Xavier Rius: “Unim tecnologia, disseny i impacte social per donar resposta als problemes de l’estil de vida actual”

Xavier Rius: “Unim tecnologia, disseny i impacte social per donar resposta als problemes de l’estil de vida actual”

Xavier Rius, cofundador i CEO de Citysens, amb una de les plantes modulars amb reg automàtic que ha dissenyat.

El químic tarragoní Xavier Rius, és el cofundador de l’empresa Citysens, que comercialitza jardins verticals modulars amb reg automàtic acompanyats de nutrients adaptats a aquest sistema, que ha creat amb els seus coneixements de sensors. Quan feia el doctorat sobre sensors químics amb materials nanomètrics va entrar en contacte amb experts en innovació i emprenedoria. Va aprendre les principals tècniques i el 2015, tres anys després de presentar la tesi, va treure al mercat el primer producte de la seva empresa.

– D’on vas treure la idea de fer aquest producte?

– «En el darrer estudi de la meva tesi vaig aplicar els sensors que havia creat en un jardí vertical de tomaqueres que vaig muntar al despatx de la Universitat Rovira Virgili. Amb els sensors controlava el reg, i va anar molt bé, van créixer molt i molt sanes. A partir d’aquí vaig explorar què hi havia darrere, vaig entrar en contacte amb dissenyadors i va començar a agafar forma la meva idea.»

– Quan feies el doctorat ja sabies que volies fer una empresa?

– «Vaig començar amb la idea de col·laborar amb una spin off que ja funcionava, amb feines tècniques a la peita empresa. Quan ara, en canvi, el que faig és tot menys tècnic químic, tinc més el rol d’emprenedor.»

– I després, com va anar el procés per arribar a decidir quin producte faries?

– «Després de presentar la tesi vaig decidir aplicar les tècniques d’emprenedoria i creativitat. No a fer un gran pla d’empresa de pàgines, sinó a fer un esquema complet i senzill que m’havia de permetre saber si les meves hipòtesis eren certes. I això és el que vaig començar a fer: reunir-nos amb amics, companys de facultat i els preguntava coses molt genèriques (plantes o animals per exemple). I allí es on vaig treure les primeres conclusions: a molta gent li agraden les plantes, anem tots de bòlit, vivim en pisos petits i no tenim els coneixements dels nostre pares i mares. Aquest estil de vida actual em va fer veure que el producte podia tenir sortida.»

 

Jardins verticals de Citysens. Els nutrients per a les plantes també s'han dissenyat i comercialitzat des del coneixement del químic cofundador de l'empresa.

Jardins verticals de Citysens. Els nutrients per a les plantes també s’han dissenyat i comercialitzat des del coneixement del químic cofundador de l’empresa.

– És a dir que vas poder confirmar les teves hipòtesis?

– «En el model Canvas has d’escoltar  les quatre veus: el client, l’altra és la veu del mercat (possible competència),  la de la creativitat i l’altra és la veu de la tecnologia. Tu parteixes d’una idea i hi ha una etapa divergent: crees idees, en tens moltes i després comença l’etapa convergent. La meva idea era aplicar sensors a les plantes. Però em van fer veure que havia de tenir altres idees i convergir en la millor, no només partir de la base de la que jo considerava».

– I com va aquest procés, és molt llarg?

– «De idea al producte van passar tres anys i entremig va haver-hi moltes etapes. Vaig desenvolupar la idea i vaig fer un Verkami, passant per alguna etapa on vam punxar entre mig. Per exemple la meva idea era desenvolupar tecnologia avançada (perquè la gent sàpigues quan la planta floreix etc…) i no va tenir sortida ja que en el procés vaig concloure que la gent no tenia aquesta necessitat.»

-I tot va acabar fluint el 2015…

– «Sí, el 2015 vaig treure al mercat un sistema de torretes amb vertical que inclou el reg automàtic. Un sistema modular amb un disseny cuidat que dóna resposta a la maca d’espai. I el reg automàtic soluciona la falta de temps per regar. El desenvolupament del disseny va ser llarg ja que l’aigua va per dintre del sistema, no esquitxa… A més, vaig decidir que tant el muntatge com l’embalatge el fes l’equip de la Fundació Onada que dóna feina a persones amb capacitats diferents. Incorporem el fet social en el nostre ADN i Citysens ara és disseny i tecnologia per plantes amb impacte social.»

Som una empresa jove i petita però tenim molt clar el nostre ADN: disseny, tecnologia i impacte social aplicat a tenir plantes a casa. I així és com se’ns coneix

– Què hi ha de la teva experiència en la recerca en el producte que comercialitzes?

– «En el producte final els meus coneixements de sensors la veu del mercat me’ls va fer descartar. Es nutrients que es venen amb la planta són fruit dels meus coneixements: per un reg circular es necessiten més nitrats, calci i potassi i això ho aplico amb els nutrients que fan servir les persones que tenen el jardí vertical. També fruit de la tesi he aplicat els coneixements del temps que necessiten les plantes de reg cada dia, etc.. Però, sobretot, de la tesi en vaig aprendre el treball en equip, responsabilitzar-me dels projectes i solucionar problemes. Portat al món de l’empresa ets tu que t’ho has de fer tot i el que t’has de motivar cada dia.»

– I com ha funcionat l’empresa aquest temps?

– «En un inici volíem vendre el producte en centres de jardineria i floristeria. I aquí el producte no es ven perquè necessita que s’expliqui i que s’expliqui bé: que tens reg automàtic, que té diferents posicions, que és de proximitat. Si no veus quatre torretes en vertical i pel preu… S’ha d’entendre que no està fet a la Xina perquè creiem en la proximitat i en la qualitat, per exemple. En canvi, hi ha un mercat digital on es treballa molt bé el nostre producte, com la nostra web i altres webs (com Westwing o Amazon). Estem creixent en facturació nacional e internacional a França, Alemanya i Itàlia principalment.»

– I quants treballeu a Citysens?

«Ara a l’empresa hi sóc jo i els dos socis de l’inici i des de fa un any hi ha una altra persona fixa com a treballadors. És a dir, jo i una persona que porta la part de màrqueting i de comunicació. I ja tenim un producte nou que ha de sortir a la venda si tenim una comunitat darrere que hi doni suport.»

Jo em veig tota la vida treballant a Citysens, és un projecte de rendibilitat estable i a llarg termini. I això no interessa a molts inversors que volen guanys ràpids. Aquest projecte no està dissenyat per ser això

– Durant aquests tres anys has tingut moments de crisi?

– «És un esforç personal, hi ha mesos que no tens un sou, sobretot al principi. El que he viscut i visc és el de la il·lusió de fer-ho créixer. Amb il·lusió i el suport de la família, que és essencial. I al principi em van ajudar els premis i reconeixements per a emprenedors de les institucions. És interessant que no et sentis sol, que et donin eines i els programes de mentoria són importants. El nostre problema és que, com que no venem tecnologia, no podem entrar a molts programes de Business Angels ja que no tenim creixement exponencial. Jo em veig tota la vida treballant a Citysens, amb rendibilitat és estable i a llarg termini. I això no interessa a molts inversors que volen guanys ràpids i aquest projecte no està dissenyat per ser això.»

– I el dia de demà?

– «La meva idea és anar traient productes que donin resposta a problemes concrets de l’estil de vida urbà. Ja sigui plantes o alguna altra cosa. Des del punt de vista del disseny, de la tecnologia i de l’impacte social aplicat a nous problemes que es creen generats per l’estil de vida actual. Crear nous productes i obrir-me a nous mercats.»

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*