ALBERT JANÉ, CEO &CO FOUNDER DE VYTRUS BIOTECH: “La fita més difícil d’una spin off és transformar el coneixement en alguna cosa que pugui tenir aplicació a la societat”

ALBERT JANÉ, CEO &CO FOUNDER DE VYTRUS BIOTECH: “La fita més difícil d’una spin off és transformar el coneixement en alguna cosa que pugui tenir aplicació a la societat”

VytrusBiotech neix el 2009 com Phyture Biotech, una spin-off de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Hi havia algun grup de recerca vinculat?

Vytrus surt del Grup d’Investigació Singular de Biotecnologia Vegetal anomenat “Producció de Fitofàrmacs”. Inicialment dos catedràtics del departament eren accionistes de l’empresa i ens assessoraven a nivell científic però no van tenir mai interès en tirar endavant un negoci.

Quin és l’origen de la teva relació amb aquest grup? Qui et va animar a participar-hi i quin era el teu paper?

Vaig anar a parar al departament per fer un màster experimental d’un any. Vaig buscar un lloc on fer un projecte d’investigació ja que no contemplava fer un doctorat de 4 anys però tenia clar que volia vincular-me a la investigació. El projecte del grup em va agradar molt perquè tractava de la producció d’una molècula anticancerígena (taxol) a través dels cultius cel·lulars vegetals. 

Quin va ser el detonant que et va fer “convertir” aquest coneixement i investigació en un possible negoci? Vas fer-ho sol?

Mentre cursava el màster vaig col·laborar en la tesi doctoral del l’Oscar Expósito, que ha acabat sent el meu soci. Vam fer molt bona amistat i ell sempre deia que volia crear una empresa. Al 2009, quan va acabar la tesi, jo estava treballant en un projecte que no avançava com a conseqüència de la crisi i ens vam posar d’acord per tirar endavant un negoci.

Com vas viure aquest procés de “transferència” i conversió del coneixement en empresa?

Vam començar amb una idea de negoci molt “farmacèutica”. Però a l’iniciar converses amb diferents empreses a les que oferíem els nostres serveis per convertir el coneixement en productes ens vam adonar que el cosmètic era un sector on podíem accedir i començar a tenir ingressos amb relativa rapidesa.

Per a Vytrus les plantes són la raó de ser del negoci. Quin és l’origen del teu interès per aquests éssers vius?

La meva curiositat per les plantes va venir per les medicinals i el seu ús aplicat al tractament de malalties.

Vytrus es dedica al desenvolupament biotecnològic i a la producció i comercialització d’ingredients actius d’alt valor afegit a partir de la tecnologia de les cèl·lules mare de la planta. Quines han estat les principals fites en el decurs d’aquests 9 anys?

La més difícil per a qualsevol spin off és com transformar un coneixement científic en alguna cosa que pugui tenir una aplicació a la societat. Gràcies a les nostres col·laboracions amb altres empreses vam anar descobrint com aplicar el nostre coneixement a diferents industries, ja que diferents sectors com el cosmètic, el sanitari o el farmacèutic, tenen regulacions, requeriments i filosofies i estratègies de màrqueting diferents.

11 productes al mercat, 13 en desenvolupament, 3 patents i més de 50 distribuïdors arreu del món evidencien una activitat frenètica. Quantes persones formeu Vytrus i com us organitzeu per haver assolit aquests reptes en menys d’una dècada?

Actualment som 16 persones i hem aconseguit arribar on som gràcies a un  grup de persones molt motivades, compromeses amb el projecte i que donen tot el seu potencial en cada moment. Tenim un equip d’investigació molt potent de 6 persones, un company de compres i organització, dues persones a l’equip de producció, dos executius comercials, un professional de la comunicació, un de qualitat i una persona de suport administratiu. L’Oscar i jo ens repartim la direcció de diferents departaments: ell dirigeix la part científica i s’encarrega dels temes comercials i de comunicació i jo m’ocupo de la part financera, administrativa i d’operacions. Hem crescut molt sobretot en els últims 4 anys. Al principi totes aquestes tasques requerien poques persones i al anar creixent, cadascú s’ha especialitzat en unes responsabilitats concretes.

