Si la hibernació no és realment dormir protegit del fred, què és?

Si la hibernació no és realment dormir protegit del fred, què és?

Hibernació. Os dormint amb el cap recolzat sobre les mans com si es fes de coixí

Si creieu que la hibernació és dormir durant uns mesos en un refugi protegit de les baixes temperatures, esteu tan equivocats com jo abans de fer recerca per escriure aquest article (imagineu aquí l’emoji del mico mig vergonyós, mig trapella que es tapa els ulls).

Abans de parlar com funciona la hibernació, cal saber per què hibernen els animals que ho fan. El motiu per a hibernar no és protegir-se del fred, sinó reduir el consum energètic en l’època en què el menjar és escàs a causa de les condicions climàtiques. I és per això que la hibernació permet reduir l’activitat metabòlica al mínim.

Durant la hibernació, els animals ni dormen ni es mantenen calents. Al contrari, la temperatura del seu cos disminueix fins a uns 30 graus menys de la temperatura habitual. L’esquirol suslic àrtic pot arribar a –2,9 °C en la secció abdominal; tot i que el cap no li baixa de 0 °C. Tampoc no dormen, sinó que el seu metabolisme es redueix dràsticament. Els seus batecs per minut poden reduir-se al 1 o 3 %. Els lèmurs nans passen de 180 batecs per minut a 4 i respiren un cop cada 10 o 20 minuts.

A més, la hibernació no sempre és ininterrompuda. L’esquirol suslic àrtic i el lèmur nan tenen períodes letàrgics d’entre uns dies i cinc setmanes separats per unes 24 hores en què mantenen la temperatura i el metabolisme habituals. També és curiós que, si bé l’activitat cerebral disminueix, no és del mateix tipus que la del son i alguns animals aprofiten les interrupcions de la letargia per a dormir de debò.

Hibernació. Os dormint amb el cap recolzat sobre les mans com si es fes de coixí.

És difícil fotografiar un animal amagat hibernant, però els ossos no hibernen estrictament, o sigui que aquí teniu un os dormint. [foto: Piqsels]

Alguns biòlegs consideren que els ossos no hibernen estrictament. Al contrari de la hibernació estricta, de la qual els animals no surten encara que els toquin o els moguin perquè no se n’adonen, els ossos poden despertar fàcilment de la letargia. A més, la seva temperatura no disminueix tant. Ara bé, tampoc no excreten, perquè no ingereixen res. Aparentment, les osses negres fins i tot poden parir i alletar els cadells durant la letargia.

La letargia també pot ocórrer a l’estiu per evitar climes massa càlids o secs i llavors no s’anomena hibernació, sinó estivació. Típicament, els animals s’enterren perquè sota terra s’hi està més fresc i això els permet baixar el ritme metabòlic. Ho fan rèptils i alguns deixen de respirar completament. També ho fa el peix pulmonat, que té pulmons amb què respira quan els llacs s’assequen i crea una mucosa impermeable amb què s’embolica i que el manté permanentment humit. Com que són animals de sang freda, tampoc no es tracta d’una hibernació o estivació estricta, ja que no són capaços de regular ells mateixos la seva temperatura per a aconseguir alentir el metabolisme.

Per acabar, us deixo aquí un vídeo de TEDEd amb més detalls i que explica quines aplicacions podria tenir si s’aconseguís induir l’estat d’hibernació en humans.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*