EL MOSQUIT TIGRE, UN VIATGER INESPERAT

EL MOSQUIT TIGRE, UN VIATGER INESPERAT

Coneixes el mosquit tigre? En els últims anys el mosquit tigre ha arribat a casa nostra i sembla que ha vingut per quedar-s’hi. És una espècie invasora amb una distribució immensa.  Com ho aconsegueix? Un estudi científic publicat recentment a la revista Scientific Reports ha permès descobrir el paper que juguem en la seva dispersió. Les dades obtingudes permetran predir més fàcilment els moviments del mosquit, facilitant-ne el control i la prevenció.

 

Mosquit tigre

 

Engego la ràdio i anuncien retencions a la ronda de Dalt. Un accident a la Ronda del Mig. Llargues cues per entrar Barcelona. Milers de cotxes es desplaçaran durant el cap de setmana. Vivim al segle del moviment. Utilitzem el cotxe per anar a la feina, a buscar als nanos a l’escola o fins i tot per anar a comprar. Quan arriben vacances agafem trens, ferris, avions, volem cap a destins desconeguts, com més llunyans i exòtics millor. Aquests desplaçaments tenen conseqüències pel medi. Una de les conseqüències és l’entrada d’espècies invasores, entre elles el mosquit tigre (Aedes albopictus).

Està llistat dins de les 100 espècies invasores més nocives del món, pot ser transmissor de malalties com el Dengue, el Chicungunya, el Zika i vector de molts altres patògens. És per això que és tan important saber com es distribueix, per tal de poder seguir-lo i millorar-ne la prevenció.

L’any 2004 es va registrar per primera vegada a Espanya, a Sant Cugat del Vallès (Barcelona). De fet, en els darrers anys ha tingut una gran dispersió en tot el món, sent una de les espècies invasores més efectives a nivell mundial. Sembla contradictori ja que per ell sol no pot desplaçar-se més d’un centenar de metres. Com s’ho ha fet doncs, per arribar a gairebé tots els continents? Es coneix que una de les principals vies de dispersió d’aquest mosquit és el transport global de mercaderies, sobretot de pneumàtics. Tanmateix, Sant Cugat no presentava cap d’aquestes condicions. Havia d’existir algun altre factor. Sant Cugat es troba ubicat al costat d’una autopista molt principal. Podria això relacionar-se amb l’arribada del mosquit? Es va pensar en la possibilitat dels cotxes i camions com a via d’entrada d’aquesta espècie. En aquell moment la teoria no va anar més  lluny, es parlava del transport privat com a via de dispersió dels mosquits però no s’havia desenvolupat cap estudi al respecte.

Fins ara, que un equip de científics del projecte ciència ciutadana Mosquito Alert, impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, han aconseguit demostrar el paper del transport del mosquit tigre en cotxes com a via principal de dispersió de l’espècie. L’equip està format per experts del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i la Universitat Pompeu Fabra.

L’estiu del 2015, equipats amb un aspirador especial, tècnics de l’estudi van començar a prendre mostres amb l’objectiu de provar la presència de mosquit tigre en els transports privats.  Es van examinar més de 700 cotxes al Baix Llobregat, tant en carreteres com en centres d’ ITV. Rastrejaven tot el cotxe a la recerca de mosquit tigre. Als conductors dels vehicles també se’ls preguntaven dades referents als seus trajectes.

 

Autor_ConsellComarcalBaixLlobregat(4)

Inspecció cotxes per l’estudi del mosquit tigre. Autor: Consell Comarcal Baix Llobregat

 

Els resultats d’aquest mostreig es van contrastar amb les dades preses pels participants del projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert. Els col·laboradors del projecte registraven la presència de mosquits tigre en el seu cotxe. També prenien fotografies del mosquit i les podien penjar a l’aplicació. Un grup d’entomòlegs contrastava les fotografies per verificar-ne l’espècie, complementant la informació de l’estudi. S’ha pogut comprovar que els mosquits aprofiten els nostres viatges en cotxe per desplaçar-se i així arribar més lluny. 

 

mosquitotigre_coches_ciudadania

Fotografies de mosquit tigre dins de cotxes, fetes per la ciutadania amb l’app. Autor: Mosquito Alert

Les dades d’aquest estudi també han permès per elaborar un model matemàtic per predir els desplaçaments del mosquit tigre mitjançant el cotxe  entre les diferents províncies d’Espanya. El model descriu que el màxim moviment del mosquit tigre es dona entre juliol i octubre, coincidint amb l’època de més activitat del mosquit i més moviment de cotxes, causat pels desplaçaments per vacances i conclou que Barcelona és la província que més exporta el mosquit tigre, seguida per Tarragona, València, Alacant i Múrcia.

Fan falta més estudis per quantificar de forma més precisa els moviments del mosquit i controlar-ne la dispersió. Si vols implicar-te en el projecte baixa’t l’aplicació de Mosquito Alert i para atenció per si veus el mosquit. Col·labora amb els científics i sigues part de la solució!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*