Una investigació relaciona la teràpia epigenètica amb l’aparició de tumors agressius

Una investigació relaciona la teràpia epigenètica amb l’aparició de tumors agressius

Front de cèl·lules tumorals invasives (en verd). Imatge de microscopia confocal. Foto: Alexandra Avgustinova, IRB Barcelona.

El càncer és una malaltia que es desenvolupa per l’acumulació de mutacions a les cèl·lules. Aquestes mutacions no estan distribuïdes de forma homogènia en els cromosomes, sinó que algunes regions n’emmagatzemen moltes més que altres. Amb l’objectiu d’investigar quin és el factor que determina si una regió acumula més o menys mutacions, investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona van posar el focus sobre la cromatina, -un complex format per l’ADN unit a proteïnes- i en com influeix la seva obertura en les alteracions genètiques. La principal conclusió a la que van arribar és que els fàrmacs que inhibeixen els factors epigenètics –que regulen si l’ADN està més obert o tancat- podrien estar alterant el patró i nombre de mutacions que acumulen els tumors, el que suposaria un perjudici per als pacients sotmesos a aquest tipus de tractament.

Aquesta troballa ha posat en alerta els investigadors davant de la teràpia epigenètica, ja que si bé té un efecte antitumoral positiu, a la llarga podria desembocar en l’aparició de tumors més agressius. “No diem que això hagi de ser això hagi de ser així en tots els casos, però cal estudiar-ho més a fons abans de decidir si els fàrmacs dirigits a factors epigenètics s’han de dur a la clínica o no”, explica Salvador Aznar, cap del laboratori de Cèl·lules Mare i Càncer de l’IRB Barcelona.

Concretament, l’estudi apunta que l’obertura de la cromatina provoca modificacions genètiques de grans dimensions, com duplicacions o pèrdua de diferents zones de l’ADN. En la seva recerca, publicada a la revista Nature Cell Biology, van veure que a causa d’aquest efecte, les cèl·lules tumorals se’n ressentien i, en un primer moment, els tumors deixaven de créixer davant la inhibició del factor epigenètic.

“Aquesta observació faria pensar que es tracta d’una bona diana terapèutica antitumoral. No obstant això, la inestabilitat genòmica provocada també comportava l’aparició de cèl·lules mutades que al final desenvolupaven tumors molt agressius”, afirma Alexandra Avgustinova, investigadora postdoctoral de l’IRB Barcelona i primera autora de l’article.

Col·laboració i finançament

Aquesta recerca s’ha realitzat en col·laboració entre un laboratori biomèdic i un de biocomputacional. “Són col·laboracions cada vegada més necessàries per estudiar el genoma dels tumors, les causes de les mutacions en els tumors i el desenvolupament de possibles noves teràpies antitumorals”, sosté Fran Supek, cap del laboratori Genome Data Science de l’IRB Barcelona i co-líder de l’estudi.

El treball ha comptat amb el finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles en anglès), la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Ciència a través de fons FEDER, la Fundació Botín i Banco Santander Universitats. De la seva banda, Alexandra Avgustinova té el suport d’una beca postdoctoral Marie-Curie i una beca del MINECO.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*