traduïssin en fàrmacs pels pacients. Vaig decidir anar a Estats Units a fer un MBA (Màster en Business Administration) a la Universitat de Duke (North Carolina), perquè tenen un programa  que és especialment fort en emprenedoria i en el sector salut, el qual no volia abandonar. M’agrada fer projectes que ajudin a la gent, però si que volia tenir aquesta visió més global i saber que s’havia de fer per convertir aquesta recerca en fàrmacs.

Vaig estar dos anys fent aquest màster, aprenent que necessitava per transformar aquestes idees. Mentrestant amb el Doctor Joan Seoane vam decidir que ara potser teníem el coneixement conjunt com per fer aquest pas. El Doctor Seoane tenia aquest coneixement científic i jo ara tenia aquest coneixement més d’emprenedoria, més de negoci o empresarial. Vam decidir que nosaltres coneixíem millor aquesta recerca i possible molècula, de manera que perquè no fer-ho nosaltres? Aquí va ser on va sorgir aquesta idea de Mosaic Biomedicals, i ja durant el meu segon any del màster vaig començar a preparar el que es diu un Business Plan, el pla de desenvolupament de l’empresa i també del fàrmac. Quan vaig acabar el màster vaig tornar a Barcelona i vam posar a rodar tota aquesta idea (una mica boja) de Mosaic Biomedicals. I així es com va començar tot al 2012.

Us vau trobar alguna dificultat en el procés de crear l’empresa?

Hi ha moltes dificultats evidentment. Tot i que ara veiem moltes iniciatives i és bastant habitual que hi hagi empreses spin-off de centres de recerca, al 2012 no era tan habitual. I de fet Mosaic Biomedicals és la primera spin-off del la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia. Recordo que quan vaig anar a parlar de la idea que havíem tingut a l’Institut, ni tan sols es sabia molt bé que era un spin-off. Dins de la institució no hi havia una infraestructura o uns processos establerts per portar a terme aquesta iniciativa.

Vam haver de treballar colze a colze amb l’hospital per construir des de zero tota la infraestructura dintre de la institució que ens permetés transferir aquesta tecnologia des de la institució a Moscaic i crear Mosaic Biomedicals. Aquest va ser un dels grans reptes que vam tenir. A més, al 2012 encara hi havia una gran crisi econòmica a nivell global i potser no era la època més fàcil per aconseguir finançament i donar suport a aquest tipus d’idees. Però en aquest sentit crec que vam ser molt afortunats. La ciència que hi ha al darrere d’aquest projecte és de molt bona qualitat i ha estat publicada en revistes de molt impacte, i crec que això ha estat sempre molt ben valorat per els inversors.

L’equip també és fonamental, teníem com a fundadors al Doctor Joan Seoane i al Doctor Josep Baselga, que avui en dia és el director de recerca de l’empresa farmacèutica AstraZeneca. Va ser un mixt d’aquesta qualitat en la recerca i l’equip que va convèncer als inversors del nostre voltant per apostar en aquesta idea des d’un principi. Tenim la sort de tenir inversors internacionals com Versant Ventures, la Caixa Capital Risc, i un conjunt del que es diuen Business Angels, gent molt propera als fundadors que aposten sense dubtar el teu projecte. En aquella època era bastant infreqüent que una empresa tant jove i tan petita tingues un inversor internacional de primera classe, com era el nostre cas. Amb aquests inversors i un parell d’ajudes publiques de la Junta Europea i la Generalitat de Catalunya vam poder començar aquesta aventura.

Però certament trobes molts de reptes, això si. I per fer aquest tipus de iniciatives t’ha d’agradar enfrontar-te a reptes i poder trobar diferents vies per solucionar-los.

Vaig llegir que us vau unir amb l’empresa Northen Biologics de Canadà. Quins canvis vau notar en la fusió?

Això va ser al 2016, la nostra empresa va néixer al 2012, i en aquell moment era una empresa de recerca preclínica. Teníem aquella molècula identificada i havíem generat un anticòs terapèutic (MSC1) per bloquejar la via i l’estàvem provant en models cel·lulars animals. Però clar, el nostre objectiu és en pacients. Per fer-ho en pacients has de completar diferents passos, cada cop requereixen professionals i coneixements diferents allunyats de la recerca acadèmica, com per exemple la toxicologia preclínica o demostrar que el teu fàrmac no te efectes tòxics. També has de fer la producció del teu fàrmac a gran escala i fer un seguit de passos regulatoris per assegurar-te de que podràs tractar pacients en les condicions de màxima seguretat. A mida que avançàvem en el desenvolupament, vam veure que anar i començar un assaig clínic és un gran pas.

També a nivell d’empresa necessites experts clínics que t’assessorin, experts regulatoris, un equip molt més format i més ampli. I sobretot necessites bastant més finançament. A més nosaltres sempre hem tingut, des de l’inici, molta ambició internacional. Tenim molt clar que el que estem fent és desenvolupar un nou fàrmac per tractar pacients de tot el món. És una malaltia a nivell global, per aquest motiu és molt important que puguem desenvolupar aquest projecte a nivell internacional. Sabem que aquests projectes o sistema de desenvolupament de fàrmacs està més avançat a Estats Units o Americà del Nord i per nosaltres era molt important tenir presència allà. Al 2016 vam tenir l’oportunitat de conèixer Norther Biologics, una empresa en molts sentits semblant a Mosaic però també complementaria. També és un spin-off d’un dels centres de recerca més rellevant de Toronto (Canadà) i està especialitzada en el desenvolupament de fàrmacs contra el càncer. En aquest sentit tenien un equip complementari al nostre per poder encarar els nous reptes que teníem. Unir-nos amb Northen era la possibilitat de poder utilitzar el nostre coneixement, no només per avançar el nostre fàrmac, sinó també els projectes que Northen estava desenvolupant i a la vegada tenir aquesta presència internacional. Això ens va permetre tenir una oficina no només a Barcelona, sinó també a Toronto (Canadà) i a Boston (Estats Units) i tenir un equip internacional amb molt de coneixement en el desenvolupament tan preclínic com clínic de fàrmacs. Tots aquets motius van ser els que ens van convèncer a fusionant-nos amb Northen Biològics, era la millor manera de poder créixer i tenir aquesta presència internacional per poder portar els nostres fàrmacs als pacients.

A arrel d’aquesta fusió vam signar una col·laboració amb una empresa farmacèutica molt rellevant i de les més importants, Celgene. És una empresa farmacèutica amb molta experiència en oncologia i una de les més reconegudes per desenvolupar fàrmacs innovadors. A ells els hi va interessar MSC1, i amb aquesta col·laboració vam tenir la seva ajuda per poder continuar desenvolupant aquest fàrmac. Aquest va ser el context que ens va fer decidir que la fusió amb Northen era el pas adequat, i establir aquesta col·laboració amb Celgene, per així obtenir el finançament i coneixement necessari per seguir avançant en el desenvolupament dels nostres fàrmacs.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*