Tot plegat amb un enfocament marcat per la innovació, la sostenibilitat ambiental, l’ètica i el comerç just. Com es compatibilitza la producció i comercialització d’aquests ingredients amb tots aquests valors?

La nostra tecnologia de les cèl·lules mare vegetals ens possibiliten moltes d’aquestes coses, ja que permet innovar i obtenir productes únics, a més de ser una tecnologia molt sostenible. La resta de valors venen donats per la filosofia que hem decidit donar a l’empresa, enfocant-la cap al futur com una companyia moderna en molts sentits, tant la relació de la empresa amb el món com el tracte amb els propis treballadors i la seva cerca del benestar.

El passat octubre vau fer una ampliació de capital mitjançant la plataforma de Crowfunding Capital Cell. Quants diners vau aconseguir aixecar? En quin període de temps? Vau acomplir els objectius? A que teniu previst destinar-los?

A l’última ronda de capital vem aixecar 600.000€, una part a través de la cerca directa d’inversors i una altra mitjançant la plataforma de Capital Cell. La ronda es va allargar força, 7 mesos, degut a que les dues cerques van estar força separades en el temps i sobretot per l’efecte del període de vacances, que frena la cerca d’inversors durant un mes i escaig. Els diners aconseguits els estem destinant a ampliar les nostres capacitats productives, a impulsar els nostres projectes d’I+D i a reforçar la tasca comercial per incrementar les vendes.

En paral·lel també vau desenvolupar una campanya de micromecenatge, en aquest cas a través de la plataforma Indiegogo. Quins resultats vau tenir?

Vam aconseguir els diners esperats, però el resultat més important que esperem obtenir és l’enquesta de satisfacció dels clients que han comprat el producte, la qual ens permetrà disposar d’un estudi de mercat del consumidor final, és a dir, el client del nostre client, ja que nosaltres no venem al consumidor sinó a les empreses cosmètiques.

Finalment, aquest 2018 ha de ser el de la sortida a borsa de Vytrus. Quines expectatives hi teniu? Quins altres reptes presenta l’any?

Ja estem treballant intensament per preparar la sortida al mercat borsari, fet que ens permetrà obtenir recursos financers per accelerar el creixement del negoci i reforçar la nostra posició davant els clients i la competència. A més, aquest any hem de superar múltiples reptes: millorar la nostra organització interna per tenint un creixement estructurat, incrementar les capacitats productives i seguir treballant per obtenir un augment de vendes molt important que ens permeti créixer de forma ràpida i consolidar-nos en el sector cosmètic com una empresa de referència en la biotecnologia vegetal.

 

Una pinzellada a la biografia de l’Albert Jané

Llicenciat en Biotecnologia i Bioquímica per la UAB, a l’Albert Jané el fascinava la biologia però es va decantar per la biotecnologia al adonar-se que aquesta especialitat “es podia usar per millorar la qualitat de vida de les persones”. Compta amb un màster experimental en ciències farmacèutiques i és un aficionat al submarinisme, l’esquí i els jocs de taula. Va néixer fa 34 anys i en fa dos que és pare: “M’agradaria compartir amb l’Èric la meva passió per la innovació i la meva inquietud constant sobre com millorar les coses o les nostres vides i això es pot aplicar a molts camps, no només a la recerca científica”. Tot i això, no pensa que el seu fill hagi de seguir el seu camí, “vull que es dediqui al que a ell el faci feliç”. Considera que el pas a la empresa no és un camí fàcil, “no crec que tothom hi estigui preparat perquè és un salt al buit ple de dubtes i pressió però alhora mot gratificant”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*