Entrevista a Alícia Casals: «Quan fas una recerca més aplicada estàs obligat a transferir»

Entrevista a Alícia Casals: «Quan fas una recerca més aplicada estàs obligat a transferir»

Alcia_Casals

Alícia Casals i Gelpi

Entrevistem a la Professora Alícia Casals, enginyera industrial i doctorada en robòtica. L’Alícia és catedràtica d’arquitectura i tecnologia de computadors al Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya i investigadora associada a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya. Ocupa també el càrrec de directora científica de Surgitrainer, una empresa creada el 2015 amb l’objectiu de comercialitzar tecnologia de formació i entrenament per a cirurgies endoscòpiques.

Actualment, existeix una mancança en el reconeixement de l’especialització de cirurgians, així com una formació deficitària per algunes de les pràctiques quirúrgiques. El que es pretén amb la tecnologia desenvolupada per Surgitrainer és acompanyar l’especialista en el seu procés de formació, avaluant els resultats de les intervencions simulades. L’empresa compta amb l’aval de la Societat Europea de Ginecologia Endoscòpica.

 Com sorgeix la idea de desenvolupar aquesta tecnologia?

La nostra recerca ha anat de la mà del treball conjunt amb els metges. Un dia et veus desenvolupant una tecnologia conjuntament amb un grup de recerca italià i sorgeix la necessitat d’anar a testar el prototip a un hospital. És aleshores quan, en estar en contacte amb els usuaris de la tecnologia, les demandes augmenten i et vas animant a desenvolupar tecnologies més complexes.

En quin moment decidiu crear l’spin-off?

Quan veus que la tecnologia que has desenvolupat funciona i que realment els hi serveix als cirurgians, quan veus que ho proven, els hi agrada i et demanen més, és en aquell moment quan et planteges que has d’anar més enllà, que has de crear una empresa per poder fer arribar un producte que el mercat demana.

Et consideres una persona emprenedora?

Sí, tinc esperit emprenedor. De fet, quan fas una recerca més aplicada, com la que jo faig, estàs obligat a transferir. Ja tenia experiència prèvia amb una empresa que vam fundar anteriorment i que finalment ens la van comprar i en una altra spin-off amb la que també col·laboro actualment.

Com veieu el mercat?

És un mercat molt obert en el sentit que encara hi ha molt camí a recórrer. Es comenta que és un mercat poc madur Hi ha un sector que opina que és necessari aquesta mena d’entrenaments simulats i que han d’esdevenir obligatoris en la formació, però encara hi ha un sector reticent. S’ha d’anar creant cultura.

Nosaltres veiem Surgitrainer com una eina molt bona per practicar i avaluar. No es tracta d’un entrenador com els que ja existeixen sinó que a més de recrear un entorn físic realístic, mesura els teus moviments, la teva força, la teva rapidesa i avalua els teus errors, permetent que puguis avançar en l’entrenament i millorar segons el cas. És entrenador, professor, mentor, una mica de tot. La idea és poder arribar a incorporar-lo al programa de formació dels cirurgians, aquest és el nostre principal objectiu.

En el moment en el qual us trobeu, on busqueu inversors, quines eines de comunicació feu servir i amb quins problemes us hi trobeu?

Es parlen llenguatges diferents, l’investigador en parla un, el metge en parla un altre i l’empresari un altre. Amb el primer que et trobes quan vols explicar el teu producte és amb respostes com: «ah, és un entrenador, d’aquests ja n’hi ha molts al mercat».

Quan vols destacar que el teu producte és diferent i que té un valor afegit, és quan costa. Costa fer arribar a entendre els avantatges que el teu producte representa enfront de la resta. És tot un repte. Tenim un vídeo de presentació del producte on hem treballat sobretot aquest aspecte, el fet diferencial.

Amb quins entrebancs us heu, o us esteu trobant?

L’entrebanc principal és arribar a crear l’empresa, l’estructura, i sobretot aconseguir finançament. Ara ens ho estem fent amb una sabata i una espardenya.

Que t’ha aportat crear l’empresa?

Satisfacció. He pogut desenvolupar una tecnologia que ara surt en forma de producte. El fet de poder dir que tens un objectiu concret i que saps que es convertirà en una eina que permetrà millorar la formació, és el que et fa fer l’esforç de tirar-ho endavant. També hi ha moments que defalleixes i que penses que potser no t’hauries d’haver llençat. Tens moments de tot.

Que és el més sorprenent que t’ha passat durant aquests anys de Surgitrainer?

Hi ha una cosa curiosa, quan has de crear una cosa de zero, de vegades necessites trobar materials peculiars i busques a farmàcies, botigues de joguines i fins i tot a Sexshops. Necessitàvem simular un entorn el més real possible per al simulador i sense saber ben bé com hem acabat col·laborant amb una empresa que es dedica al maquillatge i efectes especials per a pel·lícules. Ells ens desenvolupen els materials per simular les condicions amb les quals es trobaria el cirurgià operant. Ens fan material de tot tipus, flexible, amb pell, greix, pèls… Sorprenent no?

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*