Recurs educatiu “La importància de la higiene de mans: el conte de La MArtiNETA” 5è primària

Recurs educatiu “La importància de la higiene de mans: el conte de La MArtiNETA” 5è primària

Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d’infeccions i malalties. L’acció per evitar-ho sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la fricció de les mans amb aigua i sabó o amb preparats alcohòlics. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com els Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) concedeixen a aquesta acció un grau d’evidència científica màxim.

Des de l’any 2009, l’OMS promou el 5 de maig com el Dia Mundial de la Higiene de Mans amb l’objectiu de fomentar aquesta pràctica entre els professionals sanitaris i la població en general. Certament, el rentat de mans és un gest que precedeix moltes accions que formen part de la nostra quotidianitat i aquest és el propòsit que persegueix la historia del conte de “La MArtiNETA”: fer prendre consciència als més petits sobre la conveniència de rentar-se les mans -i fer-ho correctament!- abans i després de realitzar determinades activitats per tal d’evitar malalties.

Activitat curta (30min)

Llegeix en veu alta el conte de “La MArtiNETA” amb els teus companys. En grups de 4 persones, respon les següents preguntes:

Disponible a: https://www.mutuaterrassa.com/uploads/20170505/mutua2017.pdf

 

  1. identifica i enumera tots els personatges que hi apareixen
  2. per cada personatge, tria dos adjectius que el descriguin
  3. memoritza el nom dels personatges que es corresponen amb els dits de la ma i diga’ls en veu alta
  4. explica quins són els 5 escenaris de la història que posteriorment requereixen rentar-se les mans
  5. troba un sinònim de les següents paraules: trapelles (p.2) amagatall (p.4) festes (p.8) paràsits (p.10) infal·lible (p.16) endreçar (p.20)
  6. a la pàgina 18 el conte explica com rentar-se correctament les mans. Identifica quants passos calen i explica’ls amb les teves paraules
  7. comenta en 2 línies l’objectiu de la història
  8. reflexiona sobre les situacions del teu dia a dia que fins ara no et feien plantejar el fet de rentar-te les mans i que a partir d’ara intentaràs fer-ho. Explica’n dues

 

Activitat llarga (60min+assajos previs)

Escenifiqueu el conte de “La MArtiNETA”. Repartiu els personatges que heu identificat en l’activitat anterior i la resta de companys de classe formaran part de l’staff tècnic (encarregant-se de l’atrezzo, el vestuari, el maquillatge…). Per inspirar-vos, podeu visualitzar com ho van fer els alumnes de 5è de l’escola terrassenca L’Avet.

https://www.youtube.com/watch?v=pF1TodqMI90&feature=youtu.be

El dia de la representació, podeu convidar a altres alumnes de l’escola com a públic. Pot ser molt bona idea que al finalitzar la representació els obsequieu amb un punt de llibre en forma de mà (amb un codi QR on puguin descarregar-se’l) que recordi els passos per rentar-se les mans correctament.

Recurs per al professorat / justificació:

Són dues activitats que tenen com a rerefons fer prendre consciència als més petits sobre la importància de la higiene de mans. Interioritzar-la mitjançant l’aprenentatge de la llengua catalana i les arts escèniques ens sembla una bona alternativa, l’objectiu és anar una mica més enllà del terreny estrictament de les ciències. I també: reconèixer el cos com a instrument d’expressió i comunicació (el gest i el moviment), afavorir l’expressivitat dels infants tot desenvolupant la seva sensibilitat i incentivar i millorar la seva imaginació i creativitat.

Àrees implicades:

Ciències, llengua catalana, arts escèniques i expressió corporal

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*