Científics catalans desenvolupen el primer tractament líquid per a la tuberculosi

Científics catalans desenvolupen el primer tractament líquid per a la tuberculosi

El format líquid facilita el seguiment del tractament i assegura l’administració de la dosi correcta d’antibiòtics

L’OMS estima que la tuberculosi deixa al voltant d’1,7 milions de morts arreu del món cada any

La tuberculosi és una malaltia infecciosa que des la dècada dels 50 té tractament. La medicació més habitual conté una combinació de tres antibiòtics que es prenen en comprimits durant un mínim de 6 mesos. La durada i el format del tractament dificulten en molts casos l’habituació a la medicació. Un grup d’investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) ha desenvolupat aquest mateix fàrmac en format líquid. D’aquesta manera els infants i els adults amb dificultats per empassar, poden seguir fàcilment el tractament.

La tuberculosi està causada pel bacteri Mycobacterium tuberculosis. (Font: NIAID)

La tuberculosi està causada pel bacteri Mycobacterium tuberculosis. (Font: NIAID)

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que l’any 2016 es van infectar més de 10 milions de persones al món, dels quals 1 milió eren infants. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) apunta que els casos de tuberculosi detectats a Catalunya aquell any van ser 1000, dels quals 68 eren menors d’edat. L’OMS considera la tuberculosi com una de les 10 causes principals de mortalitat en el món. El 95% d’aquestes morts però, es donen en països amb ingressos baixos o mitjans, on el diagnòstic i l’accés al tractament és difícil.

La resistència als antituberculosos dificulta el tractament de la malaltia

El tractament més comú i eficaç és el format per tres antibiòtics: isoniazida, rifampicina i pirazinamida. L’estricte seguiment d’aquest tractament és essencial si es vol superar la malaltia. Però quan el pacient té dificultats per ingerir la medicació, és possible que se salti algunes preses. Això fa que prengui una dosi inferior a la prescrita, però si intenta compensar-la acaba prenent comprimits de més. Aquest excés o manca d’antibiòtic no només allarga el tractament, sinó que també augmenta les possibilitats que el bacteri esdevingui resistent. Quan passa això, els antituberculosos utilitzats deixen de ser efectius i és quan s’han de buscar altres fàrmacs menys eficaços.

Tractament en format líquid

En casos on el pacient té problemes per prendre’s la medicació, els hospitals poden fer un preparat líquid. Aquesta preparació però, s’ha de prendre al moment perquè les propietats terapèutiques pereixen ràpidament. L’equip de la UB liderat pel Doctor Josep Maria Suñé Negre -director del Servei de Desenvolupament del Medicament de la Facultat de Farmàcia de la UB- ha aconseguit que la preparació líquida sigui estable. És a dir, que la combinació triple d’antituberculosos en format líquid mantingui les propietats terapèutiques.

Amb el nou format s’espera que tots els pacients puguin habituar-se fàcilment al tractament i el segueixin còmodament. D’aquesta manera també es podrien reduir les possibilitats de que el bacteri esdevingui resistent. Els investigadors han comprovat que el tractament és efectiu i han estat estudiant la tecnologia de fabricació. La nova fórmula no s’està distribuint encara, tot i que ja està preparada per aconseguir un acord de producció.

 

Imatge: Bacteri Mycobacterium tuberculosis, la causa de la tuberculosi. Crèdit: National Institute of Allergy and Infectius Diseases

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*